Paylaş
Her şey dijital olarak önlerine gelen çocuklar, bırakın bizim okuduğumuz klasik çocuk kitaplarını, resimlileri bile bitiremiyor. Aslında her şeyin bu kadar hızlı geliştiği ve dijital uyaranın çoğaldığı günümüzde sıkılmadan kitap okuyabilmeleri çok da kolay değil.
Oğlumun Türkçe öğretmeni Füsun Hanım’ın çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için nasıl çabaladığını gördükçe tek taraflı bir şey yapılamayacağını, biz velilerin de çabası gerektiğini düşünüyorum. Ama ne?
Belki yeni bir play station, x box ya da psp oyunu almamak. Ya da almak istiyorsa, bir kitabı bitirme şartı koymak. İzlediği çocuk filmlerinin kitaplarını bulup almak, (belki o zaman sıkılmadan okur)... Ya da birlikte kitap okumak... Hadi bakalım siz de kendinizi zorlayın.
Sizin adınıza da bir kabartma kitap olsun
Düşünsenize, onlar dış dünyayı gözleriyle değil sadece hayal güçleriyle tanıyor. Hayal güçleri okudukları kitaplarla gelişebilir. Sırf bu nedenle bile onların kitap okuması iki kat önemli...
Ama bu kitapları kabartma yöntemiyle basmak kolay değil. Dünya klasiklerinin yanı sıra, Mavisel Yener, Muzaffer İzgü, Cafer Yıldırım gibi popüler çocuk yazarlarının eserlerinin de bulunduğu kitapları çoğaltmak için sponsor aradıklarını anlatan TÜRGÖK yetkilileri, şöyle bir çözüm getirmiş:
Anısına, Adına, Destekleri ile 3 ayrı kategoride üretim yapıyorlar, siz de gereken tutarla ister kendi adınızı, ister anne-babanızın adını ya da doğumgünü gibi özel bir gün için bir yakınınızın adını kitabın üzerine hem kabartma hem de normal yazı ile yazdırabiliyorsunuz.
Daha anlamlı ve güzel bir hediye olabilir mi? İlgileniyorsanız:
TÜRGÖK “Hayalden Gerçeğe” Ödünç Kabartma Kitap Projesi
Bazı çocuklara zorla kitap okutmaya çalışırken, bazıları istese de okuyacak kitap bulamıyor. Özellikle görme engelli çocuklarımız için ‘Braille’ yani ‘Kabartma’ yöntemiyle yazılmış çocuk kitapları bulmak kolay değil. İşte 2004 yılında Avuukat Gültekin Yazgan önderliğinde İzmir’de kurulan Türkiye’nin ilk ve tek görme engelliler kitaplığı TÜRGÖK yeni bir proje başlatmış.
Kasım ayındaki Dünya Çocuk Kitapları Haftası ile başlayan “Hayalden Gerçeğe” Ödünç Kabartma Kitap Projesi ile ilköğretimdeki görme engelli çocuklarımız parmaklarıyla kitap okuma zevkini tadacak, belli bir süre kullandığı kitapları okuyup zamanında geri verme bilincini de kazanacak. TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan, bu projenin, Onursal Kurucu Başkan Gültekin Yazgan’ın TÜRGÖK’ten sonraki ikinci büyük hayali olduğunu ve projeye bu nedenle ‘Hayalden Gerçeğe’ adını verdiklerini anlatıyor.
Şafak Fişek ile sihirli dokunuş
“Güzel yürüyüş ve düzgün duruş sadece mankenlere has” diye düşünüp hiç kendimizi zorlamayız. Hatta dik duranlara da, “Ne o öyle, kendini kasıyorsun” diye sataşırız çoğu zaman. Oysa, 2 çocuk sahibiyken başladığı mankenlikte İzmir’in en önemlilerinden olan, 60’a yakın ülkede Türkiye’yi temsil eden
“milli manken” ve koreograf Şafak Fişek öyle düşünmüyor.
Üniversite yıllarımda kenarından da olsa Zuhal Yorgancıoğlu’nun defilelerine katılırken tanımıştım Şafak Fişek’i. Güzelliğinin yanı sıra o ne dik duruş, kendine güvenli yürüme...
Ben hala öyle yürüyemiyorum, hatta bıraksanız kambur duracağım... Ama sık sık kendimi uyarıp dikeliyorum. Oysa Şafak Fişek, duruş bozukluklarının başka fiziki sorunların yanı sıra kendine güven eksikliği gibi psikolojik etkileri olabileceğini de söylüyor.
Hayat Sadece Akademik Başarıdan İbaret Değildir
İmaj, ilk izlenim ve dış görünümün önemine inanan Fişek, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı “Özel Şafak Fişek Kişisel Gelişim Merkezi”nde kendi geliştirdiği tekniklerle genç amatörlere ve her yaştan profesyonel yöneticilere “Kişisel İmaj Yönetimi” dersleri veriyor. Ama bence en önemlisi çocuklara yönelik çalışmaları... Çünkü bu alışkanlıklar çocuklukta başlıyor. İlköğretimden tutun da 18 ve üzeri tüm çocuklara duruş, ilk izlenim, yemek-sofra adabı, doğru ve etkili konuşma gibi günlük hayatta çok önemli olan eğitimler verilen merkezin uzman konukları da oluyor.
Koreograf – Okan Üniversitesi Moda Tasarımı öğretim görevlisi Başak Gürsoy, 1984 Avrupa Güzeli Nazlı Deniz Kuruoğlu ve kişisel motivasyon konusunda eğitim veren psikolog Güniz İşlek van Eck gibi uzmanlar çocukları, okullarda öğretilmeyen amahayatta başarmanın bileşenleri olan birçok konuda eğitiyor. Unutmayın, hayat sadece akademik başarıdan ibaret değildir...
Kültürpark Rotary, toplum liderlerini eğitiyor
Özellikle eğitim fakültelerindeki öğretmen olacak gençleri, kolay ulaşamadıkları başarılı, lider kişilerle buluşturmayı amaçlayan Toplum Liderleri Geliyor Projesi kapsamında Kültürpark Rotary Kulübü çok önemli isimleri konuk ediyor. Türkiye’nin başarı uzmanı Mümin Sekman’ın semineri ile açılan projede MEF Okulları sahibi İbrahim Arıkan, Kirpi ve Mumya Firar’da filmlerinin yapımcı ve yönetmeni Erdal Murat Aktaş, ünlü sanatçı Aytül Büyüksaraç, dünyanın en iyi 4 Latin müziği öğretmeninden biri olan Enrique Maestre gibi birbirinden önemli konuşmacının yer alacağı bu projenin gençlere büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum...
Paylaş