Kaçış yolunu bulduk!

Biz bu kadar da denetimsiz olabilir miyiz? Evet, denetimsiz ve bir o kadar da şansına yaşıyoruz; üstelik!..

Haberin Devamı

Düşünsenize kat kat beton bloklar ve duvarlar o bildiğiniz ‘Yapı Denetim’ firmalarının kontrolünden geçiyor. Hani çoğunlukla müteahhitlerin yönetiminde denetlenenler var ya; işte onların!..

Haklı tarafları var mı acaba? Defalarca sordum kendime. Evet aslında işin nasıl sunulduğunu derinlemesine bildikleri gibi yapım aşamasındaki aksiliklere de müdahale edebilme imkanları var…

**

Peki bunun eğrisi ne şimdi?

İmkanları var; yani profesyoneller... Buna rağmen her nedense ülkemizin birçok bölgesinde çoğu binada ciddi aksaklıklar olduğunu görmekteyiz.

Her şeyi biliyorlar da; yangın merdiveni bile olmayan binalara denetimden nasıl tam not veriyorlar?

Bu da yetmezmiş gibi bu yapılara belediyeler tarafından ‘yaşanılır’ ruhsatı veriliyor?

Şaka gibi değil mi?

Haberin Devamı

Kaçış yolunu bulduk

**

Ülkemizde deprem/deprem olmadan çöken binalar ve yangınlarla yaşanan felaketlere rağmen böylesi eksik yapıların olduğunu biliyorlar mı bundan emin değilim işte?.. Yeni binalar kadar eskileri de bir o kadar eksik ve hatalı. Çoğunluğu ise yönetmelikleri bir şekilde deliyor.

Öyle ya bir diğer adı ‘Kaçış yolu’dur; yangın merdivenlerinin... Ancak bazı müteahhitler için bu ‘kaçış yolu’ değil; resmen kaçak yolu haline geldi!..

Merdiveni olmayanı bir kenara bırakıp; olan binalarda yönetmeliğe ne kadar uyulduğu üzerinde durursak o bile eksik ve itinasız!.. Yani formalite gereği bir yangın merdiveni var o kadar! Olur; birileri sorar ya da habersiz denetlenirse var desinler yeter!.. O kadar...

Üstelik binaların çoğunda yangın anında çıkış kapısını gösteren yön tabelası bile bulmanız mucize!..

Bir de yangın merdiveni kapısına asma kilit vuran zihniyet var; ülkemizde...

**

Hadi yangın sırasında çıkış kapısını açık buldun diyelim; bu kez merdiveni kullanarak zemine yaklaşınca da bacağın kırılmadan inebilirsen ne mutlu sana... Çünkü merdiven ikinci katta bitiyor. İkinci katta... Neden mi?

Hırsız yangın merdiveninden giriyormuş!..

Haberin Devamı

Unutmadan; köyden gelen erzakları ve evde kullanmadığın koltuğu da yangın merdiveni kapısının önüne koydun mu? Hah tamamdır işte; ‘Kaçış yolu’...

**

Üstelik yangın merdivenleri de yangına karşı ısıya dayanıklı malzemeden yapılmıştır!.. Eminiz değil mi? Ama sen yine de merdivenden inerken sakın dokunma olur mu?

İşte o zaman yaşayacaksın! En azından yanmadan…  

Hala içinizde bir kuşku mu var; bilemiyorum? Yok artık; içinizdeki kurtlar o yangında ölmedi mi yoksa?

Hiç meraklanmayın;

Belediyeler ve yapı denetim firmaları yapılarınızı gece-gündüz denetliyormuş!..

Yazarın Tüm Yazıları