Paylaş
Baba tarafım bir kaç kuşak önce Bulgaristan’dan göç etmiş. Anne tarafım da Egeli. Adalardan gelmişler. Bu benim hakkımda kime ne anlatıyor? Gelebilecek yorumları duyar gibi olsam da, beni gerçekten tanımadan, kimseye gerçek bir fikir vermediğine eminim. Hiç sallamayın.
*
Misal kütükte Sinoplu olmak, Ankaralı olmak, Burdurlu ya da Yozgatlı olmak insanın yapısını ne kadar değiştirir?
*
Edirneli olup Edirne’de yetişmiş olmaktan bahsetmiyorum. Yanlış anlaşılma olmasın. Baba tarafın Edirneli ama sen hayatın boyunca Erzurum’da yaşamışsın. Benim takıldığım konu bu.
*
Taksici abiye hayatta anlatamazsın mesela. Ankara’da doğdum, Malatya’da okudum, İzmir’de büyüdüm, tekrar Ankara’da tahsil ettim, İstanbul’da yaşıyorum.
- Aslen nerelisin hemşerim?
- Baba tarafı Trakyalı abi
- Neresinden?
- Çanakkale
- Askerliğimi Gelibolu’da yaptım, çok güzel yerdir.
- ...
- Zaten çok benziyorsun Çanakkaleliye
Bende kaşlar neredeyse ‘tek kaş’, vücudun genelinde bir BKB (Birleşik Kıllar Birliği) durumu, ten rengi AfroAmerikan’dan hallice. İlk tercihinin Çanakkale olması bir tuhaf değil mi?
- Benzetmezler pek beni abi
- Konuşman benziyor Trakyalıya
- Hiç yaşamadım abi orada
- Sen biner binmez Çanakkaleli bu dedim!
E? Yani? Neyim ben? Dokuz sekiz bir müzik duyunca yerinde duramayan, biraz gamsız, fazlaca neşeli, alkolü seven, kavgadan çekinmeyen, gözü kara biri miyim? Ya da Çanakkaleliler böyle midir? Yoksa arabaya biner binmez “Aarnavutköy’e gitcez beyaa” falan mı dedim?
*
Çok sevdiğim bir Japon arkadaşım, oyuncu Ayumi Takano’ya da sık sık sorarlarmış İstanbul’da. Gerçek hikayedir.
- Nerelisin abla?
- Japon’um.
- Neresinden?
Yokosuka’nın içindenim dese misal, bilecek misin? Yokosukolular pek misafirperver olur falan diye mi yürüyeceksin?
*
23 kromozom anneden, 23 de babadan geldiğine göre, neden babanın memleketinin özelliklerini taşıyor oluyoruz?
Memleketteki kütük, DNA ve genetik şifrelemeden daha baba bilgiler mi içermektedir?
*
Bir kaç ilimize yüzeysel olarak bakalım, biz de anlamsız genellemeler yapalım...
*
Kebaba ve şalgama düşkünsen, iyisinden de anlıyorsan; İstanbul’un içine yedirsen de kendini, şaşırınca “Aboo!” diye arada kaçırıyorsan, ‘Cono’ ne biliyorsan ve bu kelimeyi bazen kullanıyorsan, bici bici yiyorsan ve hatta seviyorsan, sevdiğin insana ara ara ‘Gülüm’ diyorsan, kafanın yatmadığına ‘anarya’ yapmadan yürüyorsan, sen Adanalısın arkadaş!
*
Hesabını kitabını biliyorsan, hatta ticaret kafası deyince akla sen geliyorsan, hiç bir yerin mantısını beğenmiyorsan, sucuğu – pastırmayı sadece memleketten getirtip yiyorsan, ‘nöörüyon?’ diye sorulunca ‘bir şey örmüyorum, anlayamadım teyze’ demiyorsan, sen de aslen Kayserilisin kardeş.
*
Sana ‘gavur’ dendiğinde gurur duyuyorsan; simit – gevrek, çekirdek - çiğdem meselesini herkes bilir de, ‘klorak’ dendiğinde çamaşır suyu alıp geliyorsan, sinirlenince ‘asfalyalarımı attırma!’ diye celalleniyorsan, yazın cuma öğleden sonrayla pazartesi öğlen arasını kendine tatil ilan ettiysen, her yemeğin fiyatını içinden bir porsiyon çipura ile karşılaştırıyorsan, midyeyi tepsi kapatarak yiyorsan, kumrunun sadece Çeşme’de yendiğini biliyorsan, sen de aslen İzmirlisin dostum.
*
Hamsi deyince için kıpır kıpır ediyorsa, futbolda başka takım tanımıyorsan, kemençeyi senfoni orkestrasına tercih edebiliyorsan, gerekirse ‘mermiye kafa atma’ gibi hislerin varsa, sen Trabzonlusun can kardeşim, sana da ‘her yer Trabzon’.
*
Plazada haftada altı gün çalışsan bile, pazar günleri ‘sahre’ diye delleniyorsan, tanımadığın bir insanın düğününe dalıp halay çekme dürtün varsa, spagettiye bile yarım ekmek banmak istiyorsan, milletin acı diye yediğini gözüne damlatıyorsan, iş arkadaşlarını ‘küfte’ yoğurmak için eve davet etmek isteği hep içindeyse, sen de çok iyisinden bir Anteplisin ağam.
*
Örnekleri çoğaltalım. Siz de yorum yazın, okuyalım. Aslen nerelisiniz hemşerim?
Not: Yazımın altına yorum yapabilir, bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam
Paylaş