Paylaş
Peki ilgimiz artarken acaba deniz kültürümüz de artıyor mu? Öyle ya, lüks tekneleri alınca hemen deniz dostu olunmuyor, tam aksi esas bundan sonrası önemli. Atık ve sintine boşaltımı ise açık olmayan denizler için en hassas konu.
ATIK TEKNESİ ARKAS TURMEPA II İLE DENİZLERİ TEFTİŞTEYİM
Çeşme’de durum nasıl diye düşünüp, 6 sezondur Çeşme koylarında sintine ve atık toplayan “Arkas TURMEPA II” adlı atık alım teknesi ile denize açılıyorum. Bakalım lüks tekne sahipleri bize ne kadar ilgi gösterecek, atıkları için bizi çağıracaklar mı?
Arkas’ın, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA işbirliği ile çevrenin korunmasına yönelik sosyal sorumluluk projesi olarak yapımı ve işletimini üstlendiği tekne ile en baştan denizin kirlenmesine engel olunması amaçlanıyor.
KAPTAN TİMUR DÜNYA DENİZLERİNİ GEZMİŞ
Teknenin kaptanı yıllarca dünyanın tüm denizlerinde çalışmış olan Timur Kaptan. Sohbeti müthiş keyifli, ilginç macerası çok.. Arkas TURMEPA II ile Çeşme’de Altınyunus Marina, Alaçatı Port, Çeşme Marina ve Ayayorgi Koyu, Kara Adalar yani Eşek Adası, Kışlık Limanı, Jandarma Koyu ve Mavi Koy’da hizmet verdiklerini anlatıyor.
AMAÇ SADECE ATIK TOPLAMAK DEĞİL BİLİNCİ DE ARTTIRMAK
Her gün sabah 08.00 ile akşam 18.00 arasında çalışan Arkas Turmepa II’nin en çok sintine ve katı atık aldığı koyların başında Ayayorgi ve Hacettepe koyu geliyormuş. Tekne sahipleri telsiz ya da telefonla tekneye ulaşınca Arkas Turmepa II hemen yanına yanaşıyor ve atıkları alıyor. Amaç sadece atıkları toplamak değil, tekne sahiplerini de sıvı ve katı atıkların toplanması konusunda bilinçlendirmek. Teknelerin ayaklarına kadar götürülen bu ücretsiz hizmetin başarılı olması için tekne sahiplerinin desteği önemli.
2000 TEKNEDEN 300’Ü ATIK VERİYOR, GERİ KALAN NE YAPIYOR?
Arkas TURMEPA II teknesi ilk yıl 74 tekneden 18 bin 670 litre sıvı, 31 torba katı atık toplamış. 2011 Mayıs - Ekim arasında 200 tekneden 130 bin litre pis su, 2 bin litre sintine ve 100 torba katı atık toplayan tekne, 2012’de ise daha sezon bitmeden 300 tekneden 138 bin 112 litre siyah ve gri su, 146 orta ve büyük poşet katı atık toplamış. Bu da bilincin arttığını gösteriyor, ama yeterli değil. Çünkü Çeşme’de bu sezon 2 bin civarında tekne olduğu düşünülüyor. Geriye kalan bin küsur tekne ne yapıyor acaba? Birkaç tekne sahibi ile sohbet edip, atık hizmeti ile ilgili fikirlerini soruyorum...
TEKNELER 6 MİL YASAĞINA UYMUYOR, KOYDA SİNTİNE BOŞALTIYOR
Boray Uras; 10 yıllık tekne sahibiyim. Bu hizmeti Amerika’da görmüştüm ama Yunanistan’da kesinlikle yok, oradan geliyoruz çünkü. Adaların çoğu pisliklerin akışını engelleyemiyor. Biz 3 aydan beri denizdeyiz ve başka yerlerde de bu hizmeti gördük. Çok önemli çünkü atıklarınızı ancak 6 mil açıkta boşaltabilirsiniz. Bu da en az bir saatlik yol, 10 litre mazot demek. Özellikle motor yatlar bence kesinlikle gitmiyor. Son derece çağdaş ve gerekli bir hizmet bu. Mesela, Ayvalık Cunda’da Taşkahve önünden saat 12’de denize kanalizasyon verildiğini gördüm. Uzağa verdiklerini düşünüyorlar, ama akıntıyla hepsi geri geliyor. Bunu mutlaka yazın.
ÇEVRE GÖNÜLLÜSÜ İŞADAMLARINA MİNNETTARIZ
Avukat Özer Kırca; Turmepa atık teknesi müthiş bir hizmet. Çevre gönüllüsü işadamlarına ne kadar teşekkür etsek az. Temennim denizden istifade eden herkesin bu bilince ulaşıp, bu hizmeti kullanması. Bu tekneler ülkemizde çoğalmalı ki denizlerimiz tertemiz kalsın. Turmepa teknesindeki arkadaşlar da büyük bir özveriyle çalışıyorlar.
LİMANLARDA BOŞALTIM VANALARI OLMALI
Süleyman Öztürk; Uzun yıllardır tekne sahibiyim. Bu hizmet Çeşme’de mutlaka artmalı. Hatta keşke her limanda birkaç vana olsa da giriş çıkışta uğrayıp, boşaltım yapılabilse. Belki o istasyonlarda teknelerin her türlü ihtiyacı da karşılanabilir.
ATIKLAR NEREYE GİDİYOR?
Peki toplanan atıklar ne oluyor? Dalyanköy Marina’da atık suyu arıtmaya giden logara boşaltılıyor. Poşetler ise belediyenin gönderdiği çöp konteynerlerine bırakılıyor. Tekne sahipleri, Arkas TURMEPA II’ye, ‘VHF 16’ ve ‘VHF 72’ telsiz frekanslarından, ya da (0232) 444 67 67 nolu ‘Mavi Hat’tan ya da 0 536 557 85 93 numaralı cep telefonundan ulaşabiliyor.
Paylaş