Paylaş
KADIN girişimciliğini destekleyen ve kadınların iş yaşamında daha çok yer alması amacıyla projeler üreten Ege İş Kadınları Derneği’nin (EGİKAD) yeni başkanı, Betül Elmasoğlu oldu. Uzun yıllardır başarılı iş yaşamının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında da önemli görevler üstlenen Elmasoğlu, bu yıl aynı zamanda TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyor. Kadınları iş yaşamına teşvik etmek ve yol göstermek amacıyla birçok proje geliştirdiklerini anlatan Elmasoğlu, siyasette de nüfusun yarısını oluşturan kadınların temsiliyetinin yetersiz olduğunu vurguluyor.
- EGİKAD son dönemde öne çıkan bir sivil toplum kuruluşu. Derneğinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
- Kimi kadın dernekleri daha sosyal içerikli işlere yöneliyor. Herkesin misyonu farklı. Biz çeşitli sektörlerde ve aktif iş yaşamında çalışan kadınlarız. Amacımız ise çalışan kadınların varlığına katkı yapmak, temsil etmek.
- Kadınların sivil toplum kuruluşlarında temsili büyük önem taşıyor değil mi?
- Batı Sanayici İşadamları Federasyonu’na giren ilk kadın derneği EGİKAD. Burada ve üst kurulu olan TÜRKONFED’de kadını, Egeli işkadınını temsil ediyoruz. İş dünyasındaki kadınların da çok önemli konuları var.
ÖNCELİKLE KIZ ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİ
- EGİKAD olarak kadınlar için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
- Öncelikle kız çocuklarımızın eğitimi için gerekenlerin yapılması var. Sonrasında kadınlarımızın iş yaşamına atılırken takip etmeleri gereken yolları anlatmamız gerekiyor. Ne yapacağını, nasıl başlayacağını anlatmalıyız. Bir nevi mentorluk yapmalı, tecrübelerimizi onlarla paylaşmalıyız. Bunlar çok önemli.
- Kadın girişimciliğini teşvik etmek için nasıl adımlar atacaksınız?
- 3 Mart’ta KOSGEB ile gişimcilik eğitimine başlıyoruz. 30 bin TL geri ödemesiz, 70 bin TL geri ödemeli destek veriliyor. 72 saatlik bir eğitimde neler yapılması, nasıl iş planı oluşturulması gerektiği anlatılıyor. İlgilenenler EGİKAD’ın dernek sekreteryası ya da web sayfasından başvuru yapabilirler.
E-TİCARET SİTEMİZLE DESTEKLİYORUZ
- İsteyen her kadın iş kuramıyor çünkü maddi imkanları sınırlı oluyor. Bu konuda nasıl bir yaklaşımınız var?
- TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu ile bir e-ticaret sitesi kurduk. Gittigidiyor.com adlı sitede girişimci olan ama maddi imkansızlıklar nedeniyle ya da üzerinde bir mülkü, geliri olmadığı için kredi alıp iş kuramayanlara burada sanal dükkanlar kuruluyor ve ürettiklerini satabiliyorlar.
- Kadınların iş kurması ve ilerletmesi kolay olmuyor maalesef...
- Kadınların yükselmesine görünmez bir cam duvar engel olabiliyor çoğu zaman. Bu nedenle kadının belli mevkilere gelmesi zor. Ege Bölgesi’nde de iş imkanları kısıtlı olabiliyor. Ama bunlara rağmen tek başına değil, birleşerek şirket kurulabilir. Hatta kooperatifler kurma konusu da düşünülebilir.
HER ÜYEMİZİN GÖRÜŞLERİ ÖNEMLİ
- EGİKAD başkanı olarak nasıl bir çalışma planınız var?
- İlk etapta komisyonlarımız kuruldu. Yeni başladığımız için ziyaretlerimizi yapıyoruz. Diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birşeyler yapabilmek için toplantılar yapıyoruz. Alt komisyonlar kurararak her üyemizin görüşlerine yer vermek, mutfağa katmak istiyoruz.
- Haftaya 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Siz neler yapacaksınız?
- 8 Mart bizler için de çok önemli. Dernek olarak 5 Mart günü önemli konuşmacıların olduğu bir panel düzenleyeceğiz. Seyda Kayaoğlu, Avukat Vildan Yirmibeşoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz konuşmacılarımız olacak. Ayrıca Reyhan Özlen’in Anadolu Kadınları adlı fotoğraf sergisi de etkinliğimizin bir parçası. 7 Mart da da TOBB ile kadınlara yönelik bir etkinlik yapacağız.
BİRİKİMLERİNİ MUTLAKA TOPLUMA AKTARMALI
- İyi eğitim aldığı halde çalışmayan, bir sivil toplum kuruluşunda da faydalı olmayan kadınlarımız var maalesef.
- Babam bize hep ‘yarın öbür gün ne olacağı belli olmaz. Mutlaka ayaklarınızın üzerinde durun, diplomanızı alın ve çalışın’ dedi. Bunu aşıladı. O nedenle bizler başka türlü düşünmedik ve hep çalıştık. Fakat birçok eğitimli kadınımız hem de çok iyi eğitim almış ve başarılı olmuş kadınlarımız hiçbirşey yapmıyor. Bu önemli bir kaynak kaybı. Birikimlerini sadece ticarette değil, farklı şekillerde de kullanabilirler aslında.
- Sivil toplum kuruluşlarında çalışmak kadınları da geliştiriyor aslında değil mi?
- Sivil toplum örgütlerinde çalışmak insanı çok geliştiriyor. Ben 2004’te EGİAD’da 11 erkek arasında tek kadın yönetim kurulu üyesiydim. 2 yıl orada çalıştım, benim için gerçek bir okul oldu. Ama ben de bir kadın olarak çok mücadele ettim. Çok özveri gerektiriyor.
YEREL SEÇİMDEKİ ADAYLAR DA YETERSİZ
- Siyasette kadın sayımızın yetersizliği ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
- Yüzde 50 kadın nüfusumuza rağmen 550 milletvekilimizden 78’i kadın, sayımız çok az. Şu an yerel seçimlerdeki kadın adaylara bakılınca yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu konuda toplantılar, çalışmalara yapılsa da ilerleme sağlanamıyor, verilen sözler unutuluyor. Kadın milletvekili, belediye başkanı, vali hepsinin artması gerekli. Erkeklerin artık koltuklarını bırakıp, kadınlara yer açmaları gerekiyor.
- Siz siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?
- Aslında düşünmüyorum ama gerçi düşünmüyoruz diyenler bir bakıyoruz girmiş. Şaka bir yana, gerçekten şu anda böyle bir fikrim yok. Siyasete girdiğinde hem zamanından, ailenden, kendinden çok veriyorsun. Tabi ben şu anki görevlerim için bile çok koşturuyorum. Karşılığını da manevi anlamda görmek pek mümkün olmuyor. Bu yönetim birimlerine gelince birçok uğraş veriliyor, ama yine de yılmadan kadınların daha çok çalışması gerekiyor.
Paylaş