Adnan Kaya

O koltukların hakkını verin

8 Mayıs 2019
7 EKİM 2016’daki “STK’lar ne iş yapar?” başlıklı yazımda özetle şöyle demişim:




Türkiye son yıllarda adeta STK cennetine döndü.
İzmir ve Ege’nin diğer illerinde de sayısını bilemediğimiz kadar STK mevcut.
Ama ne yazık ki...

Yazının Devamını Oku

Nerede kalmıştık?

2 Mayıs 2019
ARŞİVE baktım da son yazım 15 Nisan 2018 Pazar günü çıkmış.


Dile kolay, şu ya da bu nedenle tam 1 yıldır sizlerden uzak kalmışım.
-Öyle bir niyetimiz asla olmamakla birlikte- şu da bir gerçek ki, bir şeyler kaleme alıyorsanız ne İsa’ya, ne de Musa’ya yaranabiliyorsunuz.
Olsun, biz yine doğru bildiğimizi yazmaya, doğruya ‘doğru’, yanlışa ‘yanlış’ demeye devam edeceğiz.
Yeri geldiğinde (sınırları aşmayarak) eleştireceğiz ki, daha iyisi yapılabilsin.
Tabii kalemimiz yettiğince ve sizler teveccüh gösterdikçe...
Heybede yazacak çok şey birikti, sırayla başlıyorum izninizle...

 

Yazının Devamını Oku

Miras değil, emanet

15 Nisan 2018
SAKALLI ailesinin öyküsü 1800’lü yıllara dayanıyor.

O yıllarda Mehmet Büyükince, Ahmet Büyükince ve ‘Çakır Ahmet’ lakaplı Ahmet Sakallı, Kapya ve Güle köyleri merkez olmak üzere Midilli’de zeytin ağırlıklı tarım yapıyor.
Aile 1922’de mübadele ile Küçükkuyu’nun Adatepe köyüne yerleştiriliyor.
Ahmet Büyükince ve Ahmet Sakallı bir süre sonra Küçükkuyu’dan Ayvalık’a geçiyor.
Ahmet Büyükkince muhacir hakkı olarak verilen 20 ağaçla karşı kıyıdaki gibi yeniden zeytinciliğe başlıyor.
Bir süre sonra biri Belevi’de, diğeri Ayvalık’ta olmak üzere iki zeytinyağı fabrikası kurup işletiyor.
Zeytinyağı üreticiliğin yanında tüccarlığını da yapıyor.
1960’ta iflas, iki yıl sonra da vefat ediyor.

Yazının Devamını Oku

Bir kızı da sen gülümset

28 Mart 2018
İZMİR İş Kadınları Derneği (İZİKAD), projeleriyle adından söz ettiren bir sivil toplum örgütü.

 

Kulağıma gelen bilgiye göre, yeni projelerinin adı ‘Gülence’ imiş.
Derneğin başarılı ve çalışkan başkanı Huriye Serter, ekip arkadaşlarıyla birlikte hazırladığı bu projeyle, “Ufak bir gülümseyiş kocaman çözümlere anahtar olur” inancıyla üniversite öğrencisi genç kızları burslarla gülümsetecekmiş.
Derneğin üyesi Ayşe Duygu Elçi’nin sahibi olduğu STEP Mimarlık’ın öncülüğünde, ‘Stil 44’ seramik atölyesinde her cumartesi bir araya gelen İZİKAD üyesi iş kadınları, el işi seramik ‘Gülence’leri bizzat kendileri yapıyormuş.
“Bir kızı da sen gülümset” sloganıyla satışı yapılan ‘Gülence’leri alarak daha çok kız çocuğunu okutmaya, meslek ve gelecek sahibi yapmaya ne dersiniz?

***
Yeni tesis heyecanı

AKMANLAR Alüminyum, 26 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firma.

Yazının Devamını Oku

‘Birel’ soyadını yaşatıyor

24 Mart 2018
PORTRE

 

 

YIL, 1991... Yer, Ayvalık... Dr. Mahmut Ekinci ve kayınbiraderi Saffet Birel güçbirliğine gider, soyadlarının ilk hecelerinden yola çıkarak ‘Ekbir’ adını verdikleri bir şirket kurarlar. İnşaat sektörüyle adım attıkları ticaret hayatlarına daha sonra otelcilik, turizm, tarım, akaryakıt bayiliğini ekleyip holdingleşirler. 2009’da, dünyanın en kaliteli zeytinyağına sahip Körfez Bölgesi’nde yaşamanın gereğini de yerine getirip zeytin, zeytinyağı ve zeytinyağlı doğal kozmetik ürünler üreten tesisi devreye alırlar. Taş baskı soğuk sıkımla yeni teknolojinin harmanlanmasının oluşturduğu fabrikalarında yörenin en seçkin zeytinlerinden, doğadaki saflığını koruyarak üretime başlarlar. Onlara bu yeni sektörde Saffet Bey’in eşi Arzu Hergüner Birel de yardımcı olur.

2000 YILINDA GELİN OLARAK GELDİ

1970 İstanbul doğumlu Arzu Hanım, 13 yıllık büyük mağazacılık yönetim ve satış pazarlama deneyiminin ardından 2000’de Birel ailesine gelin gelir. Holdingin çeşitli sektörlerdeki işleri de dahil olmak üzere insan kaynakları, satın alma ve perakende satışa destek verir. Ekbir Zeytincilik’in kurulmasıyla birlikte fabrikanın başına geçip profesyonel olarak üretim, marka geliştirme ve pazarlama konusundaki birikimini buraya aktarır. Arzu Hergüner Birel geçen yıl ‘Ekbir’in ortaklı bir yapıdan gelmesi, başka sektörlerde de faaliyetlerinin olması üzerine, sadece zeytinle geçmişi olan, ‘Birel’ soyadını temsil eden ‘Bir’ hecesinin daha çok yücelmeye, yükselmeye ve değere hakkının olduğunu düşünür. Geçmişe ve eşinin atalarına olan duygusal bağlılığının bir sonucu olarak ‘Bireller’ markası için Birel Zeytincilik’i kurar.

AYNI ÇATI ALTINDA ANCAK BAĞIMSIZ

“Şirket kurmamdaki tek sebep duygusal bağlılık. Bizlere, çocuklarım Ata ve Ada’ya bu imkanı sağlayan, miras kalan ata topraklarındaki ölümsüz ve kutsal zeytin ağaçları. Bu değerimizi de yeni markamızla hak ettiği yere getirmeye baş koydum” diyor. Hem Ekbir’i, hem de Bireller’i aynı çatı altında bağımsız olarak büyütmek ve tüm dünyayla tanıştırmak için çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Arzu Hanım, şöyle devam ediyor: “Doğruluğumuzdan ve kalitemizden taviz vermiyoruz. ‘Az olsun öz olsun’ ilkesiyle, hastalıkların bu kadar arttığı, yapaylığın, kimyasalların gıdalarda bu kadar fazla kullanıldığı zamanda sağlıklı nesilleri hedefleyerek, insanımızın sağlığını koruyarak ve kollayarak üretim yapıyoruz. Çocuklarımızın yemesini istemediğimiz hiçbir ürünü üretmiyor, ürettirmiyoruz. Dediğim gibi, ‘Bireller’ markasının doğuşu ata topraklarına minnet. Temel ilkemiz, en doğru üretimle, dalından en doğal hali ile taş kırma soğuk sıkım ve Ayvalık coğrafi işaret tescilli Allah’ın bize nimet olarak sunduğu bu toprakların zeytinini ve sızma zeytinyağını tüketicilerimize ulaştırmak. Yöresel olarak nefaseti çok güzel ve dünyada kabul gören yöremizin sızma zeytinyağını yeni markamız ‘Bireller’le dünyaya tanıtmak ise hedefimiz. Ortaklı şirketimizde hibe destek programından yararlanmıştık. Devletin bu projeleri ve destekleri oldukça fazla. Sadece şirket kurarken değil, geliştirme, yurtdışına yatırım, pazarlama, reklam gibi destekleri de var. Birel Zeytincilik’i kurarken ise herhangi bir destek programına katılmadım ama geliştirme ve markamı dünyaya tanıtmak için başvurabilirim.”

DOĞRULUKTAN ŞAŞMADAN SAĞLIĞA KATKI

Yazının Devamını Oku

İşlenmiş etle marketlerde

7 Mart 2018
134’ü franchise olmak üzere 151 şubesi bulunan Köfteci Ramiz, 20 milyon TL yatırımla Akhisar’da yeni bir tesis kurmuş.


Firma, 4 bin metrekaresi kapalı 12 bin metrekarelik bu yatırımla kapasitesini 3 kat artıracakmış.



16 Mart’ta devreye girecek tesisle 60 olan istihdam sayısı 100’e ulaşacakmış.
Firma, artan kapasite doğrultusunda yeni iş alanlarına da girecekmiş.
Sucuk, sosis, salam, jambon gibi işlenmiş et ürünleriyle marketlerde yer almak hedefleniyormuş.

Yazının Devamını Oku

Zeytinyağının ‘pür-ü pak’ı

2 Mart 2018
PORTRE

 

 

ONLAR, ‘İdapür’ markasının sahipleri Nalan ve Doğan Özyörük...
40 yıllık birlikteliklerinin son 14 senesini tesadüfen başlayan bir serüvenle zeytinle yaşadıkları bir dünyaya dönüştürmüşler.
Doğan Bey, 1952, Ankara doğumlu.
Büyük babası Halil Özyörük, Yargıtay Başkanlığı, Adalet ve İçişleri Bakanlığı görevlerinde bulunmuş ünlü bir sima.
Babası Mukbil Özyörük, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde idare hukuku hocalığının yanı sıra avukatlık köşe yazarlığı yapmış bir isim.

Yazının Devamını Oku

İZBAN ve artı para

23 Şubat 2018
Biri bizi aydınlatsın

İZBAN’da 15 Şubat’ta devreye giren ‘Artı Para’ uygulamasına yönelik tartışmalar sürüyor.

Eleştiri kervanına son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ da katıldı.
Dağ, sosyal medya hesabından, uygulamayı eleştiren matematik sorusu şeklindeki görseli de ekleyerek...
“Sayın Başkan, sosyal medyada böyle bir soru ile karşılaştım.
Ben işin içinden çıkamadım.
Malum olduğu üzere iktisatçısınız, sizce doğru cevap hangisi olmalı?” diye sordu.
Hamza Bey’i yıllardır tanırım.

Yazının Devamını Oku