Rehber köpek görme engellinin iki gözü

NURDENİZ Tuncer, 10 yaşından bu yana yüzde 90 kayıpla görme engelli.

Haberin Devamı

 

Ailesinin desteği ile birçok şeyi yapabildiğini anlatan Tuncer, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirerek avukat olmuş. İngiltere Büyükelçisi Richard Moore’un eşi Maggie Moore ile Türkiye’nin ilk Rehber Köpekler Derneği’ni kuran Nurdeniz Tuncer, geçen hafta derneğin sponsoru Four Points by Sheraton İzmir Genel Müdürü Bülent Süzer’in davetiyle, rehber köpeği Kara ile birlikte İzmir’e geldi.
- Görme engeliniz başladıktan sonra hayatınız nasıl değişti?
Ailemle birlikte bununla yaşamayı öğrendik. Onların desteğiyle yapamadığım hiçbir şey olmadı diyebilirim. Kalan yüzde 10 benim için çok büyük nimetti, kayak yapabildim, yüzebildim, bisiklete binebildim. 30 yaşıma kadar yürümede de oldukça rahattım ama daha sonra görmem iyice geriledi. Şu an sadece turuncu rengi seçebiliyorum, o yüzden en sevdiğim renk turuncu...

Haberin Devamı

Rehber köpek görme engellinin iki gözü


3.5 YIL ÖNCE DERNEK KURULDU
- Maggie Moore ile nasıl tanıştınız?
- İngiltere Ticaret Odası’nın üyesiyim. Büyükelçi Richard Moore’un verdiği bir davet vardı ve kendisi beni eşi Maggie ile tanıştırdı. Bir hafta önce de ben Maggie Moore ve rehber köpeği Star’ı televizyonda izlemiştim. Rahat hareket edebilmesini görmüştüm çünkü ben de hiç baston kullanmadım ama görme düzeyim azaldıkça yürüyebilmem iyice zorlaşmıştı. Maggie Moore dernek kuralım diye şaka yaptı belki ama ben hemen kabul ettim, 3,5 yıl önce derneği kurduk. İlk başta hiçbir şeyimiz yoktu, şimdi her şeyimiz var ve en önemlisi birçok üyemiz ve gönüllümüz var.
- Rehber köpek tam olarak ne demek?
- Rehber köpek bir engellinin iki gözü demek. Onu basamaktan indiren, yollarda engelleri aşan, sizin komutunuzla hareket eden, zamanla bağınız güçlendikçe çalışma kapasitesi daha da artıyor. Hem yol arkadaşınız, hem iki gözünüz. Bambaşka bir şey. Her işim hemen halloluyor. Öyle bir güven veriyor ki. Çünkü herkes için kolay olan bir sürü şey bizim için o kadar kolay olmuyor.
- Rehber köpekler nasıl eğitiliyor?
- Geçen yıl rehber köpek eğitimi konusundaki ilk eğitmenimiz olan Ece Önderoğlu Beyazıt’ı İngiltere’ye gönderdik. Çünkü bu konuda rehber köpek yetiştirmek çok meşakkatli ve dikkatli yapılması gereken bir iş. İkinci eğitmenimiz de bu yıl gitti geldi. Rehber köpekler 8 aylıkken annelerinden ayrılıyor ve bakıcı gönüllü aileye veriliyor. Yavru bakan 18 gönüllü ailemiz var. Bu aileler 1 yıl rehber köpekleri eğitiyor ve en sıkıntılı anlarını yaşıyorlar. Oturmayı, kalkmayı, tuvalet eğitimini veriyor. Biz de dernek olarak mamalarını temin ediyoruz, her türlü desteği veriyoruz. Bu süreç sonunda havlamayan, ısırmayan, uysal köpekler seçiliyor ve 5 ay da görme engelli eğitimi görüp, uygun kişiye veriliyor.

 

Haberin Devamı

GÖRME ENGELLİSİNİZ, AMA SAPASAĞLAM GÖRÜNÜYORSUNUZ
- Siz Kara ile ne kadar zamandır birliktesiniz?
- Bir yıldır birlikteyiz. İlk gün kameraların önünde tanıştık ama çok çabuk uyum sağladık. Kara çok duygusal ve hassas bir köpek. Sert konuşursanız küser. Duygusal zekası çok yüksek ve benim gibi çok enerjik. Biz sürekli seyahat halindeyiz. Uçakta benim önümde oturuyor. Bizi ilk sırada oturtuyorlar. Türk Hava Yolları bu konuda çok çok iyi. Bu konuda harika davranıyorlar. Bazen 3 otel geziyor, stresle başa çıkıyor. Şimdi Kara olmadan yürüyemiyorum, duruyorum. O nedenle ben Kara ile çok mutluyum.
- Peki Kara ile mesela toplu taşımayı kullanabiliyor musunuz? İnsanların tepkisi nasıl oluyor?
- Gayet rahat kullanıyoruz. En büyük sorunumuz insanların Kara’yı çok sevmesi ve dokunmaları. Herkes çok yardımcı oluyor. Mesela ben sürekli Metrobüs ve Marmaray’ı kullanıyorum. Hiç olumsuz tepki görmüyoruz. Bir tek geçenlerde Havaş’da bir görevli rehber köpeği bilmiyormuş. Amirini çağırmış, burada köpek var diye. Amiri ise ‘göremiyorum, nerede?’ dedi. Ben de ‘göremediğinize göre mesele yok’ dedim. Ama adam bu kez yolculara döndü ‘Bakın hanımefendi, kocaman köpekle otobüse binmiş, eğer birinize bir şey olursa ben sorumluluk almıyorum’ dedi. O zaman bir yolcu ‘O köpek var ya, bin insana değişmem’ dedi. Bu kez görevli ‘Ne demek istiyorsun, insanlara hakaret mi ediyorsun?’ dedi. O sırada ben Kara’nın sertifikasını uzattım. O zaman görevli ‘Aa, görme engelliymişsiniz. Ama sapasağlam gözüküyorsunuz’ Yani ağlar mısınız, güler misiniz...

 

Haberin Devamı

İNSANLARIMIZ ENGELLİYE SADECE ACIYARAK YAKLAŞMAYI BİLİYOR
- Engelliyseniz aciz konumda olmanız gerekiyor ya... Bir de avukatsınız, şaşırmıyorlar mı sizinle iş yapan kişiler?
- Kesinlikle öyle bir algı var. Makyajlı, bakımlı, yardım istemeyen bir durumdaysanız insanlar anlayamıyor. Amerika’ya İngilizce eğitimine gittiğimde orada herkesin ne kadar çözümcü yaklaştığını gördüm. O nedenle mesleğe ilk başladığımda daha çok yabancılarla çalışmaya gayret ettim. Şimdi bizim insanlarımız da var ama ilk tanıştığımızda bir şoklanıyorlar. Birkaç dakika sessizlik oluyor. Sonra sizin yeteneklerinizi anlayıp güven duydukça her şey değişiyor.
- Rehber köpek almak isteyen bir görme engelli ne yapmalı peki, nasıl ulaşacak size?
- Bize 0216-450 5627 no’lu telefon veya info@rehberkopeklerdernegi.org ve www.rehberkopeklerdernegi.org dan ulaşabilirler. Bilgilerini bize gönderirlerse bizim eğitmenlerimiz onlarla iletişime geçiyor. Şu anda Türkiye’de sadece 3 rehber köpek var, biz de artmasını istiyoruz.

 

Haberin Devamı

İZMİRLİLERİ OTELİMİZDEKİ DERNEK SİHİRLİ KUTUSUNA BEKLİYORUZ
Bülent Aykut SÜZER
Four Points By Sheraton İzmir Genel Müdürü

Rehber köpek görme engellinin iki gözü

- Bizim Nurdeniz Tuncer ile tanışmamız Marriott Grup’un Türkiye’deki 30 oteliyle birlikte Rehber Köpekler Derneği’ne sponsor olduğunu açıklayan toplantıda oldu. Biz de 3 Aralık vesilesiyle otelimize bu derneğin Sihirli Kutusu’nu koyduk ve Nurdeniz Hanım’ı davet ettik. İzmirlilerin bu konulara çok duyarlı olduğunu biliyoruz ve bu derneği daha iyi tanıtmak istiyoruz. O nedenle bu projeyi İzmir’de üstlendik ve elimizden geleni yapacağız. Zaten Er Yatırım olarak ilk otelimizi İzmir’de açtık ve bize uğurlu geleceğine inanıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları