Doktor ‘hiç uğraşmayın’ demişti o üniversite bitirip dernek kurdu

Haberin Devamı

Down sendromlu Deniz Ayçe Karagözlü, çok önemli bir ilki başardı. İzmir Down Sendromu Derneği’nin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olarak dünyada bile eşi benzeri olmayan bir başarıya imza atan Deniz Ayçe’nin annesi Seray Hanım, bu ilerlemede en önemli farkı, eğitimin yarattığını anlatıyor. “8,5 milyon engellinin, 4 milyonu hiç okula gitmiyor” diyen Seray İlkmen, dernek temalarının “OKULA GI·TMEK I·STI·YORUZ” olduğunu anlatıyor. En büyük kanıtı ise Turizm Otelcilik Bölümü’nü bitiren kızı Deniz Ayçe...

Doktor ‘hiç uğraşmayın’ demişti o üniversite bitirip dernek kurdu

DENİZ AYÇE KARAGÖZLÜ (İzmir Down Sendromu Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi)
- Sevgili Ayçe, ilk kez down sendromlu bir kişi, bir derneğin yönetim kurulu üyesi oldu. Ne hissediyorsun?
- Çok mutluyum. Bir ilk olmak benim için de çok önemli.
- Peki dernek olarak neler yapmayı amaçlıyorsunuz?
- İlk başta bir kafe açmayı planlıyoruz. Gençlerimiz için bir yerde kamp yapmak istiyoruz. Çok planımız var. Birçok şeyi yapabileceğimizi dünyaya göstermeliyiz.

Haberin Devamı


BİR HASTALIK DEĞİL

- Sence down sendromluların en çok neye ihtiyacı var?
- İnsanların kendilerini geliştirebilmeleri için eğitim alabilecekleri iyi koşullara ihtiyacı var. Kendilerini geliştirmeye ihtiyaçları var.
- Peki başka insanların down sendromu hakkında neyi anlamaları gerekli sence? Neler bekliyorsun onlardan?
- Bir kere down sendromu bir hastalık değildir, genetik bir durumdur. Diğer insanların bize saygı göstermesini istiyoruz. Bize normal insanlar, normal bireyler gibi davranmalarını istiyoruz.
- Sen kendini yetiştirmiş çok şanslı bir çocuksun. Bugünlere gelmende kimler yardımcı oldu?
- En büyük yardımcım ve destekçim annemdir. Sonra da ailemdir.



SERAY İLKMEN (İzmir Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)

- Deniz Ayçe kaç yaşında? Nasıl bir eğitim aldı?
- 22 yaşında. İzmir Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü’nü bitirdi. Okulunda İngilizce ve Almanca öğrendi, hala da devam ediyor öğrenmeye. 1 yıl hazırlıkla beraber 3 yıl okudu. Şu anda da Anadolu Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü ile üniversite eğitimini tamamlıyor.

Haberin Devamı

Doktor ‘hiç uğraşmayın’ demişti o üniversite bitirip dernek kurdu

ÇÖPE Mİ ATAYIM DEDİM...

- Bir derneğin yönetim kurulu üyesi olacak kadar büyük bir gelişimi nasıl gösterdi?
- Eğitimle. Biz büyük emek verdik Deniz Ayçe’nin bu hale gelmesinde. İlk doğduğunda götürdüğüm doktor, ‘hiç uğraşmayın siz bu çocukla’ dedi. Hatta ben ‘Ne demek istiyorsunuz, çöpe mi atalım?’ demiştim. ‘Sizin ailenize yıldırım düşmüş’ Daha neler, neler…Ben yılmadım, hatta böyle olumsuz insanlara karşı daha da hırslandım ve çocuğumda ışık gördüğümü ve üstüne gideceğimi söyledim. Öyle de oldu. Biz üstüne düşmeseydik Deniz Ayçe asla böyle olmazdı.
- Down sendromlu bir aile nasıl evrelerden geçiyor?
- İlk başta ‘neden benim başıma geldi’ diye kendinizi sorguluyorsunuz. Önemli olan çocuğunuzu kabullenme aşamasına geçebilmenizdir. Bu aşamaya geçince aileler çocuklarına faydalı olabiliyorlar. Biz öyle yaptık, ‘kızımız için ne yapabiliriz’ diye düşündük ve çeşitli kitaplar, yayınlar okuyup kişiliği için gereken herşeyi yaptık. Anadolu Üniversitesi’nde eğitim aldı, tüm okul hayatı kaynaştırma eğitimi alarak geçti.

Haberin Devamı

Doktor ‘hiç uğraşmayın’ demişti o üniversite bitirip dernek kurdu


EN BÜYÜK SORUN EĞİTİM
- Çocukların en büyük ihtiyacı ne?
- Çocuklarımızın en büyük sorunu eğitim alamama oluyor. Çünkü birçok okul, eğitmen ‘Ne işi var bu çocuğun burada?’ diyor. Veliler de buna katılıyor. Biz de bunları yaşadık. İşin kötüsü down sendromlu çocukların aileleri zaten bir çöküntü içerisinde. Bir de toplum tarafından dışlanınca iyice çöküyorlar, toplumdan soyutlanıyorlar.
- Bu konuda neler yapmayı planlıyorsunuz?
- Biz Down Sendromu Derneği olarak çocuklarımızın eğitim ihtiyaçlarını gidermeyi, böylelikle ailelerine destek olmayı hedefliyoruz. Bunun örneklerini Avrupa ve Amerika’da incelediğimizde çok iyi yerlere gelmiş down sendromlu bireyler görüyoruz. Önemli olan bu çocuklarımızı topluma nasıl kazandırabiliriz diye düşünmek. Toplumun da onları olduğu gibi kabul etmeleri gerekli.

Haberin Devamı

Doktor ‘hiç uğraşmayın’ demişti o üniversite bitirip dernek kurdu


İŞ OLURSA GÜVENLERİ ARTACAK

- İzmir Down Sendromu Derneği neler yapacak?
- Derneğimiz çok yeni kuruldu. Sami Altunel, onursal başkanımız. 7 kadın arkadaş, ‘Down sendromlu çocuklarımız için ne yapabiliriz’ diye düşünerek bir araya geldik ve derneğimizi kurduk. Kültürpark Rotary Kulübü de bize destek verdi ve kahvaltı organizasyonumuzu üstlendi. Şimdi de çocuklarımızla bir latin dansı gösterisi hazırlamak istiyoruz. Fotoğraf sergimiz olacak. İzmir’de bir Down Kafe açmak en büyük amacımız, hayalimiz. Bu kafede gençlerimiz çalışacak, para kazanacak. Düşünün onlara istihdam sağlayacağız. Çocuklarımızın da bir işleri olduğu için kendilerine güvenleri artacak.
- Deniz Ayçe’nin yönetim kurulu üyesi olması nasıl gerçekleşti?
- Hepimiz arzu ettik. 7 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Üyelerimiz arasında doktorlarımız, mühendislerimiz, öğretmenlerimiz var. Deniz Ayçe de kurucu üyemiz. Hepimiz aramızda olmasını istedik, birlikte yaptık herşeyi. Diğer arkadaşlarımızın çocukları da down sendromlu. Mümkün olduğu kadar çabalayacağız.

Yazarın Tüm Yazıları