Kağıttan hayaller yaratan İzmirli

Deniz Doğruyol, İzmir’deki eğitiminin ardından İstanbul’da çalışmaya başlamış. Çocukluğundan beri meraklı olduğu doğal malzeme ve kağıdı elleriyle şekillendirerek güzel ve kullanışlı ürünler ortaya çıkarınca tamamen bu işe yönelmiş ve İstanbul’da atölye açmış. Türkiye’de pek bilinmeyen yöntemlerle kağıttan kaplar, aydınlatmalar hatta takılar tasarlayan Doğruyol, hem geri dönüşüme katkıda bulunuyor hem de çok farklı ve özel sanat tasarımları yapıyor.

Haberin Devamı

Güzel sanatlarda mı okudunuz?
Evet ama fotoğrafçılık okudum. Dokuz Eylül Üniversitesi’ni bitirdikten sonra İstanbul’a gittim.

Kağıtla tasarım merakı nereden çıktı?
Ben çocukluğumdan beri elimle bir şeyler yapmak istiyordum. Sonradan hep, ‘Heykel bölümünde okusaydım’ dedim. Bir de doğal malzeme takıntım vardı. Bir çok şey denerken kağıtta karar kıldım.

Neden?
Önce taşlar topladım, ağaç kabuklarını birleştirdim, hep denedim. Sonra (papier mache) denilen kağıt hamurunu duydum. Öğrenmek istedim ama Türkiye’de neredeyse yapan yok. 5 ay kadar kendi kendime hamurunu yapmakla uğraştım tutturmak için. Deneye deneye sonunda tabaklar yapmaya başladım.
Türkiye’de yaptığımın aynısını yapan yok

Kağıtla tasarım üzerine bir eğitim almadınız mı?
Türkiye’de benim yaptığımın aynısını yapan kimseyi bulamadım ki. Yurtdışında kağıt sanatçıları var ama herkes farklı yorumluyor. Zaten bence herkesin kendi yaratma süreci olmalı. Ben, ilk başta neredeyse hiç evden çıkmadan devamlı kağıt teknikleri deniyordum. Her gün bir şey keşfediyordum.

Haberin Devamı

Nasıl bir süreçten geçiyor kağıt?
Kağıdı suda bekletiyorum, yumuşatıyorum. 6 farklı işlemden geçiyor, kurabiye hamuru kıvamına geliyor, (papier mache) oluyor. Bir de kağıdı çeşitli yapıştırıcı maddeler kullanarak sertleştirdiğim bir teknik var. Bunu daha çok aydınlatmalarda kullanıyorum.

Ne kadar sürüyor tasarımlarınızı hazırlamanız?
Kağıdı hamur haline getiriyorum, kalıplara koyuyorum. Üzerine tasarımımı yapıyorum, kurumaya bırakıyorum. Yazın kuruması kolay oluyor. Bir gün hamur yapıyorsam ertesi gün kalıplara koyuyorum. Ama mesela tabloların, mobilyaların yapılması daha uzun bir süreç.
Kağıttan takı, gelin çiçeği bile yaptım

Hangi tür kağıtları kullanıyorsunuz?
Kraft, saman, her türlü gazete kağıdını kullanıyorum. Bir de sahaflardan eski kağıtlar, defterler, zarflar, dergiler ve kitaplar buluyorum. Kesinlikle fotokopi kullanmıyorum, mutlaka kağıdın orijinalini kullanıyorum.

Kağıt dışında farklı malzeme de kullanıyor musun?
Kağıt kadar ince ağaç kabuklarını da kullanıyorum. Kum, taş, yaprak da yararlandığım malzeme. Boyaları da doğal olarak seçiyorum.

Haberin Devamı

Kağıt ile neler yapılabiliyor?
Kaplar, biblolar, dekoratif eşyalar, aydınlatma, tablo, mobilya bile yapıyorum. Tabii bu, özel yaptırdığım mobilyaları kağıtla kaplayarak tasarlamak şeklinde oluyor. Kadın, erkek büstleri yapıp içlerine duy takıyorum, kişiye özel lambalar oluyor. En son kağıttan takı yapmaya başladım. Bir de düğünler için davetiye süsleri ve kağıttan gelin çiçekleri yaptım.
Şahsi eşyalardan kişiye özel        tasarımlar yapıyorum

Kağıttan ürünleriniz nerelerde satılıyor?
İlk, kuzenimin Alaçatı’daki mağazasına koydum, baktım hemen satıldı. O yıl Adres İstanbul’da ‘Sahaf’ın Dolabı’ndan’ isimli ilk sergimi açtım ve eski Hayat dergilerinden yaptığım tabakları sergiledim. Çok ilgi gördü ve satıldı. Sonrasında Galata’daki Atölye 55 ve Lunapark mağazaları istedi, oralarda hala satılıyor. Dönemsel eşyalar satan Müstemel Eşyaevi’ne verdim. Park Bravo’da ise dekoratif ürünlerim, gelecek yıl da takılarım satılacak. Alaçatı’da da Deno Mağazası’nda satılıyor. Ayrıca Hotiç mağazalarına eski ayakkabı kalıpları üzerine eski kağıtlardan tasarım yapacağım. Bunlar da Hotiç mağazalarında sergilenecek.  Bir yandan da özel siparişler yapıyorum.

Haberin Devamı

Adres İstanbul’daki serginiz dışında başka serginiz oldu mu?
Geçen yaz Çeşme Marina’da ‘Kağıttan Hayaller’ adında bir sergim olmuştu. Birkaç ay önce Bebek Festivali’ne katıldım. Orada beklediğimin üzerinde bir ilgiyle karşılaştım. Kasım’da İstanbul’da yeni bir sergim olacak. İstanbul’daki Vogue Fashion Night Out etkinliği için kolye, taç ve iğneden oluşan takı koleksiyonu hazırlıyorum. Hem sergilenecek, hem de satılacak. Geliri ise bir kuruma bağışlanacak.

Özel sipariş olarak neler yapıyorsunuz?
Tüm ürünlerimin yanısıra kişiye özel tasarımlar. Mesela müzisyen İskender Paydaş’a bir tablo yaptım. Nota sayfaları, karalamaları, fotoğrafları gibi tüm sanat hayatını anlatan kağıtları topladık. Onları özel bir tasarımla birleştirdim, hatta bunu yeni albümüne kapak olarak da kullanacak.
Amacım kağıt ve   doğal malzemeyle     bir dünya yaratmak

Haberin Devamı

Bu kadar farklı ve henüz anlaşılmayan bir sanatı meslek edinmekten çekinmediniz mi?
İnsanın hayatı işte geçiyor. Bence insanın kendine değer vermesi demek, sevdiği işi yapması demek. Ben de bu işe başlarken çıkış noktam keyif almaktı ve şanslıyım ki bu işim haline geldi. Amacım kağıt ve doğal malzemeyle yani bir dünya yaratmak, kağıdı insanların hayatına sokmak.

Bundan sonra neler yapmak istiyorsunuz?
Özellikle eski malzemeye yönelmek istiyorum. Eski radyo, televizyon ve telefonları toplayıp kağıtla tasarım yapıp kaplıyorum, içlerini boşalttırıp, kağıtla kaplayarak aydınlatma haline ya da içki dolabına döndürüyorum. Çok güzel aksesuarlar elde ediyorum. Farklı tasarımlar peşindeyim.

Haberin Devamı

Mekan tasarımlarında kağıdı kullanmak mümkün mü?
Tabii. Ben mekanın ruhuna uygun olarak kağıtla kaplama yapabiliyorum. Mesela İstanbul’da bir barın duvarını eski filmlerden oluşan bir tablo haline getirdim. Düğün fotoğraflarını, yazılan mektuplar, kişisel eşyalarla birleştirip tablo yapıyorum ya da duvarları kaplıyorum.
Çocuklara hem doğal malzemeyi sevdiriyor hem de geri dönüşümü öğretiyorum

Bu sanatı pek yapan yok diyorsunuz, siz birilerine eğitim veriyor musunuz?
Arnavutköy’deki atölyemde çocuklara workshop veriyorum. Böylelikle onların doğal malzemeyi öğrenmelerini ve çalışmalarını sağlıyorum. Evlerindeki malzeme, sevdikleri objeleri getiriyorlar. Bunlarla çalışarak geri dönüşümü de öğretmiş oluyorum.

Kağıt tasarımında gelmek istediğiniz yer neresi? Hedefiniz?
Kağıt ve doğal malzeme tasarımcısı olarak anılmak istiyorum. Hikayesi olan objeler ve tablolar yapmak istiyorum. İnsanların hayatına kağıdı ve doğal malzemeleri daha fazla sokmak istiyorum. Kağıttan elbiseler yapıp defilede göstermek isterim. Ayrıca yurtdışında sergi açmak istiyorum.


Rahat kitap, gazete okuyamıyorum


Siz artık kağıt uzmanı olmuşsunuzdur değil mi?
Öyle denilebilir. Bir kere çok farklı kağıtlar var. ‘İlla eski kağıt kullanacağım’ diye bir şey yok ama ben eski görünümlüleri tercih ediyorum.

Peki siz rahat rahat kitap ya da gazete okuyabiliyor musunuz, yoksa hemen aklınıza yapabileceğiniz tasarımlar mı geliyor?
Okumaya çalışıyorum. Eski kitaplarımı, malzememi hemen kullanıyorum zaten. Yabancı gazetelere bayılıyorum, onların kağıtları farklı oluyor hatta yurtdışından gelenlere sipariş ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları