Paylaş
Sonuna kadar katıldığım bu düşüncelerle kurulmuş özel bir eğitim kurumundan bahsedeceğim bugün sizlere. YAP, yani Yaşa Anla Parla... YAP’ın kurucusu Türkiye’nin 10’uncu, Ege’nin ilk unvanlı profesyonel koçu olan Kaan Sonat; başta psikolog Manolya Özek olmak üzere en iyi eğitmen, danışman, profesyonel koç, psikolog ve öğretmenlerinden oluşan muhteşem bir ekipleriyle neler yaptıklarını anlatıyor.
- Nedir bu YAP?
- YAP ‘Tek başına okul başarısı bugünün dünyasında hayat başarısı getirmez. Hayat başarısı için okul başarısının yanında birçok farklı bilgi, beceri ve deneyim kazanımına, öğrenilenlerin ustaca kullanımına ihtiyaç var’ diyor. Çünkü YAP, gençlerin ve çocukların hayat başarısı için farklı olmanın ötesinde etkili, güçlü ve eğlenceli programlar yapıyor.
- Nasıl ortaya çıktı? Kimin fikri?
- ‘Sadece okul başarısı hayat başarısı getirir mi?’ sorusundan çıktı. Tam olarak zamanını hatırlamasam da yıllar önce derin bir arkadaş sohbeti... Konu hayat ve hayat başarısı, ortada beyin gıdıklayan bir sürü güçlü soru, uçuşan cevaplar. Başarının tanımında aynı düşünmüyoruz, ancak ilginç ki ‘nasıl başarılı olunur?’ sorusuna cevaplar çok benzer; İletişim, işbirliği veya yaratıcılık. Özgüven, empati veya kendini ifade. Doğru yaptıklarımız, yanlış yaptıklarımız veya yapamadıklarımız... Bir an ağzımdan ’Valla bugünkü aklım 10 yıl önce olsaydı...’ çıkınca, bir durdum açıkçası. İşte YAP fikrinin ilk çıkış anı. Gençleri ve çocukları bu kadar seven birisi olarak onların yıllar sonra ‘belki’ edinebilecekleri bilgi, beceri ve deneyimleri çok daha erken yaşta kazanmalarını sağlamak, gerçekten farklı birşeyler yapmak ve hayat başarılarına katkı sağlamak. Çok heyecanlı ve çok teşekkür alınacağı da kesin... İşte o gün başlayan bu hayal, zamanla o kadar çok değerli beyin ve kalp tarafından yoğruldu ve büyütüldü ki önce hepimizin hayali oldu.
- Şu an dahil olan kişiler ve uzmanlıkları nedir?
- Konusunda gerçekten Türkiye’nin en iyi eğitmen, danışman, profesyonel koç, psikolog ve öğretmenlerinden oluşan muhteşem bir ekibiz. Apple, Turkcell, Superonline gibi dünyanın ve Türkiye’nin en büyük şirketleri ile yıllardır çalışıyor, hem gelişiyor hem de yolculuklarına katkıda bulunuyoruz. Eğitim dünyasının lider okullarıyla geleceklerini birlikte planlıyor, eğitimde teknoloji kullanımında onları destekliyoruz. Konferanslarda konuşmalar yapıyor, gazetelerde köşe yazıları yazıyor, öğretmenlerimizi eğitiyor, sosyal sorumluluk projelerine danışmanlık yaparken engelli bireyleri teknolojiyle hayata bağlıyoruz. Profesyonel koçluğu Türkiye’yle ilk tanıştıranlardanız. Lego Education, Birkman ve Metalog gibi birçok markanın iş ortağı, eğitim ve gelişim araçlarının uzmanıyız, programlarımıza çözümlerini entegre ederek fark yaratıyoruz.
YAŞ GRUPLARINA UYGUN PROGRAMLAR
- YAP programlarından biraz bahseder misiniz?
- 8-22 yaş arasında gençler ve çocuklar için 70’den fazla muhteşem program tasarladık. Tasarlarken de işe ilk olarak neyi geliştirmek istediğimizi düşünerek başladık: İletişim, işbirliği veya yaratıcılık. Ya da özgüven, empati veya kendini ifade. Hatta daha da fazlası... Ve tüm bunları en yeni teknoloji, yöntem ve araçlarla güçlendirdik. İletişim becerilerinde uzmanlaşmak veya topluluk önünde kendini daha iyi ifade etmek... Küçük yaşta program yazmaya başlamak veya iPad’i oyun yerine gelişim için kullanmayı öğrenmek... Gerçek yokluğu deneyimlemek veya engelli bir insanın hayatını kolaylaştırmak... Para kazanmanın gerçekten ne olduğunu anlamak veya konfor alanının dışında yurtdışında deneyimleri yaşamak... Programlarımızdan bazıları.
- Yaş grubuna göre farklı programlar mı mevcut?
- 8 yaş üstü için; Küçük Mucitler, Çok Çalışan Çeneler ve Kodlama: İlk Programım
10 yaş üstü için; Var mı Bana Yan Bakan, Oyunlardan Hayat Dersleri, İletişimde 4 Benzemez
12 yaş üstü için; Potansiyelini Keşfet, İmkansız Deme Bana, App-tivite®,
14 yaş üstü için; Bana 24 Saat Yetmez, Turbo Dizel Çalışma, Gelecek Tasarımı
18 yaş üstü için; Filmlerden Hayat Dersleri, Geleceğin Patronları, Yıkılan Sunum Tasarımı.
- Hafta sonu ne YAPsa? programı nedir?
- 8-14 yaşları arasında çocuğu olup ‘Hafta sonu ne YAPsa?’ diye uzun uzun düşünen veya ‘Burası İzmir, gerçekten de çocuğum için yeni, farklı bir şeyler yok!’ diye söylenen birçok anne baba arkadaşım var. Onlar çocukları AVM’ye gitsin, TV karşısında saatleri geçsin istemiyorlar ve ne yazık ki özel ders, müzik veya spor kursu dışında da çok fazla seçeneğe sahip değiller. Onlara hemen YAP program liderleri ile görüşmelerini öneriyorum, çünkü littleBits, Makey Makey, Lego Story Starter, Marshmallow Challenge gibi dünyaca ünlü araç, uygulama ve aktivitelerle 1-2 saat arası değişen haftasonu programlarımız isimleri gibi çok eğlenceli.
- Annelere ve babalara ne önerirsiniz?
- Baş döndürücü bir hızla değişen dünyada bugünün gençlerini ve çocuklarını 10 yıl sonra nasıl bir dünya bekliyor hiçbirimiz bilmiyoruz. İnanın her şey bambaşka olacak, birçoğu adı bugün henüz belli olmayan mesleklerde çalışacak. Emin olduğumuz tek bir gerçek var ki tüm araştırmalarda da karşımıza çıkıyor, gençler ve çocuklar hayat başarısı için sadece okul derslerinde değil, iletişim, işbirliği, yaratıcılık gibi 21. yüzyıl becerilerinde de iyi olmak zorundalar. Bu yüzden anne ve babalara bu farkındalıkta olarak çocuklarının gelişimini desteklemeyi, Google’lanabilir bilgilerle zihinlerini doldurmaya değil, Google’lanamaz yetkinlikleri ve becerileri geliştirmeye odaklanmalarını öneriyoruz. Çocuğunun gelişimi için farklı, benzersiz ve muhteşem çözümler arayan her anne babanın yaptıklarımızdan düzenli olarak haberdar olması için aylık bültenimize üye olmalarını ve facebook adresimizden bizi takip etmelerini tavsiye ediyoruz. Bir programa kayıt olmak isteyenler de Unutmadan 24 Ocak tarihine kadar HRRYT19 kodu ile yüzde 10 indirim alacaklar.
Paylaş