Paylaş
“Günümüzde ticarete girmek kolay değil” diyorsanız size iyi bir haberim var. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), projenizi inceledikten sonra, yakınlarınız bile hayallerinizi onaylamıyorken, size inanıyor, inanmakla da kalmıyor üstüne işinizi kurmanız için hibe veriyor. KOSGEB’in destekleri bununla da kalmıyor, işinizi geliştirmek, büyütmek istediğinizde yine Hızır gibi yetişiyor. Özellikle kadın girişimciliğini desteklediklerini belirten KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakcı, destekleriyle kurulan ve büyüyen şirketleri anlatırken bile müthiş bir heyecan ve mutluluk duyduklarını ifade ediyor. Çanakcı ve farklı sektörlerden 4 girişimci kadın KOSGEB’i bakın nasıl anlatıyor...
Mustafa Çanakcı
- KOSGEB’in girişimcilik desteğinden kimler, hangi şartlarla yararlanabilir?
- Kafasında kendi işini kurmaya yönelik bir iş fikri olan her girişimci adayı Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanmak üzere uygulamalı girişimcilik eğitimlerimize başvurabilir. Ancak, girişimcilik eğitimi düzenlemek amacıyla işbirliği yapmış olduğumuz kurum ve kuruluşlara özel uygulamalar olabiliyor. Örneğin İŞKUR’la yapmış olduğumuz eğitimlere başvurabilmek için girişimci adayının işsizlik kaydının olması gerekiyor. Ya da belediyelerle yapmış olduğumuz eğitimlere başvurabilmek için ilgili belediyenin ilçe sınırları içerisinde ikamet etmek gerekiyor. Yalnız destek alabilmek için eğitim sonrası kurulacak işletmenin mutlaka, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren bir işletme olması gerekiyor. Bu sektörlerin listesine; www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
- Daha çok hangi alanlarda destek sağlanıyor, özellikle tercih edilen konular var mı?
- Yenilikçi, yeni teknik ve teknoloji kullanabilecek, katma değeri yüksek veya ihraç edilebilecek ürün veya hizmet üretebilecek işletmeler, imalat sektöründe kurulan işletmelerle mesleki ve teknik eğitim mezunu ve mesleki yeterlilik belgesine sahip olanları istihdam edecek işletmeler kurmaya yönelik iş fikirleri önceliklerimiz. Bunun yanı sıra hizmet ve ticarete yönelik işletme kurmaya yönelik iş fikirlerini de desteklememiz mümkün.
İŞ KURANA 30 BİN TL HİBE, SONRASINDA FARKLI DESTEKLER
- Girişimcilere şirket kurulmasında ne gibi destekleriniz oluyor?
- Kurulan işletme şirket de olabilir, şahıs işletmesi de. ‘Yeni Girişimci Desteği’ kapsamında kurulan işletmeye verdiğimiz destek unsurlar ise, işletme kuruluş dönemi giderleri (en fazla 3 bin TL), kuruluş dönemi makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanım giderleri (en fazla 15 bin TL), işletme giderleri desteği örneğin; kira, personel, elektrik, telefon vb. (en fazla 12 bin TL) yani toplamda 30 bin TL. Tamamını hibe olarak veriyoruz. Bir de kurulan işletmeye, sabit yatırım amaçlı 70 bin TL’ye kadar destek veriyoruz. Bu tutar geri ödemeli.
- Kuruluş aşamasından sonra nasıl destekler veriyorsunuz?
- Yeni kurulan işletmemiz aynı zamanda KOSGEB’in diğer destek programlarına da başvurup destek alabilir. Örneğin ‘Genel Destek Programı’ kapsamında, işletmemiz fuarlara katılım için 30 bin TL’ye kadar hibe ‘Yurtiçi Fuar Desteği’, üniversite mezunu çalıştıracaksa 20 bin TL’ye kadar hibe ‘Nitelikli Eleman Desteği’, tanıtım amaçlı broşür, katalog vb. çalışma yapacaksa 15 bin TL’ye kadar hibe ‘Tanıtım Desteği’, ürün, sistem, laboratuvar belgelendirilmesine yönelik 10 bin TL’ye kadar hibe ‘Belgelendirme Desteği’ gibi. Ancak bunlarla sınırlı değil. İşletmemizin geliştirilmesi, rekabet gücünün yükseltilmesi ve küresel rekabet ortamına hazırlanması için birçok desteğimiz var. Bunlar hakkında müdürlüğümüzden ve 444 1 567 nolu çağrı merkezimizden bilgi alınabilir.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ TEŞVİK EDİYORUZ
- KOSGEB’in bugüne kadar verdiği desteklerle ilgili rakamlar verebilir misiniz?
- Destek programımıza başladığımız 2011 ve 2012 yılından itibaren bugüne kadar KOSGEB desteğiyle İzmir’de 300 işletme kuruldu (bunların 175’i kadın, 125’i erkek girişimcinin). 2013 yılında bu rakamları artırmaya yönelik çalışmalarımıza da başladık.
- KOSGEB’in özellikle kadınlara destek olduğu biliniyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
- Kadınların, çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları, gelişen ekonomiler için “stratejik” bir öneme sahiptir. Çünkü iş dünyasında zengin olmanın, kullanılmayan potansiyeli etkin hale getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolunun, kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesinden geçtiği bilinmektedir. Özellikle Türkiye’nin kadın nüfus potansiyeli çok yüksek, neredeyse yarısı. Ancak kadınların ekonomiye katılma oranı dünyada yüzde 50, AB ülkelerinde yüzde 56 civarındayken, bizde yüzde 25 dolaylarında seyretmekte. Hükümetimizin 2023 vizyon ve hedeflerine bağlı olarak ülkemizin, dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olabilmesi için bence kadınımızın ekonomiye katılma oranını artırmamız gerekir. Bizlere verilen talimatlar da bu yönde. O yüzden destek modelimizde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmakta.
SADECE ONA GÜVENİP ŞİRKET KURMAYIN
- Fatma Kurun (Synergy IT Firması): Yazılımcı ortağımla bir şirket kurmaya karar vermiştik, hatta evden çalışmaya başlamıştık. Bu arada KOSGEB’in kurslarını duymuştum. Başvurdum, projemi anlattım kabul edildi ve eğitim aldım. 30 yıl önce işletmeyi bitirmiştim, o nedenle eğitim çok faydalı oldu, bilgilerim tazelendi. Sonra firmamızı kurduk, KOSGEB bize hem parasal destek verdi, hem de manevi destek oldu. Ama kimse sadece KOSGEB’e güvenip şirket kurmasın. Türkiye’de kadın girişimci olmak kolay değil, daha önce başka mağazam varken ‘dükkan sahibi yok mu?’ diyorlardı. KOSGEB’in kadınları ön plana çıkarması, evde oturmaktan kurtarması çok önemli.
EĞİTİMİN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM
- Safiye Özkan (OptimumÇim): Ziraat mühendisiyim. İlaç firmalarında çalışmıştım, oğlum doğunca ayrıldım. Eşimin kariyeri için Kayseri’ye gittiğimizde sulu tohumlama denilen sistemi öğrendim. İstanbul’a gidip eğitimini aldım ve bu konuda şirket kurmaya karar verdim. Tesadüf eseri KOSGEB’i duydum ve hemen eğitimlere başvurdum. Eğitimin de çok faydasını gördüm. Eğitimciler de çok ilgiliydi. Şirketimi kurdum ve kuruldan geçip desteğimi aldım. Mustafa Bey’in dediği gibi babanız bile size bu parayı vermeyebilir. Kadın girişimci olmak zor, ama bunu aşarsanız erkeklerden daha başarılı oluyorsunuz. KOSGEB kadınların karşılaşacağı dezavantajları azaltıp, hızlı ilerlemenizi sağlıyor. Zaten KOSGEB’dekiler size inanıyor ya, kendinize ve projenize güveniniz bir anda artıyor.
ZORLANIYORUM ÇÜNKÜ FIRINCILAR ERKEK
- Seda Yaman (Hansel&Gretel Bakery): Eşim Kuşadası’nda otel işlettiğinden sektöre yabancı değildim. İzmir’de bildiğimiz bir iş kuralım derken İstanbul’da çok gözde olan butik ekmek sektörüne girelim diye düşündük. Hatta ben başvurdum, seçildim ve eğitime girdim. Sonra burayı bulduk ve yerimizi açtık. KOSGEB büyük bir destek ama mutlaka özkaynağınız olmalı. Çünkü önce siz işinizi kurup harcamalarınızı yapıyorsunuz, belgeliyorsunuz. Sonra desteğinizi alıyorsunuz. Kadın girişimci olarak zorlandım çünkü rakibim fırıncılar ve hepsi de erkek. Ama yine de bu sektörde bir açık olduğundan başarılı olacağımı düşünüyorum.
SONRAKİLER ÇOK DAHA BÜYÜK
- Dilek Mutlutürk (Dilek Mutlutürk Makyaj Atölyesi): İzmir’in ilk makyaj atölyesini açtım. Birçok yerde makyaj yapılıyor ama sadece buna yönelik bir yer yoktu. 15 yıllık makyaj sanatçısıyım. 6 yıl televizyon, film setlerinde çalıştım. Sonra kendi yerimi açmaya karar verdim. Gazetede KOSGEB’i gördüm ve başvurdum. Projem kabul edildi, eğitim aldım ve işimi kurdum. KOSGEB sadece girişte verdiği destekle kalmıyor, esas sonraki destekleri çok fazla. İşinizi geliştirmek için çok büyük destekler alabiliyorsunuz. Ayrıca Mustafa Bey ve ekibi bize çok büyük destek veriyorlar.
Paylaş