Bu can, bu bilek, bu yürek bizim

HEPİMİZİN dilinde; kulağında bir yeri vardır; ‘Ağaç Türküsü’nün’...

Haberin Devamı

Okul sıralarından geleceğimize hatta torunlarımıza dizelerle şen şakrak (!) söyleriz bu türküyü...
**
İşte 19 Aralık Pazartesi Kemer’de Phaselis Antik Kenti karşısındaki Cuma Yeri mevkisindeki ormanlık alanında başlayan yangında şen şakrak (!) dillerde söylenen bu türkü şimdilerde artık çığlıklara döndü. İtfaiye ekipleri tarafından söndürülemeyen yangına vatandaşlar ve bölgedeki otel genel müdürleri bile katılarak çalışmalara destek vermişlerdi. Kısaca gösterilen duyarlılık, vatandaşlık örneği unutulmayacak türden... Teşekkürler Kemer’e; teşekkürler genel müdürlere...
İşte o gün bu alanda büyüyen duyarlılık, yükselen alevlerle dumanın arasından bu türküyü çığlıklara dönüştürdü...
Sizce Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bu türküyü ne kadar bilir; bizimle söyler mi?
Hadi gelin bu türküyü, can alıcı sözlerini birlikte hatırlayalım...
**
Dağlar, Taşlar Ağaç Olacak,
Yaz Gelecek, Kış Gelecek,
Ülkemiz Cennet
Kalacak,
Kazmalar Elimizde Çukur Açalım,
Kürekler Elimizde Toprak Atalım.
Yaz Demeden, Kış Demeden
Ağaç Dikelim, Hey!
Günler Geçecek, Aylar Geçecek,
Yağmur Yağacak, Güneş Açacak,
Her Bir Fidan Ağaç Olacak.
Bu Can, Bu Bilek, Bu Yürek Bizim,
Bu Ülke Bizim, Bu Emek Bizim,
Biz Çalışır, Biz Yoktan Yaparız.
Yaz Demeden, Kış Demeden
Ağaç Dikelim Hey!
**
“Bu Can, Bu Bilek, Bu Yürek Bizim, Bu Ülke Bizim, Bu Emek Bizim, Biz Çalışır, Biz Yoktan Yaparız...”
Bu sözler ne de güçlü değil mi? Yaparız; elbette yaparız da işte yanan orman alanlarından sonra her şey bu türküdeki gibi olmuyor!.. Bakın daha Adrasan yangının ağrıları geçmeden Kumluca’daki yangının yaraları daha sarılmaya çalışılıyor. Oysaki Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinin, ‘Ağaç ekiyoruz; yeniden ağaçlandırıyoruz; biz yaparız” demeden önce bu sorunun temeline inmek gerekmez mi? Her nedense kül olduktan sonra çözüm arayışındayız. Sorunun çözümü 50 yıl bekleyerek yeniden yeşillendirme çalışmaları yapmak olmasa gerek. Bakın Kumluca yangınında sera atıklarının neden olduğu gösterilmişti.
- Peki soralım mı Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya’ya bölgenizdeki sera atıklarına çözüm bulundu mu?
- Peki soralım mı yüksek gerilim elektrik hattından oluşan yangınlara çözüm bulundu mu?
Sanırım bu ve bunun gibi soruların cevabı Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) arşivlerinde saklı.
Ne zaman yangın çıktı ve ne zaman yangının oluş nedenlerini sorsak, neden kış sezonu amfilik uçaklar bulunmaz diye sorduğumuzda aldığımız cevap her nedense hep aynı.

Haberin Devamı

Bu can, bu bilek, bu yürek bizim

Haberin Devamı

Fotoğraf: Levent YENİGÜN/DHA

**
“Amfilik yangın uçakları dünyada olduğu gibi ülkemizde de kiralanıyor. Yangın vakalarında ve söndürme çalışmalarında olumlu
sayılabilecek dünya kriterlerinin çok üzerindeyiz. (Yani yanıyoruz ama yangınları da söndürebiliyoruz) Bunu da itfaiye teşkilatının cansiperhane çalışmasına borçluyuz” deniliyor. İhtiyaç duyulan amfilik uçaklar için de üzgünüm ki; ancak 2020 yılında 20 amfilik uçağı müdürlüğün kullanması için temsil edileceği açıklanıyor... Yani bu tam bir algı sanırım; ya da geçmişten gelen bir zaafiyet... Daha geçen aylarda Akseki’deki okul yangınında binanın üzerine yangın helikopteriyle havadan müdahale edildiğini düşünürsek; bu işin ne kadar doğru yönetildiğini anlamış oluruz sanırım!..
‘Ağaç dikiyoruz’ diyenlere; yangın helikopterlerinin şehir merkezindeki yangınlarda kullanılmayacağını söylemekte fayda var; neden mi tehlikeli de ondan.
**
Son 2-3 ay öncesine gidersek özellikle Göynük’te bu uçaklar sezonluk kiralandığı için yangın 10 gün sürdü ve 35 hektarlık alan kül oldu.
OGM’ye sorsak; ‘itfaiye ekipleri yine de cansiperhane çalıştı!.. İhtiyaç halinde o uçakları gönderiyoruz’ cevabı alacağız. Peki nerede amfilik uçaklar? 10 gün yanan bir yer için ihtiyaç duyulmaz mı?
Sezonluk kiralanıyor nasıl olsa...
Yani dünyada olduğu gibi... Yine de olsun 2020 yılında 20 amfilik uçağımız olacak nasıl olsa!

***

 

Haberin Devamı

TEŞEKKÜRLER ETO’O

ANTALYA seninle ne kadar gurur duysa az bile. Ama bir türlü Antalyaspor senin kıymetini bilemedi sanki. Geldiğin günden beri Antalya’da ınstagram hesabından Antalya, Antalyaspor ve bölgemizin öne çıkan değerlerini paylaşarak ülkemiz adına büyük bir reklama imza attın. Üstelik 16 Temmuz’da yapılacak ve darbe girişimi nedeniyle yapılamayan etkinlikte dünya yıldızlarını Antalya’ya getirmiş ve kentimizi öne çıkarman bizim için çok değerliydi. Teşekkürler Samuel Eto’o, seni seviyoruz...

 

Yazarın Tüm Yazıları