Paylaş
Peki Venedik’in turistik olmayan gizli köşeleri neresi? İşte meraklısı için butik bir Venedik rotası...
Topkapı Sarayı’na kumaş
Venedik’in kanımca en gizli noktalarından biri 1459 yılında kurulmuş Bevilacqua kumaşlarının tarihi atölyesi. Dünyanın en pahalı kadife kumaşlarının üretildiği atölye Kremlin Sarayı’nın koltuklarından Nobel ödüllerinin yapıldığı salonun perdelerine, Hollywood yıldızlarının evlerinden ABD başkanının oval ofisinin duvarlarındaki kaplamalara kadar birçok önemli mekân ve isim için kumaş üretmiş.
Markanın son nesil temsilcisi Alberto Bevliacqua’nın söylediğine göre Venedikli tüccarlar markanın kumaşlarını Topkapı Sarayı’na dahi sunmuş. Satılıp satılmadıysa bilinmiyor. Günümüzde 200 iplik bobininin yer aldığı ahşap dokuma tezgahlarında metresi 5 bin Euro’luk kumaşlar rekor fiyatla sahiplerini bulmaya 500 yılın sonunda dahi halen devam ediyor.
2 dokuma ustasının bir haftada ancak bir metre üretebildiği bu kumaşlardan atölyede çanta ve kemerler de tasarlamış. Marka geçmişinde altından iplikten dahi kumaşlar üretilmiş. Tarihte 6 bin kadife dokuma atölyesi yer alırken bugün ise sadece bu marka ayakta kalabilmiş.
Kumaş ve dünya dekorasyon tarihinde önemli bir yeri olan bu atölye kapanmadan önce telefonla randevu alarak siz de ziyarette bulunabilir, 3 ay beklemeyi göze olarak bu tarihi tezgahlardan çıkmış bir kumaşa siz de sahip olabilirsiniz.
OrIent Ekspress ruhu
Venedik’te son önerim ise 18. yüzyılda bir ekmek fırını olarak hayat bulup sarayın pastane hizmetlerini gören, 1973’ten bu yana ise Michelin yıldızlı bir restoran olarak servis veren Do Forni.
İstanbul’dan Venedik’e uzanan Orient Express treninin orijinal vagonlarıyla aynı dizaynda tasarlanan an restoran alanı sizi nostaljik bir yolculuğa çıkaracak.
Ev yapımı Bellini ikramlarını ve taze yengeçlerini denemenizi tavsiyem.
Ressamlardan bir ilk
Açıkçası Venedik’te gözlerden uzak ve bir o kadar da heyecan verici bir diğer nokta ise New Murano Gallery isimli cam atölyesi.
Venedik’in Muranı adasında sayısız cam atölyesi mevcut. Pek kimse bilmez ama cam atölyelerinin Venedik’te değil de Murano’da olmasının sebebi tam bin yıl önce bir cam atölyesinde çıkan yangının tüm Venedik’e yayılmış olması. Bunun üzerine tüm cam atölyeleri şehrin dışına taşınmış. Ziyaret ettiğim atölye ise tüm bu hikâyelere sahip mekânlar arasında sanırım en özel olanlarından biriydi.
Ünlü ressamlar Pablo Picasso ve Marc Chagall’ın 1957’de ziyaret edip hayatlarında yağlıboya tabloları dışında ürettikleri ilk ve tek eser burada tasarlanmış.
3 farklı İtalyan ailenin 15. yüzyılda ortaklaşa kurdukları New Murano Galeri’nin CEO’su Andrea Perotta ile buluştuğumda ise bir bilgi öğrendim. Dünyadaki ilk cam ustaları bugünkü Türkiye topraklarında yaşamış olan Fenikelilermiş.
Avrupa’ya göç eden bu ustalar cam satını İtalya’da başlatmış. Bugün galeriye gittiğinizde kasa şeklinde bir kapıdan geçilerek işletmenin müze bölümünü gezebilir, yüzbinler Euro’ya ulaşan değerdeki cam eserleri inceleyebilirsiniz.
Paylaş