Paylaş
Herhangi bir alanda üstünlüğü olup bunu ifade edecek ortam bulamıyor olabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) testlerle belirlenen bu tip çocukların özel eğitildiği bir kurum. Okul-Aile Birliği Başkanı Derya Türkkanı ile hem merkezi, hem de bir anne olarak burada eğitim alan ve 12 yaşında kitap yazan oğlu Berk’le yaşadığı deneyimi konuştuk.
HER UYUMSUZ ÇOCUK HİPERAKTİF DEĞİLDİR, ÜSTÜN YÖNLERİ OLABİLİR.
Birçok çocuk hiperaktif, yaramaz diye damgalanıyor. Hatta ilaç veriliyor.
- Tabii. Okulda, sınıfta çok hareket ediyor, çok konuşuyor deniyor. Hatta biz de oğlum 2. sınıftayken çok büyük sorunlar yaşadık. Ayağa kalkıyor, hareket ediyor, elinde devamlı bir şeylerle oynuyormuş. Hatta ben o zaman çok üzülmüştüm, neden böyle diye. Bir psikiyatriste giderek test yaptırdık ve IQ seviyesinin çok yüksek olduğunu öğrendik. Böylelikle araştırarak Bilsem’i buldum. Üstün Yetenekli Çocuklar kitabını da yazan Psikolojik Danışman Ahmet Bildiren, yanlış davranılması sonucu neredeyse kaybedilecek bir çocuk olduğunu söyledi.
Eğitim sistemimiz genellikle çocukları susturmaya, itaat etmeye ve törpülemeye yönelik. Bu durum öne çıkabilecek çocukları etkileyebiliyor yani.
- Bu konunun uzmanı olmasam da bu tip çocukların bastırılmasının doğru olmadığını uzmanlardan duyuyorum. Bazı suçlulara baktığı-
nızda, aslında üstün zekalı olduğu, fakat devam-
lı bastırılması, iyi yönlendirilmemesi sonucu toplum için tehlike yaratabileceği söyleniyor.
ÇOCUKLAR BİLSEM’DE ÇOK MUTLU ÇÜNKÜ HER ŞEY SERBEST
Bilsem’in çalışma sistemi nasıl?
- İlk başta 1,5 yıllık bir destek eğitimi veriliyor. Bu sürede matematik, fen, sosyal bilimler, dil sanatları, resim ve müzik alanında rotasyon yapılıyor. Ders işlenmiyor fakat çocukların hangi alana yeteneği olduğu bulunuyor. En az 1, en çok 3 alan belirleniyor ve bireysel eğitime başlanıyor.
Çocuklar haftada kaç saat eğitim alıyor?
- Destek döneminde haftada 2 gün gidiyorlar. Bireysele geçtiklerinde alanlarına göre gidiyor. 3 alansa 3 gün gidiyor. Mesela Berk, müzik, matematik ve sosyal bilimlere gidiyor. Hatta çok hızlı bir şekilde tarihe geçti ve bir de kitap yazdı.
Çocuklara okuldan sonra bir de Bilsem’e gitmek ağır gelmiyor mu?
- Hayır gelmiyor. İsteyerek gidiyorlar çünkü müthiş deneyler yapıyorlar. Hatta Berk bir keresinde ‘anne, deney yaparken ampulü kırdım ama kimse kızmadı’ demişti. Okulda birçok şeye kızılmasına alıştıklarından Bilsem’de rahat ediyorlar çünkü orada herşey serbest.
ŞİMDİDEN PROJE GELİŞTİREN, PATENT ALAN ÇOCUKLAR VAR
Çocuklar kaç yaşına kadar Bilsem’e devam edebiliyor?
- 2. ya da 3. sınıflarda sınava girip başlanıyor. Lise sona kadar devam etme hakları var. İlk girenler şimdi üniversitelerde, müthiş projeler geliştirenler, patent alanlar var. Aslında daha fazla imkân sunulabilse çok daha iyi şeyler ortaya koyabilecek çocuklar var. Maddi yokluğu olan çocukları da desteklemeye çalışıyoruz.
Ne eksikleri var Bilsem’in?
- Yer yetersizliğinden dolayı bireysel olması gereken eğitimler bazen 25 çocuk bir arada veriliyor. Fen laboratuvarımız yeni yapıldı. Biz okul-aile birliği olarak destek olmaya çalışıyoruz ama kolay olmuyor. Şu anda Melih Özakat İlkokulu’nun küçük bir kısmında eğitimler sürüyor. Orada da 500 öğrenci 7 derslikte eğitim alıyor.
Bilsem’de nasıl öğretmenler eğitim veriyor?
- Özel eğitim almış öğretmenler veriyor. Genellikle yüksek lisans ve doktoralı öğretmenler oluyor. Milli Eğitim’e bağlı öğretmenler ve diğer öğretmenlerden daha fazla çalışmak durumunda kalıyorlar.
Veliler nereden bilgi alabilirler?
- www.konakbilsem.gov.tr internet sitesi, Sıdıka Akdemir Bilsem’in de web sayfası var.
ÖNCE YETENEK SONRA ZEKA TESTİ YAPILIYOR
Bilsem nedir?
- Bilim Sanat Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, İzmir’de yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan bir eğitim merkezi. Daha önce Narlıdere Sıdıka Akdemir Merkezi olarak başlayan merkeze şimdi Alsancak’ta açılan Konak Bilsem eklendi.
Nasıl çocuklar gidiyor Bilsem’e?
- Üstün yetenekli çocuklar gidiyor. Okullara her yıl belli dönemde form gönderiliyor ve öğretmenler uygun gördükleri çocukları bu sınavlara yönlendiriyor. Sınavda başarılı olanlar bu eğitime alınıyor.
Ben de, birçok arkadaşım da duymadık bu sınavları.
- Açıkçası özel okullar biraz daha geri duruyor. Son 2-3 yıldır ilgi var. Mesela ben de oğlum için kendim araştırıp bulmuştum. Bireysel başvurular çok tercih edilmese de kabul ediliyor.
Nasıl bir sınava alınıyorlar?
- TKT denilen bir yetenek değerlendirme sınavı oluyor. Bu barajı aşan rehberlik araştırma merkezine gidiyor ve zeka testi yapılıyor. Zekası 130 üzerinde olanlar Bilsem’lere kabul ediliyor.
OĞLUM BERK, 12 YAŞINDA ANTİK MISIR DİYE KİTAP YAZDI
Siz oğlunuzda nasıl bir fark gördünüz de Bilsem’e başvurdunuz?
- Berk doğduğundan itibaren hep çok ileri bir gelişme gösteriyordu. Konuşması, hareketleri öndeydi. Hatta bir dönem hiperaktif olarak değerlendirildi. Ege Üniversitesi’nde çok büyük bir şans eseri ilaç vermeyen bir uzmanla karşılaştım ve Berk’in aslında yaşıtlarından ileri olduğu ortaya çıktı.
Oğlunuzda ne gibi değişiklikler oldu?
- Orada çok mutlu. Yorgun olsa da gitmek istiyor. Hem kendisinin her şeyi bilmediğini ya da tek bilenin o olmadığını, hem de kendisi gibi birçok çocuk olduğunu gördü. Arkadaşlık ilişkileri daha iyi. Birşeyler başarabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
Oğlunuz 12 yaşında ve Antik Mısır diye bir kitap yazmış. Siz şaşırmadınız mı ilk başta?
- Çok şaşırdım. Bu konuyla ilgileniyordu ve internette araştırınca çok fazla bilgi olduğunu görünce üzerinde çalışarak bu kitabı oluşturdu. Hatta kendisi ‘anne galiba bu kitap derleme oldu. Ben gerçek bir yazar sayılır mıyım’ dedi. Fakat içerisindeki her şey onun kendi sözleri ve cümleleriyle yazıldı.
Paylaş