Kıvanç Tatlıtuğ vergide Cem Yılmaz’ı geçti

Vergi rekortmenleri listesi Türkiye geneli için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde (gib.gov.tr) açıklandı.

Haberin Devamı

Önceden; İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın internet sitesinde de (ivdb.gov.tr) yalnız İstanbul için vergi rekortmenleri listeleri açıklanırdı. Hatta mesleklere göre de sınıflandırılıp ayrıca listelenirdi. Avukatlar, doktorlar, mali müşavirler ve sanatçılar gibi... En çok ilgi çeken tabii ki sanatçılar arasında kimlerin en yüksek gelir vergisi (GV) ödediğiydi. İlk üçteki isimler değişmiyordu. İVDB’nin İstanbul için açıkladığı son iki yılda (2013 ve 2014) sanatçılar sıralaması ‘1-Ali Acun Ilıcalı, 2-Cem Yılmaz, 3-Kıvanç Tatlıtuğ’ şeklindeydi...

Sanatçılar artık, Türkiye geneli gelir vergisi sıralamasında, ilk 100’e girmişse görülebiliyor... Acun, geçen yıl açıklanan 2016 GV listesinde 38’inci ( 7 milyon 230 bin lira), Cem ise (4 milyon 712 bin lira) 89’uncuydu. Bu yıl açıklanan ilk 100 listesinde Kıvanç’ın, Cem’i ilk kez geçtiği görülüyor. Kıvanç bu yıl Türkiye ilk 100 listesine, 93’üncü sıradan ve 4 milyon 816 bin liralık GV tahakkuk tutarı ile girmiş. (Cem Yılmaz’ın, bu yıl ismi gizlenen rekortmenler arasında olması da ayrı bir ihtimal.)

Haberin Devamı

Acun Ilıcalı ise Türkiye ilk 100 listesinde bu yıl 42.nci sırada... 2017 yılı için beyan ettiği geliri üzerinden 7 milyon 977 bin lira GV tahakkuk etmiş.

Gururla kazancını beyan eden rekortmenlerimizin, vergilendirilmiş bol kazançlarının artarak devam etmesini diliyoruz...

REKORTMENLER GİZLİ

Türkiye geneli ilk 100’e giren GV rekortmenler listesinde isimlerini gizleyenlerin sayısı oldukça dikkat çekiyor. İlk 10’a girenlerden üçünün, ilk 20’ye girenlerden 11’nin ve toplamda 53 kişinin isimleri ve kazançları listede yer almıyor.

Geçen yıl kurumlar vergisi ilk 100 listesinin şampiyonu da adını gizli tutmuştu. Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ‘mahcup rekortmenin’ izini sürmüş ve ertesi gün gizli rekortmenin Botaş olduğunu yazmıştı.

Sefer Levent; aynı zamanda, özellikle şahısların neden bu gizliliğe ihtiyaç duyabileceklerine yönelik tahminlerini de sıralamıştı.

Mütevazı görünmek isteyip, kamuoyunda ön plana çıkmaktan çekinenler,

Eş, dost ve akrabanın, “borç istemesinden” uzak durmak isteyenler,

Haberin Devamı

Dernek, vakıf ve benzeri yerlerin davetiye satışı, bağış gibi aramalarına muhatap olmamak,

Hırsızlık, şantaj, terör gibi sevimsiz olaylara muhatap olmaktan kaçınmak,

Çalışanlardan gelebilecek zam talebi,

Vergi şampiyonluğu sıralamasında bir önceki yıla göre sıra dışı aşağı ya da yukarı yönde hareket edenler. Buna ani zenginleşme ya da fakirleşme de diyebiliriz...

İLK 10’UN 9’U BANKA

Geçen yılın şampiyonu Botaş bu yıl yine ilk 10’da, ancak 9’uncu sırada. Botaş’ın üstündeki 8 şirket de bankacı. 10’uncu sırada ise Türk Telekomünikasyon A.Ş. var. Türkiye geneli 2017 yılı vergilendirme dönemi toplam kurumlar vergisi beyanlarında yaklaşık yüzde 30 artış gerçekleşmiş... Bir önceki yıla (Nisan 2016) göre, beyan edilen (Nisan 2017) matrah toplamında yüzde 29.41; tahakkuk eden vergi toplamında yüzde 28.75 oranında artış gerçekleşmiş.

Haberin Devamı

Rekortmen şirketlerin vergilendirilmiş kazançlarının artarak devam etmesini dilerken diğer yandan önemli bir hatırlatma da bulunalım. 2017 hesap yılı için şirketler, kurumlar vergisi hesaplarını kazançlarının yüzde 20’si üzerinden hesapladılar. Ancak önümüzdeki yıldan itibaren verilecek beyannamelerde -geçici olarak- üç yıl boyunca kurumlar vergisi oranı yüzde 20 yerine yüzde 22 oranında uygulanacak. 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemleri için üç yıl boyunca bu yeni oran (yüzde 22) geçerli olacak. (Kurumlar Vergisi Kanunu, Geçici Md. 10. )

 

Yazarın Tüm Yazıları