Arkas ailesinin sanatçı üyesi

Haberin Devamı

Arkas ailesi, ülkemiz iş dünyasının en önemli ve büyük şirketlerinden birini kurarak bugünlere taşımasıyla biliniyor. Oysa aile bireylerinden Claire Arkas’ın dünyası bambaşka gelişmiş. Henüz küçük yaşlarda sanata yönelen Claire Arkas, kendisini resimle ifade etmeyi tercih etmiş. Sanat öğrenimini yurtdışında alan Claire Arkas, 6. kişisel sergisini Alaçatı Art Shop’ta açtı. Yağlıboya, akrilik çalışmalarının yanısıra ‘litografi’ denilen taş baskı tekniğini de başarıyla uygulayan Arkas, İzmir’i çok sevdiği için resmetmeyi sevdiğini anlatıyor. Eşi Horas Dumitrescu ile sergi alanında görüntülediğimiz sanatçı, figür ağırlıklı tablolar yapmaktan, hatta zaman zaman kendi portresini çizmekten hoşlandığını anlatıyor.

Arkas ailesinin sanatçı üyesi

DEDEM İŞADAMLIĞININ YANISIRA RESİM YAPARDI

Haberin Devamı

Resme yönelmeniz nasıl oldu? Yeteneğinizi ilk farkeden kimdi? Dedem kendi mesleğinin yanı sıra resim de yapıyordu. Resim yapmayı çocukluğumdan beri sevdiğim için beni bu alanda eğitim almam konusunda yönlendirdi. Ailem de destekledi.

Yurtdışında eğitim almışsınız. Hangi okullara gittiniz, niçin bu okulları seçtiniz? Yurtdışında biri İsviçre’nin Sierre şehrinde ve diğeri Paris’te olmak üzere iki ayrı okulda, lise sonrası eğitim aldım. İsviçre Sierre’de gittiğim okul Paris’tekine nazaran daha ufak. Çok ilgili ve iyi hocalarım oldu ve resim eğitimine başlamak için doğru yerdi. Daha sonra Paris’e gitmek istedim. Çünkü Paris “Beaux-Arts”daki resim atölyelerinin ve baskı resim atölyelerinin çokluğu ve müzelere yakınlık beni etkiledi.

İZMİR’İ RESMETMEYİ ÇOK SEVİYORUM

Alaçatı’da açtığınız kaçıncı serginiz? Konu ve teknik olarak neler içeriyor? Bu Alaçatı’da açtığım ilk sergi. Bunun öncesinde İstanbul’da 3, İzmir’de 2 kişisel sergi açtım. Yağlı boya ve akrilik işlerinin yanında kağıt pastel işler de var. Konu olarak mekanın ikinci planda olduğu figür ağırlıklı kompozisyonlar. Daha doğrusu mekan figürün içinde bulunduğu ruh halini bir atmosfer kurarak destekliyor. İzmir’i de kompozisyonladığınız oluyor. Sizi şehrin en çok hangi özellikleri etkiliyor?

Haberin Devamı

İzmir’de doğdum. İzmir şehrini seviyorum ve iyi bildiğim bir şehir olduğu için de resmetmeyi seviyorum.

Arkas ailesinin sanatçı üyesi

FİGÜRLÜ KOMPOZİSYONLAR ÇİZDİM

Hangi teknikleri kullanıyorsunuz? Yağlı boya ve akrilik tekniklerini kullanıyorum.

Kompozisyon olarak tercihiniz ne oluyor? Figür ağırlıklı kompozisyonlar tercih ettim.

ÇOCUKLUĞUMUN GEÇTİĞİ EVDE ÇALIŞMAYI SEVİYORUM

Sizin etkilendiğiniz veya beğendiğiniz ressam ve sanatçılar kimler? Etkilendiğim ve beğendiğim ressamların birkaçı Gustave Caillebotte, Berthe Morisot, Edward Hopper, Gwen John, Naci Kalmukoğlu. ƒDaha çok nerede çalışmayı seviyorsunuz? Daha üretken olduğunuz bir dönem ya da yer oluyor mu? Atölyem çocukluğumun geçtiği evde. Orada çalışmayı seviyorum. Daha çok gözlemlediğim ya da bir arayış içinde olduğum zamanlar daha üretken oluyorum.

Haberin Devamı

ZAMAN ZAMAN KENDİ PORTREMİ YAPMA İHTİYACI DUYUYORUM

Litografi, taş baskı yapmaya başladınız, bu nasıl bir tekniktir? Litografi tekniği yağın suyu itmesi özelliğine dayanır. Önce kireçtaşının üzerine yağlı kalem veya yağlı mürekkeple çizim yapılır. Arap sakızı ve bir iki damla nitrik asit karışımı üzerine koyulur. Böylece çizim yapılan yerler taşa işler, diğer kısımlar yağı iter. Basım sürecinde terebentin ile resim silinir. Baskı mürekkebi yine yağ bazlı çizimi ortaya koyar. Baskı pressinde kağıt üzerine basım gerçekleşir. Kendi portrenizi de resmettiğiniz oluyor sanırım. Bunu yapmak zor oluyor mu? Kendi portremde aynayı araç olarak kullandığım için daha zor resmedebiliyorum. Ama zaman zaman kendi portremi yapma ihtiyacı duyuyorum.

Yazarın Tüm Yazıları