Paylaş
Çünkü çok sağlıklı olarak lanse edilen bir ürünün pek de öyle olmadığı düşünülüyor.
Emzirmek anneliğin doğumdan sonraki ilk deneyimi
Bebeğim dünyaya geldikten sonra aklımdaki tek şey sütümün yeterli olup olmayacağıydı. Doğum öncesi almış olduğum çeşit çeşit biberonları anne sütüyle doldurarak kullanacağımı düşünüyordum. Ancak sütüm oldukça azdı ve doktor mama vermemi önerdi.
Doktorun söylediği herşeyi olduğu gibi kabul ederek uygulamadan önce, bazı şeylerin farkında olup kaynak taraması yapmanın gerekliliğine inanıyorum. Bu nedenle oturup mama firmalarının üretim biçimlerini araştırdım.
Mamanın anne sütünden daha üstün ve daha mükemmel olduğuna dair oluşan havadan biraz rahatsız olmuştum. Reklamda biberonla mama alan bebeğin üstünü kaplayan koruyucu tabakanın anne sütüne olan güveni nasıl zedelediğini fark ettim.
Süt belli bir sınırın altındaysa takviye yapılmalı.
Ancak; anneleri yanlış yönlendirecek o kadar fazla bilgi ve fikir var ki, yeni doğum yapmış hassas ve uykusuz annenin işin içinden çıkması her açıdan çok zor gibi gözüküyor.
Üstelik annelerin, kayınvalidelerin, reklamların, komşuların “sütün yeterli mi” baskısı yeni doğum yapmış anneyi çaresizliğe doğru sürüklüyor.
Bebeğinizi neyle besliyorsunuz?
Anne sütünün önemini kısaca özetle deseler “bence canlı bir besin” derim. Öyle ya içinde antikorlar var vesaire… Takviye olarak veya anne sütü olarak verilen mamalara gelince, ürün seçerken şunlara dikkat edilmeli:
1.Protein kaynağı nedir?
2.Protein kaynağını toz aşamasına geçerirken hangi işlemlerden geçiriyor?
3.Vitamin ve minerallerin kaynağı nedir?
4.Mısırdan elde edilen, Nişasta, NBŞ, Fruktoz, Glikoz ile soya, soya lesitini ve türevlerini bebek mamaları, bebek formülleri, devam mamaları ve formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinin üretiminde kullanıyor mu?
5.Ürettilen ya da işlenen ürünlerde aspartam ya da türevi yapay tatlandırıcılar kullanıyor mu?
6.Kullanılan süt ve süt ürünlerinin kaynağı nedir?
7. Üretilen/işlenen ürünlerde Genetik Modifiye (GDO) hammadde/malzeme kullanıyor mu?
8.Hangi ülkelerin hammadde, malzeme ve işlenmiş ürünlerini kullanıyor?
9.Biyolojik analizleri, sertifikaları var mı? Örnek analizler -varsa- yayınlanıyor mu?
Asıl soru mama firmaları çocuk doktorlarıyla nasıl bir araya geliyor, ürünlerini nasıl tanıtıyor? Bilimsel ve tıbbi olarak onları ürünlerini önermeye nasıl ikna ediyor?
Bu arada Türkiye’ nin de imza attığı Uluslar arası Mama Kanuna göre;
Türkiye' nin de imza attığı, cezai yaptırımı olmayan sadece tavsiye niteliği taşıyan bu kanuna göre;
1- Halka yönelik hiçbir mama reklamı yapılamaz.
2- Annelere ücretsiz dahi olsa numune dağıtılamaz.
3- Hiçbir sağlık kuruluşunda ürün promosyonu yapılamaz, servislerde kullanılması için ücretsiz veya düşük ücretli mama verilemez.
4- Hiçbir firma yetkilisi annelerle görüşme yapamaz.
5- Sağlık personeline hiçbir hediye veya ürün verilemez.
6- Etiketlerde suni beslenmenin üstünlükleri diye hiçbir resim veya cümle kullanılamaz, bebek resimleri konamaz.
7- Sağlık personelinin bilgilendirilmesi bilimsel ve gerçekçi olmalıdır.
8- Etiketlerde anne sütünün üstünlüğü anlatılmalı, ayrıca suni beslenmenin yan tesirleri, maliyeti ve zararları belirtilmelidir.
9- Bebekler için uygun olmayan şekerli kondense sütler tavsiye edilmemelidir.
10- Bebek maması imalatçıları ve dağıtımcıları bulundukları ülkelerde bu kanun uygulanmasa bile bu kanuna uyumlu çalışmalıdırlar.
Olması gerekenleri, sorulması gerekenler bunlar. Bir de gündelik hayat olup bitenler var. Doktorlar bebek sınır düzeyde kilo almış olsa dahi hemen mama reçetesi yazıyor. Belirli bir kotanın üstünde mama reçetelerse mama firmalarından ödül alıyor.
Üretim izinlerinde GDO yoktur ibaresi bulunan mama firmalarının daha sonra GDO’ lu kalıntıya rastlanıp zan altında kalması ne acı bir şey. O mamaları satmak için “sütüm yeterli mi” sorusuyla kaygı eşiği tavan yapmış annelerin psikolojilerini bozuyorlar. Düşünebiliyor musunuz, biraz daha satabilmek için üretim giderlerini azaltıp, tüketicinin haline acımadan yol alabiliyorlar. Üstelik imza atılan ve Sağlık Bakanlığı’ nca dikkate alınmayan uluslar arası bir kanun var.
Soruyorum? Bebek sağlığı ve beslenmesi böylesine önemsenmeyecek hafif bir konu mu?
Paylaş