Yoksulluğa ‘Dur’ demek için el ele verelim

KÜLTÜRÜMÜZ “Komşun açsa sen tok uyuma” dese de, yoksulluk kanıksadığımız bir gerçek artık. Öte yandan, açlığa ve yoksulluğa duyarsız kalmayan kişiler ve kurumların varlığı yürek ferahlatıyor.

Haberin Devamı

İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin “Yoksulluğa Sessiz Kalma” projesi kapsamında Rotary 2440. Bölge, her yaştan vasıfsız kişileri, üstelik yük-sek oranda iş garantisi olan meslekler edindirmek için, kurslar açıyor.
Türkiye’de bir ilk olan projenin mimarlarından İzmir Kent
Konseyleri Birliği Sözcüsü Murat Bakan ve Rotary Bölge Kültür
Sanat Komite Başkanı Işıl Nişli’den bilgi aldım.

- Yoksulluğa Sessiz Kalma Projesi neyi amaçlıyor?
- Murat Bakan: Tüm dünyada yoksullukla mücadele çabası var zaten. 2010, Avrupa’da Yoksullukla ve Sosyal Dışlanmışlıkla Mücadele Yılı’ydı. Farkındalık için 17 milyar euro kullanıldı. 1992 Rio Bildirgesi’nde 35 bin sivil toplum kuruluşu, 179 hükümet temsilcisi, ‘Dünyanın en büyük sorunu yoksulluk ve açlık’ dedi. Bin yılın zirvesi, New York’taki Birleşmiş Devletler Zirvesi’nde de, ‘2015’e kadar çözülmesi gereken sekiz temel sorundan biri’ denildi. Biz de yanımızda yoksul ve aç insanlar var, bu sorunu kökten çözmeliyiz, bunu görün derken bir de çözüm önerisi getiriyoruz. Orada proje partnerimiz Rotaryenler ve Sürekli Eğitim Merkezi devreye giriyor.
- Işıl Nişli: İş ve meslek sahibi kişilerin bir araya geldiği bir sivil toplum kuruluşu olduğumuzdan yoksullukla mücadelenin en etkili yolunun meslek edindirmek olduğunu düşündük. Bu nedenle vasıfsız kişilere eğitim vererek meslek sahibi yapacağız.

Haberin Devamı

Çok kurs var ama biz istihdam olanağı da yaratacağiz

- Birçok meslek kursu var. Sizin nasıl bir farkınız olacak?
- Işıl Nişli: Evet, birçok kurs sonunda sertifikalar alınıyor ama maalesef iş bulunamıyor, hobi gibi kalıyor. Biz, İşkur ve Halk Eğitim merkezlerinin verilerini inceledik, saha araştırmaları yaptık. İstihdam olanağı bulunan işler çoğunlukla ara eleman anlamına geliyor. Kurslarımız sonunda AB sertifikalı, MEB onaylı belgeler olacak. Hedefimiz kursları İşkur, Halk Eğitim ve odalarla işbirliği yaparak üçlü protokolle açmak ve kursiyerlerimize mutlaka istihdam sağlamak.
- Bu kursları nerede vereceksiniz?
- Işıl Nişli: İzmir Kent Konseyleri Birliği, üç yıl hizmet üretmemiz için bize Karabağlar Belediyesi’nin bir merkezini veriyor. Tüm altyapı masraflarını Karabağlar Belediyesi ve İzmir Kent Konseyleri Birliği karşılayacak. Biz de Rotary 2440. Bölge olarak üç yıl boyunca meslek edindirme kursları vereceğiz.

Haberin Devamı

Her yaştan kişiyi ücretsiz kurslarla iş sahibi yapacağız

- İlk başta hangi meslekler için kurslar olacak?
- Işıl Nişli: Kursiyerlerimizin yüzde 100 işe gireceğini düşündüğümüz bilgisayarlı özel paket programlı muhasebe, ahşap ve cam oymacılığı, mobilya tasarımı, kalıp ustası, web tasarımı, turizmde kullanılacak İngilizce bilen personel yetiştirilmesi gibi kurslar vereceğiz. Bunları büyük oranda da biz işe yerleştireceğiz.
- Kurslar ne kadar sürecek, kimler başvurabilir?
- Işıl Nişli: Meslek kursları ücretsiz olacak. Her mesleğin kendine özgü kriterlerine uygun kişiler başvurabilecek. Bu kurslar Halk Eğitim Merkezleri ve işbirliği yaptığımız kurumların web sayfalarından duyurulacak. Nisan’da www.sessizkalma.net adlı web sitemiz açılacak.
- Murat Bakan: Meslek liseleri maalesef sadece ortaöğrenimden sonra meslek edinme fırsatı veriyor. Ama bizim Sürekli Eğitim Merkezi’mizde genç de, 50 yaşındaki de, her yaştan, vasıfsız kişi eğitim alabilecek.

Haberin Devamı

Mücadele ışığı İzmir’de yandı, bursa’da da ışıldadı

- Türkiye’de daha önce böyle bir proje yapıldı mı?
- Murat Bakan: Türkiye’de meslek kursları var. Kurumların yaptığı kurslar var. Ama bu şekilde, her yaştan vasıfsız kişiye sürekli eğitim verecek ve yoksullukla mücadele kapsamında olan ilk merkez ama son değil. Çünkü Bursa’da da bizden sonra aynı çalışma başladı. İzmir’den Türkiye’ye bir ışık yakmış olduk.
- Işıl Nişli: Bizim amacımız sermaye kesimiyle yoksul kesim arasında köprüler oluşturmak. Odalar, sermaye sahipleri, işadamları projemize dahil olabilir, birlikte meslek kursu açabiliriz, mezunlarımıza iş verebilirler. Esas amacımız yoksulluğa dikkat çekmek ve çare bulmak. İzmir’den yaktığımız ışık Bursa’da da ışıldamaya başladı. Orada da aynı şekilde bir kurs merkezi açılıyor.

Haberin Devamı

Kültür ve sanat çalışmaları da gerçekleşecek

- Proje içerisinde başka neler var?
- Işıl Nişli: Danışmanlık hizmetleri, kişisel gelişim seminerleri, aile içi şiddet, aile hukuku, dersaneye gidemeyen gençlere LGS ve ÖYS’ye hazırlık kursları verilecek. Üniversite öğrencilerine özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, evden satış, kariyer günleri gibi ek eğitimler vereceğiz. Ayrıca gitar, saz, ritim kursları verilecek. Yazarlarımızla okuma günleri yapılacak.
- Murat Bakan: Geçtiğimiz günlerde proje kapsamında Türkiye çapında bir fotoğraf yarışması düzenledik. 412 fotoğraf sanatçısı, bin 200 civarı fotoğrafla katıldı. Jürimizin seçtiği 50 yayınlanmaya değer eseri bir kitapta toplayacağız ve tüm sivil toplum kuruluşlarına dağıtacağız. Fotoğraf yarışmasını Aliağa Belediyesi üstlendi, 29 Mart etkinliğine gelen sanatçıları Çiğli Belediyesi ağırlayacak. Çeşme Kent Konseyi de fotoğraf kitabının basımını üstlendi.

Haberin Devamı

Birçok ünlü sanatçı proje için sahneye çıkacak

- 29 Mart etkinliğinde neler olacak?
- Murat Bakan: Yoksulluğa sessiz kalmayan sanatçılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz tahsis ettiği Ahmed Adnan Saygun’da 29 Mart Salı akşamı sahne alacak. Sanatçıların yanısıra mesela Ege Mahallesi’nden Roman çocuklar uzun zamandır çalıştıkları ritm gösterisini yapacaklar. Halk korosu olacak. Yani sadece açlık ve işsizlikle değil, kültürel yoksunlukla da mücadele ediyoruz.
- Işıl Nişli: Ender Saraç, ‘Yoksulluğa Sessiz Kalma Manifestosu’nu okuyacak. Anjelika Akbar, Mazlum Çimen ve Anodorian Orkestrası, Zerrin Özer sahneye çıkacak. Sen de gecenin sunucusu olarak bize destek veriyorsun.
- Murat Bakan: Tüm siyasi partilerin genel başkanlarını da davet edeceğiz. Çünkü yoksulluk, partiler, siyaset üstü bir sorundur.

Fransa’da 19 Ağustos tatile gidemeyenler günü

- Sonrası için hedefleriniz neler?
- Murat Bakan: Üç yıl sürecek bu projeden sonra hedefimiz bir vakfa döndürmek ve tüm Türkiye’de meslek eğitimleri vererek yoksulluğa dur demek. Temel olan para yardımı değil, yoksullukla mücadele. Sürekli Eğitim Merkezi belki hemen İzmir ya da dünyadaki yoksulluğa çözüm bulamayacak ama Türkiye hatta Avrupa’ya örnek olacak diye düşünüyoruz. Avrupa’da da yoksulluk var. Mesela Fransa’da ‘Secure Popular’ adlı bir sivil toplum kuruluşu var. ‘19 Ağustos Tatile Gidemeyenler Günü’ diyerek tatile gidemeyen çocukları tatile gönderiyorlar. Yani her yerde yoksulluk var. Biz küresel bir soruna yerel çözümler üretiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları