Aile şirketlerine girişimci kuşaklar

İZMİR Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘İş Gücünün Geleceği ve Esnek Çalışma Modelleri’ seminerinin anahtar konuşmacısı İngiltere’nin en büyük insan kaynakları şirketi Reed Global’in Yönetim Kurulu Başkanı James Reed oldu. İnsan kaynakları alanında dünyanın en büyük aile şirketi de olan ve İzmir’de de ofis açan Reed Global’in Başkanı ile hem İzmir hem de iş gücünün geleceği hakkında sohbet ettik.

Haberin Devamı

- Türkiye pazarına gireli 7 yıl olmuş. Türkiye’de yatırım yapmaktan memnun musunuz?
- Evet 7 yıl önce Türkiye’de yatırım yaptık. Türkiye’de bulunan bir başka firma ile işbirliği yapıyoruz. İyi gidiyor ve memnunuz. İstanbul ile başladık ve Ankara ve İzmir ile devam ettik. Daha da büyümeyi istiyoruz. Ayrıca esnek çalışma düzenlemeleri ile birlikte daha iyi işler yapabileceğimize inanıyoruz.
- Türk ekonomisinde yaşanan ani değişimler sizi nasıl etkiliyor. Bizler alışkınız ama siz?
- Biz de alışığız diyebilirim. Bazen İngiltere’de de böyle değişimler, sarsıntılar yaşanabiliyor. Uzun dönemli yatırımcı olmayı amaçladığımız için bunlardan etkilenmemeye çalışıyoruz.

ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ, TEKNOLOJİYİ AVANTAJA ÇEVİRİR
- Türk iş kültüründe, iş anlayışında sizi en çok şaşırtan en farklı gelen ne oldu?
- Geçici iş ve esnek çalışma düzenlemelerinin olmaması diyebilirim. Çünkü bu İngiltere’de çok önemli ve gerekli. Bu çalışma şeklinin büyük avantajları ve getirileri var. Bu firmalar için de çok uygun. Daha fazla seçenek ve olanak sağlayan bir çalışma şekli. Türk iş yaşamında esnek çalışma düzenlemelerinin çok önemli ve olumlu etkisi olacağına inanıyorum.
- Teknolojinin gelişmesiyle birçok meslek dalında ya değişiklik olacak ya da tümden yok olacak endişeleri var. Esnek çalışma modelleri buna bir çözüm olabilir mi?
- Teknolojinin gelişimi ile esnek çalışma sistemi çok iç içe geçerek gelişiyor. Esnek çalışmayı mümkün kılan teknolojik gelişimler. Akıllı telefonlar, internet, bilgisayarlar, sosyal medya... Türkiye’de de böyle gelişecek. Bence teknoloji işlerin geleceğini olumsuz etkilemeyecek. Evet bazı işler yok olabilir ama yenileri oluşacak. Teknoloji ile insanlar daha az efor sarfederek işlerini yapabilecekler. Ayrıca teknolojinin yönünü tahmin etmek de kolay değil.

Haberin Devamı

Aile şirketlerine girişimci kuşaklar

İZMİR İŞ İNSANLARI CESUR VE POZİTİF
- İzmir’in tüm Türkiye’den farklı bir dinamiği vardır ve bu iş hayatına da yansır. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
- İzmir in çok önemli bir tarihi ve ticari geçmişi olduğunun farkındayım. Dünyanın bir çok yerinden farklı kültürleri birleştirdiği muhakkak. Benim gözlemim çok dostane ve canlı bir havasının olması. İş yaşamında oldukça cesur ve pozitif yaklaşımı olan insanlarla tanıştım.
- İzmir’in hangi özelliği ile tanımlanması yani turizm mi, sanayi mi, sağlık şehri mi, hatta Türkiye’nin Silikon Vadisi mi olması gerektiği tartışılır. Sizin İzmir ile ilgili öngörüleriniz neler?
- Neden hepsi olmasın? Silikon vadisi fikri hoşuma gitti. Açıkçası İzmir’e daha fazla yatırım çekmenin yolunu bulmanız gerektiğini düşünüyorum.
- Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’i aile şirketi. Özellikle İzmir’de bu oran daha da yukarıda. Aile şirketlerinin 3. kuşağa dayanmadığı öngörülüyor. Bu sizce şirketlerin geleceğini nasıl etkiliyor?
- Aile şirketleri tüm dünyada çok önemli bir konu. Bizim firmamız da aile şirketi ve ben 2. kuşağım. Sanıyorum burada en önemli konu sizden sonraki kuşağa sadece işinizi değil girişimci ruhu da geçirebilmek. Önceki kuşağın yaptıklarıyla yetinmeden cesaretli olup daha yeni ve farklı bir şeyler yapabilmek gerekli.
- İş görüşmelerine rehber olacak kitaplarınız var. Özellikle gençlere iş görüşmeleri için en önemli tavsiyeniz ne olurdu? En çok yapılan yanlışlar neler?
- İş mülakatlarında sorulabilecek sorulara referans veren kitabım Türkçe’ye de çevrildi. Adı ‘Neden Sen?’ Bu kitabı işverenlerin en çok sorduğu sorular üzerine hazırladım. Yeni kitabım ise ‘7 sn. de etkileyen CV’. Yani ilk bakışta etkileyen bir özgeçmiş oluşturmak önemli. Açıkçası gençlere kitaplarımı okumalarını öneriyorum. Geçici, gönüllü işler yaparak gerçekten ne istediklerini bulmaları önemli.  Mülakatlarda ise önerim özgün ve kendileri olmaları...

Yazarın Tüm Yazıları