Paylaş
Geçtiğimiz günlerde bir dost vasıtasıyla, İzmir Atatürk OSB, Manisa OSB ve yurtdışında telekomünikasyon, yapısal çelik ve binalar, yalıtım ve ambalaj ile bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren Türker Ay’la tanışma fırsatım oldu.
Ay, 11 şirketten oluşan, yüzde 100 Türk sermayeli BSS Grup’un yüzde 50 ortağı ve aynı zamanda hem CEO’su hem de yönetim kurulu üyesi. Türker Bey, Türkiye’nin kendi sektörlerindeki öncü ve lider şirketlerinden Vestel, Aselsan, Turkcell’de üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra, 2004’te Ukrayna’da kurduğu firmayla telekom sektörüne adım atmış. Aynı dönemde İzmir Atatürk OSB’deki üç fabrikadan oluşan üretim tesisi BSS Boray devreye girmiş. Türker Ay’dan dinliyoruz:
- Telekomünikasyon altyapı ve bakım hizmetleri, GSM konteyner ve mobil GSM istasyonu üretim ve satış, kule, klima, akü, özel ürünler, sinyalizasyon altyapı ve projelendirme alanlarında faaliyet gösteriyor. Kısa sürede müşterilerimizin arasına Avea, Ericsson, Nokia, Motorola, Siemens, NSN, Alcatel-Lucent ve Huawei gibi global firmaları da ekleyerek kuruluşumuzdan bugüne her yıl yüzde 30’luk büyüme oranıyla sektörde öncü olmayı başardık.
Atatürk OSB’de ayrıca BSS Dış Ticaret, A Telekom, 5T Bilişim, Sektör Denetim olmak üzere dört firmaları daha olduğunu söyleyen Ay, telekomünikasyon sektöründe yerli sermaye olarak, gerek ciro, gerek hizmet yelpazesi, gerekse iş gücü anlamında rakiplerinin olmadığını da belirtiyor:
- Diğer firmalara göre açık ara öndeyiz. Telekomünikasyonun her alanında, bakım-işletme, hizmet, üretim konularında bizim yelpazemizde hizmet verebilen bir başka firma yok Türkiye’de. Büyük şirketler var ama bizim cirolarımıza ulaşabilen yok. Rakibimiz Ericsson, Nokia, Motorola... Büyük işlere imza atıyoruz. Örneğin, 12 bin kilometre fiber optik ihalesine giriyoruz. Birkaç yüz milyon dolar tutuyor. Ama biz sermaye ve iş gücü olarak rahatlıkla dahil olabiliyoruz.
Krizde hız kesmedi yüzde 50 büyüdü
2008-2009’DA tüm dünyada bir kriz yaşandığını, buna rağmen telekomünikasyon sektörünün yüzde 7-8 büyüdüğünü hatırlatan Türker Ay, “Zira sektör sürekli gelişiyor ve yenileniyor. Ev ve işyerlerindeki fiber optikler altyapı olarak zamanla yenilenmek zorunda. Yüksek bant, geniş bant, 3G konularında da gelişmeler hız kesmiyor. Bizim de bu alanda ciddi bir ağırlığımız ve her işi yapabilen bir yapımız var. Bu da bize birçok avantaj sağlıyor” diye konuşuyor.
Peki siz bu dönemi nasıl atlattınız?
- 2008 krizinde sektör yüzde 8 büyürken, biz yüzde 50’nin üzerinde büyüdük. O tarihten bu yana da yüzde 30’un altına inmiyoruz. Büyük firmaların ciddi çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz. Türkiye’de insanlar artık her işi yapana değil, işin uzmanına gitmeyi öğrendi. Sektörde sağlam adımlarla yürüdüğümüzü düşünüyorum. Projelerimizin hiçbiri havada veya askıda değil. Finansıyla beraber hazırlıyoruz. Bu da bizi diğer firmalardan ayırıyor, hız kazandırıyor. Proje ortaya çıktığı gün parası da, geleceği de planlanmış oluyor. Şu andaki ciromuzun 3 katını 4-5 sene içinde gerçekleştirmiş olacağız. Çok net, somut rakamlarla hareket ediyoruz. 5 yıllık planlarımız hazır. Şu anda 2016 ciromuz dahi belli. Hedefler ortada ve ne kadar sapabileceklerinin toleransları da belirlenmiş durumda.
Gündemde yeni yatırımlar var mı?
- Son dönemde iklimlendirme işine girdik. Bin 500 noktaya iklimlendirme sistemi kurduk. Yüzde 100’ü BSS Boray’a ait yeni bir markayla sektörel iklimlendirme için fabrika yatırımı gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni yatırımın devreye girmesiyle İzmir’e yeni bir marka ve istihdam ortamı doğacak. Sadece İzmir’de değil, Manisa’da da büyümek istiyoruz. Manisa OSB yönetimine arazi tahsisi için dosya verdik. Önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni şirketler de açacağız. Uzmanlaşabileceğimiz alanlarda önleri açık şirketlerle yolumuza devam edeceğiz.
Sadece telekomdan 100 milyon TL cirosu var
AZERBAYCAN’DA BSS Hazar, Rusya’da BSS Moskova, Belarus’ta Telecom Hosting adlı şirketleri olduğunu ve bunlar aracılığıyla telekomünikasyon altyapı ve bakım hizmetleri, GSM konteyner, mobil GSM istasyonları, prefabrik yaşam üniteleri satış-pazarlama hizmeti sunduklarını belirten Türker Ay, fiberoptikle ilgili binlerce kilometrelik işler yaptıklarını kaydediyor ve ekliyor:
- Biz aslında telekomünikasyon sektöründe dev denebilecek bir firmayız. Rakiplerimiz ve müşterilerimiz hemen hemen aynı. Örneğin, Ericsson ve Nokia hem rakibimiz hem de müşterimiz. Çünkü bazı işlere ya aynı anda teklif veriyoruz ya da onların aldığı işlere ya ürün sağlayıcı oluyoruz ya da çözüm ortağı.
Bunun yanında Türkiye’deki GSM operatörleriyle de yoğun çalıştıklarını ifade eden Ay, “Hem hizmet hem de ürün tedarik ediyoruz. Kapsam olarak bakarsak Türkiye’de bu kadar büyük başka firma yok. Sırf telekomünikasyon tarafımız 100 milyon TL üzeri ciro yapıyor. 20’den fazla ülkeye ihracatımız var. Konsolide olsak geçen senelerde Türkiye’nin neresindeyiz diye baktığımda 170’inci sırayla ilk 200 firma arasındaydık” diye konuşuyor.
Türker Bey, ABD’de de BSS US adlı şirketl olduğunu söylüyor.
O ne üzerine faaliyet gösteriyor?
- Enerji, finans, yazılım, bilişim üzerine hizmet veriyor. Kaliforniya ve New York’ta akıllı telefonlara yüklenen uygulamaları biz yazdık. Türk arkadaşlarımız çalışıyor. Onlar sayesinde mobil uygulamalar konusunda dünyaca ünlü bir ödüle de layık görüldük.
Üç Boeing kiraladı, 80 günde Katar’ı sıfırdan bilgisayar ağıyla donattı
TÜRKER Bey, halka direkt inen bir firma olmadıklarını, dolayısıyla marka değerlerinin ağırlıklı olarak kendi sektörlerindeki şirketler tarafından bilindiğini paylaşıyor:
- Güzel yerlerde ismimiz geçiyor, uluslararası camiada tanınıyoruz. Kuzey Afrika, Rusya, Azerbaycan gibi bölgelerde çok ciddi operasyonlar yapıyoruz. Geçen yıl Katar’da üç Boeing kiraladık. Ürünleri 80 gün içinde götürüp bir network kurduk. Ödüller aldık.
36 saatte 3 katlı 7+1 malikane kuruyor
TELEKOMÜNİKASYON ve bilişim dışında faaliyet gösterdiğiniz başka alanlar var mı?
- Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerimizde prefabrik yaşam üniteleri, çelik yapılar, konteynerler, şantiye yapıları ve fabrika üretim alanı, fabrika ofis binası, depo, hangar gibi endüstriyel yapılar üretiyoruz. Ayrıca, ambalaj ve yalıtım malzemeleri (strafor) imal ediyoruz.
Manisa’daki tamamen otomasyona dayalı çalışan tesisleri sayesinde GSM konteynerleri alanında kendi sandviç panelini üretebilen ilk ve tek firma oldukları bilgisini veren Türker Ay, “70 metrelik sandviç panel hatlarımız var. Bir yerden sac giriyor, öbür taraftan ürün olarak karşımıza çıkıyor. Büyük fabrikalar kuruyoruz. İnşaat başlayacağı zaman işçilerin yaşayacağı konteynerler, yatakhaneler, yemekhaneler inşa ediyoruz. Ama bunlar 5-6 bin metrekarelik yerler. Aslına bakarsanız küçük bir köy kuruyoruz” diyor.
ABD’den teknoloji transferi yaptıklarını da belirten Ay, söz konusu fabrikada 2 ya da 3 katlı 7+1 veya 6+2 hafif çelik konstrüksiyon malikaneyi 1.5 günde üretebildiklerini kaydediyor.
Yurtdışında terk edilmeye başlayan betonarme yapıların kısa sürede Türkiye’de de son bulmasını isteyen Türker Bey, şöyle diyor:
- Deprem ülkesiyiz. Bu yapılar 9 büyüklüğündeki sarsıntıya dahi dayanıklı. Kafes sisteminden oluşuyor. Dolayısıyla üzerinize herhangi bir şeyin düşme tehlikesi bulunmuyor. Ayrıca hem ekonomik hem de çok şık. Fiyatlar, betonarme yapılara göre yüzde 30-50 oranında daha ucuz. Örnek araziler alıp oralara bu tarz yapıları kurmak, insanlara göstermek istiyoruz. Ama biz müteahhit değiliz, üretim firmasıyız, sanayiciyiz. Bizim amacımız, sanayici olarak müteahhite kazandırmak. Bu işi sadece kendimiz yaparsak 30 ev satarız ama müteahhitlerle çalışırsak 300 ev satarız. Yap-sat modelinin içinde olmak bizim işimiz değil.
Bodrum’da şu anda kendilerine ait olan bir AVM kurduklarını, inşaatın çelik işlerini de üstlendiklerini ifade eden Türker Ay, Irak’ta yeni yapılacak 10 bin konutluk proje için teklif verdiklerini, Afrika’da hafif çelik yapılardan kurulan yeni şehirler için de devrede olduklarını dile getiriyor.
Paylaş