Paylaş
Bu konuda olabilecek en anlamlı etkinliklerden biri, önümüzdeki hafta Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde düzenleniyor. Dünyanın birçok ülkesinden onlarca katılımcının olduğu 4. Küresel Barış Çalıştayı, ‘barış’ konusunda çalışan ya da çalışmak isteyenleri bir araya getirecek. İngiltere Coventry Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen 5 günlük çalıştayda, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin yanı sıra ‘Barış İnşası’ ve ‘Çatışma Çözümlemeleri’ konusunda çalışan aktivistler, yetkililer de yer alacak. Küresel Barış Çalıştayı ile birçok uluslararası misafir ağırlamaya hazırlanan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Füsun Özerdem ile etkinliği konuştuk.
Prof. Mansur Harmandar
(Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü)
ÜNİVERSİTEMİZ, BİLGİNİN SEVGİYLE BÜTÜNLEŞTİĞİ BİR BİLİM YUVASI
- Her yıl Coventry Üniversitesi ile düzenlediğiniz Küresel Barış Çalıştayı’nı bu yıl 4. kez düzenliyorsunuz. Bu etkinliğin önemi nedir?
- Barış her daim yaşatılması gereken bir kavram. Barış yoksa hiçbir şey mümkün değil. Ancak barış varsa mutluluk, huzur olabilir. Bu yüzden özellikle yeni nesli bu konuda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek gerekiyor. Bizim yaptığımız Barış Çalıştayı da bu nedenle çok önemli bir etkinlik. Üniversite çağında hatta orta öğrenim çağındaki çocuklara barışı iyi anlatmalı, barışın olmadığı ortamların olumsuzlukları iyi aktarılmalı. Böylelikle barış ve bu yöndeki çalışmaların önemi daha iyi anlaşılabilir. Son dönemde özellikle Ortadoğu’da, Suriye’de yaşanan olaylar bunların en güzel örneğini veriyor. Ülkemiz de bu konuda büyük çaba gösteriyor. Akdeniz’de hemen her gün tekneler batıyor, insanlar ölüyor. Maalesef dünya da bunu seyrediyor, duyarsız kalıyor. Umarım bizim etkinliğimiz bir nebze de olsa barışa katkıda bulunur. Özellikle yabancı öğrencilerle yapılıyor olması uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinde de rol oynar görüşündeyim. Görev alan ve gerçekleştiren arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.
- Üniversiteniz son dönemde büyük gelişme gösterdi. Neler söyleyebilirsiniz?
- Üniversitemiz nicelik ve nitelik olarak Türkiye’de ortalamanın üzerine çıkmış bir üniversitedir. Özellikle Tıp Fakültesi’ndeki eğitim gün geçtikçe daha kaliteli hale geliyor. Önümüzdeki yıl Tıp Fakültesi ilk mezunlarını verecek. Ayrıca İngilizce Tıp Bölümü’ne ilk kez öğrenci alacağız. Bulunduğumuz yörede İngilizce tıp eğitimi çok önemli, çünkü hem yabancı turist fazla, hem de bu bölgeye yerleşen ve yaşamını burada sürdüren yabancılar var. Onlara hizmet edecek İngilizce bilen doktor ve sağlık personeli olmasını önemsiyoruz. Bir başka konu üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrenciler. Bu yıl 750 civarında yabancı öğrencimiz var, gelecek yıl bunu 1000’in üzerine çıkarmak istiyoruz. Ben uluslararası öğrenci sayısının 3-4 bin olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü uluslararası olmak üniversitelerin başarısı açısından en önemli kriterlerden biri. Üniversitemizin ilkesi bilginin, sevgiyle bütünleştiği bir bilim yuvası olmaktır. Hem çalışma arkadaşlarım, hem idari personelimiz, hem de öğrencilerimizle bu yönde ilerlemeye devam ediyoruz.
Doç. Dr. Füsun Özerdem
(Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı)
BARIŞ ÇALIŞTAYI BU YIL 4’ÜNCÜ KEZ TOPLANIYOR
- GPW - Dünya Barış Çalıştayı nasıl bir organizasyon? Kimler katılıyor?
- Küresel Barış Çalıştayı barışla ilgili bilgi dağarcığını geliştirmek isteyen dünya gençliğine açık, beş günlük bir barış inşası eğitim programıdır. Son üç senedir Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin doğayla iç içe geçmiş kampusünde uluslararası öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu seneki çalıştaya katılmak için Filistin, Kenya, Kolombiya, Bangladeş, Afganistan, Pakistan, Türkiye, Hollanda, Somali, Nepal, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Nijerya, Gana, Suriye, İspanya ve İngiltere’den 108 barış gönüllüsü öğrenci ve çalışanlardan başvuru geldi.
- Bu yıl kaçıncısı düzenleniyor? Daha önceki çalıştayların ne gibi yankıları oldu?
- Bu sene Küresel Barış Çalıştayı 4’üncü kez toplanıyor. Ulusal ve uluslararası yazılı ve görsel medyada haberlerimiz çıktı. TRT her sene programımıza özel haber yapmakta. Çalıştayın amacı barış ve barışla ilgili konuların gündeme gelmesi ve özellikle gençlerin bu konuda eğitilmesidir, bu anlamda istikrarlı bir şekilde bu yolda devam etmekteyiz. Çünkü bugünün gençlerinin yarının yöneticileri. Ve barış eğitimi almış yöneticilerin de kararlarını daha sağduyulu vermelerini ümit ediyoruz.
- Çalıştay’da bu yıl ne gibi ana başlıklar belirlediniz?
- Bu sene GPW2016 Ana temasını “Gençliğin Savunmasızları Kapsayan ve Direnç İnşa Eden Barışa Desteği” olarak seçtik. Bunun nedeni de şu an bütün dünyanın içinde bulunduğu göç dalgaları ve çatışmadan etkilenerek kaçan göçmenlerin karşılaştıkları problemler ve bu problemlere karşı verdikleri mücadeledir.
Dört alt grubumuzla bu senenin konusunu irdelemeyi planlıyoruz:
* Barış İnşasına giriş
* Dezavantajlı Toplulukları Güçlendirme
* Mülteciler, Geri dönüşleri ve Yerel Entegrasyon
* Savaştaki Çocuklar: Kayıp Nesiller
GÜNLÜK HAYATIN HER SAFHASINDA OLMALI
- Uluslararası ilişkiler, barış süreçleri ya da çatışmaların engellenmesi konuları genellikle siyasetçilerin işi gibi algılanır. Sıradan insanların ve özellikle gençlerin bu süreçlere ne gibi katkıları olabilir?
- Barışı etkin bir şekilde inşa edebilmek için üç önemli hususu hep göz önünde bulundurmalıyız. İlki süreci toplumun her kesimine yayabilmek ve barışı günlük yaşamın her safhasında, her kesiminde güncel hale getirmek. İşte, evde, okulda ve sokakta barışı içselleştirmek, sürecin sürdürülebilir olması için… İkincisi, süreçteki siyasetçi, sivil toplum ilişkileri ve iletişiminin karşılıklı güven çerçevesinde şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekir. Aksi takdirde çatışma ortamının doğurduğu ve derinleştirdiği korku ve kuşku ortamı ‘Barış Süreci’nin devamında sorun yaratır. Son olarak, toplumda her zaman sesini duyurumayan sosyo kültürel ve demografik açıdan dezavantajlı gruplara bu süreç içerisinde kendi seslerini duyurabilecekleri ve aktif bir şekilde katkı yapabilecekleri fırsatlar yaratılmalıdır. Örneğin günümüzde gençler değişime de dahil olmak istiyorlar. Sosyal medya ile potansiyellerini sosyal problemleri seslendirmek adına kullanıyorlar. Birçok ülkedeki protestolarda olduğu gibi gençler, toplumun olumlu değişimine, sanatla ve diğer şiddet içermeyen, barışçıl yollar ile katkıda bulunmaya çalışıyorlar.
- Bu anlamda düzenlediğiniz çalıştayın katılımcılar, gençler üzerinde ne gibi etkileri oluyor?
- Etkinliğimize gelen katılımcıların bir çoğu kendi ülkelerinde barış inşası konusunda aktif olarak çalışıyor. Örneğin, bazıları mültecilere yardım programlarında çalışırken bazıları da çatışma çözümü ya da savaş sonrası yeniden yapılanma üzerine uğraş veriyor. Ancak bizimle aldıkları bir haftalık eğitimle bu çalışmalarını daha etkin gerçekleştirme fırsatını buluyorlar. Kendilerinin yalnız olmadıklarını hissediyorlar, sosyal ağlar ile kültürel sermayelerini artırıyorlar. Çalıştaydan sonra üyelerimizden barış inşası üzerine yüksek lisans yapanlar oldu, BM gibi Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) kollarında iş sahibi oldular, organizasyonlar kurdular. Barış inşasını öğrenip, kendi disiplinleriyle bağdaştırma fırsatı buldular. Biz umut ediyoruz ki gelişimlerine bir nebze de olsa katkımız olmuştur. Ayrıca bir çoğu Türkiye’yi ilk defa görme fırsatı buldu, çalıştayımız sayesinde bir çok dostumuz oluyorken ülkelerine de Türkiye Gönüllüsü olarak dönüyorlar.
İNGİLTERE COVENTRY ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
- İngiltere’nin en önemli üniversitelerinden biriyle işbirliği yapmış olmanızın üniversiteniz açısından önemi nedir?
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin Coventry Üniversitesi ile olan bu işbirliği biz ve öğrencilerimiz için çok önemli ve değerli bir çalışmadır. Coventry Üniversitesi’nin Güven, Barış ve Sosyal İlişkiler Merkezi ile düzenlediğimiz Küresel Barış Çalıştayı iki üniversite arasındaki çok kapsamlı ve derin işbirliğinin en güzel örneğidir. İngiltere’nin en büyük Barış Merkezi olan bu ortağımız gerek yüksek lisans ve doktora, gerekse uluslararası araştırmalarıyla dünyada saygın bir konumda bulunuyor. Böyle bir etkinliği Muğla’ya ve üniversitemize getirmek, Türkiye’deki barış etkinlikleri takvimine alabilmiş olmak bizi ayrıca mutlu ediyor. Üniversitemizin misyonu, evrensel bilgi birikimine katkı sağlayan, yenilikçi araştırmalar yapan ve topluma hizmet üreten bilim insanlarının rehberliğinde gerçekleştirdiği eğitim-öğretimle ulusal ve uluslararası alanlarda aranan seçkin mezunlar yetiştirmek. Bu etkinliğin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin, eğitim-öğretim, araştırma, sosyal ve kültürel faaliyetlerinin uluslararası düzeyde talep ve kabul gördüğü, cazibe merkezi bir üniversiteye dönüşmesinde önemli rol oynadığını da düşünüyoruz. Dünya barışına katkı sağlamanın yanı sıra, öğrencilerimizin barış merkezli bir vizyon kazanmalarını sağlaması açısından da önemli.
Paylaş