Paylaş
*
Twitter’ın mizahşörlerinden bahsetmiyorum elbette.
Çok iyi espriler çıkıyor arada ve binlercesi her gün, ardı ardına yükleniyor.
‘Çokk günaydın. Kahvaltı yada beklerim.’ yazıp afili tabak resmi paylaşanın altına ‘Biz de ilkokul 4 Türkçe derslerine bekleriz’ şeklinde yapıştırıveriyor biri.
İçine fıstık konmamış fıstıklı salam resminin altına ‘Enflasyonla topyekün mücadele’ yazıveriyor.
Bir bankanın yolladığı ‘Hesabınızdan para çıktı’ bildiriminin resmini çekip, ‘Keşke canım çıksaydı’ yazıp, kırıp geçiriyor.
*
Youtuber arkadaşlardan da bahsetmiyorum.
Cümle içinde geçen sinkaflı küfürler, çok hızlı ve atlayan montajlı işler yeni bir tür. Yeni medyanın ve her istediğini söyleyebildiğin bir mecranın işleri bambaşka bir kategori.
*
Bunlardan bahsetmiyorum. Bunlar tesadüfi değil ama düzensiz, çok komik ve zeki gençlerin anlık tepkileri.
Ben, komedi işini iş olarak yapan stand up’çılardan, senaristlerden, mizah yazarlarından bahsediyorum.
Şakalarını yazan, çalışan, insanları eğlendirmek için gülmeyi, güldürmeyi meslek edinen insanların yaşadığı zorluklardan bahsediyorum.
Komediyi yaratıp, satmaya çalışanların zorlukları benim söylemeye çalıştığım.
*
Mizah yazarıysan eğer, politika yapamazsın.
Herkes çok gergin. Herkes inandığı ve sevdiği politik tarafı, futbol takımı tutar edasıyla tutuyor. Kimse sevdiğine eleştiri gelsin istemiyor, kendi de eleştirmiyor. Basit ve sempatik de olsa, bir espriyi saldırı olarak kabul ediyor.
Politik espriye karşı hemen kutuplar oluşuyor. Espriyi sevenler ve nefret edenler tartışmaya başlıyorlar. Espri komiklikten çıkıyor, politik bir görüş haline geliyor.
Mizahçı politik espri yapmayı bırakıyor.
*
Senaristsen, çok ince espri yapamazsın.
Senaryoları alıp değerlendirenler, toplumun nabzını tuttuğuna inanıyor. ‘Bu espriyi kimse anlamaz, bana daha basit esprilerle gel’ deniyor. Ben anladım ama millet anlayamaz diyor yani senaryoyu satın alacak kişi. İlkokul seviyesinde işler yüceltiliyor, ince espriler içeren işler uçuk kaçık ve absürt olarak nitelendiriliyor. O yüzden ana akım medyada basit, detaysız, gençleri yakalayamayan işlerin hakimiyeti sürüyor.
*
Stand Up yapıyorsan eğer, çok ciddi bir geçmişe ve toleransa ihtiyacın var. Yazmış, çizmiş, ezberlemiş, sahneye çıkmış bir genç arkadaş düşünün. Daha önce şakalarını arkadaşlarında denemiş, fırsat bulduysa gecelerce açık mikrofonlarda test etmiş. Bunu yapan onlarca stand up’çı var ve stand up bugünlerin yükselen bir değeri.
Sağlam bir geçmişe ve eskiden oluşmuş bir toleransa ihtiyacı var o genç arkadaşın, çünkü bu işin en iyisini yapan Cem Yılmaz’la değerlendiriliyor herkes, hemen. Sanki her şarkı söyleyen Tarkan olmak zorundaymış gibi. ‘Onun da bir şarkısı var, beğenirsen dinle, beğenmezsen dinleme’ gibi olmuyor.
Yazılı her komik metinde olduğu gibi; küfür hoş karşılanmıyor, politikadan uzak durulması gerekiyor, milli ve ailevi değerlere girilmiyor, anti kahraman olan aforoz ediliyor. Sıradan ve her gün yaşanan hikayelerin arasına sıkışmış küçük detayların bulup çıkartılması ve bunların komik bir şekilde anlatılması dışındaki şakalar reddediliyor.
*
Bu anti kahraman meselesi önemli. Bizim insanımız sadece kahraman seviyor. Sanatçıdan topluma örnek olmasını bekliyor. On altı yaşından beri pop müzik dünyasını kasıp kavuran Aleyna Tilki, yurt dışında bir kerecik pijamaya benzer bir eşofmanla gezinince, sosyal medyada linç ediliyor. ‘Size ne? İstediğimi giyerim!’ anlamına gelen bir ağız dalaşına girmek zorunda kalıyor dinleyenleriyle.
Oysa aynı izleyici; istediğini giyip, istediğini söyleyen yabancı müzisyenler ve komedyenleri takdir ediyor, ilgiyle takip ediyor.
*
Komedi işi zor iş. Ama her gün yeni biri yeşeriyor, tüm zorluklara rağmen umutlarımızı yeşertiyor.
*
Bu kadar ağlamışken, size bir haber de vereyim madem. Ben yeni yeşerenlerden değilim, yanlış anlaşılma olmasın. Şükür ki oyunlar sıkı sıkıya doluyor, gelen memnun, gelmeyen pişman oluyor.
Küfürsüz komik, karın ve yanak ağrısı yan etkili tek kişilik oyunum Anlatanadam 2019; 24 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 21:00’de Sahne Beşiktaş’ta olacak. Tanışmak ve gülüşmek isteyen herkesi beklerim!
*
Not: Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam
Paylaş