Paylaş
Çocukluğunun geçtiği, ilk atlıkarıncaya bindiği, belki içerisinde evlendiği; hayatındaki önemli anlara şahitlik yapan özel bir yerdir. Tıpkı, İZFAŞ Kültür Sanat ve Proje Danışmanı Elvan Feyzioğlu’nun fuarla ilgili 2. kitabının adı gibi ‘Fuar Bizim Hayatımız’...
Çocukken dedemin ve babamın beni sık sık götürdükleri parkları ve hayvanat bahçesiyle, içerisindeki Park Restoran’da nişanlanıp, Ada Gazinosu’nda evlenmemle, Kültürpark benim de hayatım oldu... Hatta, lise son sınıftayken, Uluslararası Fuar için gelen İngilizlere mihmandarlık yaparak hayatımın ilk parasını da Kültürpark sayesinde kazanmıştım.
İnsanı bir anda bambaşka dünyalara götüren binalar arasındaki bu yemyeşil vaha, aynı zamanda 1358 tür bitki çeşidiyle hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük botanik bahçelerinden biri... Bunu ben değil Şadan Gökovalı ve Sancar Maruflu söylüyor...
Dünyanın her yerinden 9 bin 500 ağaç
İZFAŞ’ın düzenlediği Kültürpark’taki ‘Ağaç Turu’ndaki rehberimiz, neredeyse her ağacın öyküsünü bilen Şadan Gökovalı idi. Kültürpark’ı çok iyi bilen Sancar Maruflu’nun da katıldığı tur çok ama çok keyifliydi. Tam 9 bin 500 ağacın bulunduğu Kültürpark’ta Türkiye’de çok nadir bulunan ağaçlar bulunuyormuş meğer. Bu ağaçlar, Güney Amerika’dan Sibirya’ya, Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar dünyanın farklı yerlerinden İzmir’e getirilmiş.
Mesela Kaliforniya’daki Muir Ormanları’nda gördüğüm, 4 bin yıl yaşayabilen Sekoya Ağacı’nın İzmir’de de olduğunu bilmiyordum. 1940’larda Kuzey Amerika’dan getirilen bu ağaç 200 metreye kadar uzayabiliyor, bizdeki henüz 35 metre civarındaymış... Palmiye ağaçlarının çoğu ise İskenderiye ve Kahire’den getirilmiş...
Kültürpark’a Halikarnas Balıkçısı dokunuşu
Uluslararası İzmir Fuarı’nın ilk açıldığı yıl yabancı konuklar Behçet Uz’a hediyeler getirmişler. Ama o, bir sonraki yıl gelirken hediye yerine kendi ülkelerine has bitkiler getirmelerini istemiş.
Gerçekten sonraki yıl gelen yüzlerce bitkiyi tasnif etmeye o zamanın Ziraat Enstitüsü yetmemiş, Behçet Uz Halikarnas Balıkçısı’nı İzmir’e getirtmiş ve bitkiler onun yönlendirmeleriyle dikilmiş. Zaten Lozan Kapısı girişine de Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın büstü konmuş.
İnsan yaşadığı yere benzer ise..
Şadan Gökovalı ve Sancar Maruflu ile yaptığımız Ağaç Turu, bunca yıl sonra fuara bambaşka açıdan bakmamı sağladı. Bunun gibi birçok kültür turu düzenlenebilir Kültürpark’ta. Mesela fotoğraf meraklılarının birbirinden güzel kareler yakalayabilecekleri fotoğraf turu ya da bu ağaçlarda yaşayan kuşların gözlemlenebileceği küçük geziler...Edip Cansever’in dizelerindeki gibi; ‘İnsan yaşadığı yere benzer. O yerin suyuna, o yerin toprağına benzer’ ise ben de seve seve, gerçekten kültür üretecek Kültürpark’a benzemek isterim...
Kültürpark ile Fuar kavramları birbirinden ayrılmalı
İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, Fuar ile Kültürpark kavramlarının birbirinden ayrılması gerektiğini söylüyor. Gaziemir’de yeni yapılacak fuar alanı sayesinde Kültürpark’ın daha da rahatlayacağını söyleyen Örs, böylelikle şimdi fuarların yapıldığı holleri kongre merkezi haline getireceklerini ve Kültürpark’ı tamamen sanat ve kültür merkezi yapacaklarını anlatıyor. Ayrıca, Kültürpark içerisinde bir de Fuarcılık Müzesi yapılarak Fuar Şehri konseptine vurgu yapılacak.
BUVAK yararına çocuk şenliği
Bahar aylarında İzmir’de birçok çocuk şenliği düzenleniyor. Bunlardan biri de 5 Mayıs Cumartesi günü Kültürpark Tenis Kulübü bahçesinde yapılan ve gelirinin bir kısmınının Behçet Uz Çocuk Hastanesi Vakfı’na (BUVAK) bağışlandığı Bahar Şenliği. Saysen Aktivite ve Eğlence Merkezi’nin düzenlediği organizasyonda çocuklar için birçok etkinliğin yanı sıra küçükler için de bir Şirinler Köyü hazırlanmış... Güzel ve temiz havanın keyfini çocuğunuzla birlikte çıkarabileceğiniz şenlikle ilgili (0232) 463 17 53’den bilgi alabilirsiniz.
Paylaş