Paylaş
Grup olarak birçok okul ve yurt yaptıran, sayısız öğrenciye burs desteği veren Kavuk, bu sevdasını, kendisi gibi eğitime ve hizmete gönüllü bir grup arkadaşıyla üç yıl önce kurduğu ve halen mütevelli heyet başkanlığını yaptığı Gediz Üniversitesi’yle taçlandırdı. ‘Gediz’ dendiğinde adeta gözlerinin içi gülen Abdullah Kavuk, kuruluş öyküsünü ve gelinen noktayı anlattı.
· Gediz Üniversitesi fikri nasıl doğdu? Kurucu mütevelli heyetindeki arkadaşlar aslında sürekli bir araya geldiğimiz, haftada bir toplandığımız, yemek yediğimiz, ailece görüştüğümüz kişiler, çoğu işadamı. Bu buluşmalarda birçok konu gibi İzmir’i de konuşuyoruz tabii... İzmir’e çizilen bir vizyon var. Ama bunu bir şeylerle desteklemek, altını doldurmak da gerekiyor. “Biz ne yapabiliriz, nasıl katkı koyabiliriz” diye düşünürken, eğitimdeki açık dikkatimizi çekti. Zaten bu konuya yabancı da değildik. Eğitime hem yatkın hem de gönüllüydük. Yapıp bağışladığımız okullar, yurtlar vardı. Gediz fikri oluştuğunda, İstanbul’da 36 üniversite olduğunu, İzmir’de ise bu sayının 3 olduğunu tespit etik. Öğrencilerin çoğunluğunun okumak için İzmir dışına, ağırlıklı olarak İstanbul’a gittiklerini gördük. Tamamen rastlantı eseri bulduğumuz şu anki yerimizde, kamudan tek kuruş kaynak kullanmadan, 50 milyon dolar yatırımla sayılı kampuslerden birini kurduk. Tek amacımız, insanlığa hizmet edecek insanların yetişmesini sağlamak. Bu nedenle en iyi akademisyenleri transfer ediyoruz. Öğrencilerimizin yarısına burs veriyoruz. Sadece eğitim açığımız 7 milyon lira. Başabaş noktaya geldiğimizde sevineceğiz. O zaman daha çok destek olabileceğiz.
Altında güven yatıyor
· Yola çıkarken ne düşünüyordunuz, şimdi ne düşünüyorsunuz? Beklentilerinizin de üzerinde bir üniversite mi oldu?
İki yılda sanıyorum diğer üniversitelerin 10 senede geldiği noktadayız. Bu kadar kısa sürede böyle bir noktayı belki planlamamıştık ama niyetlerin hepsi iyi olduğu için direkt olarak başarı geldi.
· Gediz, en çok tercih edilen üniversite haline geldi. Bu başarıya nasıl ulaşıldı?
Bence bunun altında güven unsurunun oluşması yatıyor. Vakıf ve üniversite mütevelli heyetinde görev alan arkadaşlarımın bunda büyük katkısı var. “Bunlar bu işi iyi yaparlar” dedirtmek çok önemli. Marka imajına ciddi katkı sağlıyor. Diğer taraftan, İzmir’in böyle bir kuruma ihtiyacı vardı. Onun da etkisi olabilir. Sonuçta İzmir, bir öğrenci için yaşanacak en ideal şehir. Anadolu için çekim merkezi olmalıyız. Aksi halde İzmir büyüyemez.
· Sizi tanıyanlar, en çok üniversitede, öğrencilerin arasında mutlu olduğunuzu, yoğun iş yaşamınızdan fırsat bulur bulmaz kampuse geldiğinizi söylüyor. Gediz sizin için ne anlam ifade ediyor? Gediz’le birlikte yaşamınız ne yönde değişti?
Aslında renklendim. Eşim kıskanmaya başladı. Hem para veriyorum hem de keyif alıyorum. Buradaki insanların mutluluğunu görmek, gençlerin heyecanına ortak olmak, onlar için bir şeyler yapmak, hizmet etmek önemli diye düşünüyorum.
Hedef koyun, isteyin
· Öğrencilerin tercih yaptığı bir dönemdeyiz. Gençlere mesajınız ne olur?
Sonuçta biz burada insanlığa hizmet verecek gençlerimizin yetişmesini amaçlıyoruz. Çok iyi bir kampusümüz var. Çok genç, dinamik, dünyayı iyi algılayan bir akademisyen kadromuz var. Hiçbir beklentisi olmayan vakıf ve mütevelli heyetimiz var. Dolayısıyla, tüm öğrencilerimizin okumak isteyecekleri yerin burası olduğunu düşünüyorum. Gençlere önerim daha çok çalışmaları, ayaklarının biraz daha yere basması, kendilerine hedef koyması ve bunu çok istemeleri. Bunları yaparlarsa başarılı olmamaları için hiçbir neden yok. Puanları düşük olabilir. Sıkıntıya girmesinler, okumak istiyorlarsa mutlaka yollarına devam etsinler. Ancak neyi eksik yaptıklarını da iyi analiz etsinler.
Masatenisi oynuyorum
·İş temposundan bugüne kadar düzenli yapmaya fırsatım olmadı.
· Ama en küçük oğlumla haftada birkaç kez masatenisi oynayıp ter atıyorum.
· Hanım yürüyüşe başladı, demek ki ben de yürüyeceğim.
· Fenerbahçeliyim. İzmir takımlarını ayırmam ama Altay tarafım biraz daha ağır basıyor.
OTOMOBİL
İlk arabam Tofaş’tı
· Halen Opel Insignia sahibiyim.
· Kendim kullanmayı severim.
· Bir yıldır şoförüm de var.
· Çocukluktan beri otomotivin içinde yetişen biri olarak bir arabada en çok yer tutuş, performans ve sessizliğe dikkat ederim.
BESLENME
Enginardan vazgeçmem
· Kahvaltısız evden çıkmam. 3-5 zeytin, bir dilim peynir, kepek ekmek ve çay olsun da gerisi önemli değil.
· Öğlenleri işyerinde ya da kampusteysem ne çıkarsa onu yerim.
· Akşamları biraz farklı. Eşim yemek yapmaya çok meraklı. Her gün farklı mutfaklardan en az 4-5 çeşit pişirir. Çok da güzel yapar. Yemesem daha iyi ama bunu hanıma söyleme şansımız yok.
· En sevdiğim yemek enginar.
· Çocuklar küçükken mutfağa tost ya da sucuk yapmak için girerdim. Ama etrafı o kadar dağıtırdım ki, “Girme” dediler.
MEKAN
Salaş'ı da severim
· İzmir’de Deniz Restoran ve Sipari, İstanbul’da Boğaz’daki restoranlar.
· Yurtdışında daha çok yerel lezzetlere önem veririm. Yunan ve Brezilya mutfaklarından lezzetler sunan mekanlar varsa onlara da ‘Hayır’ demem.
· ‘Salaş’ diye nitelenen yerlere gittiğim de olur. Önemli olan kalite, lezzet ve temizlik.
TATİL
Ailecek Çin yolcusuyuz
· Yazın hafta sonları Çeşme’ye yazlığa gideriz.
· Ailece gezmekten keyif alıyoruz. Birlikte yurtiçi ve dışı programlar yapıyoruz.
· Hep birlikte en son İtalya’ya gittik. Şimdi plan yapmışlar, bize Çin yolları görünüyor.
· Tatil benim için dinlenmek, kafa boşaltmak için bir fırsat. Ancak 5 günden sonra sıkılıyorum.
MODA
Kot giydiğim de olur
· Hafta içi takım giyer, kravat mutlaka takarım.
· Siyah, lacivert ve gri tonları severim.
· Geçenlerde kahverengi bir takım aldım, herkes şaşırdı. Gömlekte tercihim ise beyazdır.
· Hafta sonları spor giyinirim. Çoğu aykırı renklidir. Çünkü hanım alıyor. Beni kotla, spor ayakkabıyla da görebilirsiniz.
SADIK DOSTLAR
Oğlumun köpeği var
· Golden retriever cinsi bir erkek köpeğimiz var. Adı, Zeus. 7 yaşında.
· Daha önce kedimiz, kuşumuz da oldu.
· Küçük oğlumuz çok seviyor. Benim fazla zamanım yok, ilgilenemiyorum.
GÜNE BAŞLANGIÇ
Beş saat uyku yeter
· 12’yi geçirmem, yatarım. 4 - 5,30 gibi kalkarım. Kaliteli uyurum, bana yeter.
· Evden 9 gibi çıkarım. Aradaki sürede kitap okur, haberleri dinlerim.
TEKNOLOJİ
Mailde kimse geçemez
· Cep telefonumu dört işlem kullanırım.
· Arkadaşlardan çok talep var ama facebook’ta da twitter’da da yokum. İsteyen bana maille ulaşabilir. Şirkette benden daha hızlı yanıt verebilen yok.
HOBİ
Hizmet, hizmet, hizmet
· En büyük hobim insanlara hizmet etmek.
· Ayrıca, kitap okumaktan hoşlanıyorum.
· Geçmiş siyasi tarihimize ait eserler daha çok ilgimi çekiyor.
· Müzik de dinlerim. Her türlüsünden hoşlanırım. Arabada sevdiğim müzik kanalı hep açıktır. Malatya türküleri denk gelirse mırıldandığım da olur.
KARİYER
Birincilikle bitirdim
· İlk ve orta okuldan sonra babam yedek parça dükkanının sorumluluğunu verdi, okumamı istemedi.
· İki yıl sonra bir tanıdığın önerisiyle akşam lisesine kayıt oldum.
· Bitirdiğim yıl, Malatya İnönü Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nü kazandım. Birinci olarak mezun oldum.
· Piyasa acımasız ve zordu. Okumak daha kolay geldi bana.
· Mesleğimi hiç yapmadım. LPG istasyonlarında sorumlu müdürün kimya mühendisi olması şartı getirilince, diplomam boşa gitmesin diye, ilgili odaya kayıt oldum, iki kez kursa gittim.
TOPLANTI
Fazlası zaman kaybı
· Teknoloji geliştiği, iş akışları artık mail ortamına dönüştüğü için çok sık toplanmamaya özen gösteriyoruz. Fazlası zaman kaybı. · Ama hedef ve planlamalar için, belli bir disiplin çerçevesinde herkes yüz yüze hesap versin diye ayda bir buluşuyoruz.
· Yoğunluğa bağlı olarak 1-3 saat sürüyor.
· Herkes görüşünü dile getirsin isterim. Aykırı fikirler hoşuma gider.
Paylaş