Izmir’e gelmek beni çok heyecanlandır

Haberin Devamı

Çeşme ve Alaçatı’da büyük şehirlerde bile kolay bulamayacağınız farklı sanat çalışmalarına rastlamanız mümkün. İşte bunlardan biri de Kırmızı Ardıç Kuşu’nda şu anda sergilenen Yunan sanatçı Nicholas Smyrnios’un Pop – Op Art Sergisi.
Esas ilginç olan sanatçının ‘İzmirli’ anlamına gelen soyadının öyküsü. Eskiden Gelibolu’da yaşayan, ama İzmir’e hayran olan dedesinin bu hayranlığı soyadını değiştirecek kadar ileri gitmiş. Sanatçı Nicholas Smyrnios ise İzmir’e gelemeyen dedesinin hatırasına Türkiye’de ilk İzmir’e gelmiş. 4 Temmuz’a kadar açık olan sergide ise Türkan Şoray ve Sezen Aksu gibi sanatçıların farklı tekniklerde yapılmış tabloları da bulunuyor.

 

DEDEM İZMİR’E O KADAR HAYRANMIŞ Kİ  SOYADI ‘SMYRNIOS’ KALMIŞ
Yunanistan’ın hangi bölgesindensiniz?
Kuzeyinde doğdum. Ailem sonra Selanik’e taşındı, orada büyüdüm.
Ailenizin geçmişinden Anadolu ile ilgisi olmuş mu?
Evet, hem anne hem de baba tarafımın kökenleri Anadolu’ya dayanıyor. Babam Gelibolu, annem Safranbolu’dan. Ama ben hiç oralara gitmedim.
Türkiye’ye ilk ne zaman geldiniz?
20 yıl önce ilk İzmir’e gelip, arkadaşlarımı ziyaret ettim. Zaten soyadım da İzmirli anlamına geliyor.
İzmirli anlamına gelen soyadınızın hikayesi nedir? 
Aslında sonradan Smyrnios olmuş. Çünkü dedem Gelibolu’da yaşıyormuş ama orayı hiç sevmiyor ve hep şikayet ediyormuş. ‘Ben İzmir’e gitmek istiyorum’ diyormuş ama hiç gidememiş. Gelibolu’da herkes onu İzmirli anlamına gelen Smyrnios diye çağırmaya başlamış. 
Öyle mi kalmış sonra?
Aslında hayır. Yunanistan’a yerleşirken kimlik çıkarma sırasında soyadını sorunca kendi soyadını söylemiş, ama etraftaki tanıklar “Biz onu Smyrnios diye biliriz” deyince polis bu bilgiyi kabul etmiş ve öyle kaydedilmiş. 
Peki siz dedenizin aşık olduğu şehre gelince ne hissettiniz?
Çok etkilendim tabii. Aslında çoğu Yunan ilk İstanbul’a gider. Ailemdeki bu hatıralar ve soyadım nedeniyle ben ilk İzmir’e geldim. İzmir benim ve ailem için çok özel.

Haberin Devamı


ÇALIŞMALARIM POP VE  GEOMETRİK – ART KARIŞIMI
Çalışmalarınız bana Andy Warhol’u hatırlattı. Siz nasıl tanımlıyorsunuz?
Haklısınız. Buna Pop-Art diyebiliriz. Andy Warhol’dan çok etkilendiğimiz doğru. Ama ben sanatta geometriye de çok meraklıyım ve çok kullanırım. Yani Geometrik – Art ve Pop – Art karışımı benim çalışmalarım...
Sanat eserlerinizden para kazanabiliyor musunuz?
Pop – Art popülerden geldiğinden aslında günümüzün sanatı ve gençlerin de ilgisini çekiyor. Yani bizim tasarladığımız, çizdiğimiz bir şeyi sadece tablolarda değil, tişörtler, bardaklar yani her yerde görebilirsiniz. Bu da sanatın yayılması adına iyi bir şey.

Haberin Devamı

SANATIN DAHA SOFİSTİKE ALANLARINDA KENDİMİ  KANITLAMAK İSTİYORUM
Hangi teknikleri kullanıyorsunuz?
Karışık teknikler var. Yağlı boya, pastel var, ama temelde akrilik var. Birçok kişi bunun illüstrasyon olduğunu düşünüyor. Pop – art çok ciddiye alınmayabiliyor. Sanatın daha sofistike bir şey olduğunu söylüyorlar. 
Siz ne düşünüyorsunuz?
Biraz katılıyorum. Andy Warhol’un kendisi de Pop – Art’ın ciddiye alınmaması gerektiğini söylüyordu. Ama ben kendimi sanatın daha karmaşık alanlarında da kanıtlamak istiyorum.

YUNANİSTAN’DAKİ KRİZ SAYESİNDE SANATLA DAHA ÇOK İLGİLENİYORUM

Eğitiminizi İsveç’te yapmışsınız? Ne okudunuz?
Üniversiteyi İsveç’te Grafik Tasarım, Görsel İletişim üzerine okudum. Resim, çizim dersleri de almıştım. 7 yıl sonra grafik sanat eğitimi de alarak mezun oldum. Orada 15 yıl kaldım. Sonra Yunanistan’a döndüm.
Yunanistan’da neler yapıyorsunuz?
Selanik’te özel bir üniversitede sanat ve tasarım dersleri veriyorum. Artık daha fazla kendi sanatım üzerine çalışıyorum. Yunanistan’daki kriz nedeniyle zaten grafik üzerine çalışmak artık pek mümkün değil. Bu da benim için sanat adına bir fırsat oldu. 
Siz mesleğinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Ben grafik sanatçısıyım. Reklam ajanslarıyla da çalışsam temelde bağımsız bir sanatçıyım.

Haberin Devamı


SEZEN AKSU VE TÜRKAN ŞORAY SİZİN İKONLARINIZ OLDUĞUNDAN ÇİZDİM
Bu koleksiyonu sadece Türkiye için mi yaptınız?
Evet. Çünkü İsveç, Almanya, Fransa’da da sergilerim olmuştu. Benim jenerasyonumun değerlerinin ve fikirlerinin hala önemli olduğunu düşünüyorum. Her ülkenin değişmez değerleri ve ikonlarının olduğuna inanıyorum. Sizin ülkenizde de Sezen Aksu, Türkan Şoray gibi ünlülerin her dönemin sanatçısı olduğunu düşünüyorum.
Dervişlerle ilgili çizimleriniz de var…
Dervişler ve onların dinlerin üstü felsefesi beni çok çekiyor. Daha iyi bir insan olmak, evrenle uyumlu olmak ve sevmek üzerine dayalı hayat görüşleri etkileyici. O yüzden onları da resmettim. 
Nerelerde sergi açmıştınız?
İsveç, Paris, Berlin, Yunanistan ve şimdi de Türkiye’de ilk Alaçatı’da açtım. Şimdi İstanbul’u da düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları