Muhalefet cephesinde yeni gelişmeler var

Erdoğan’ı tasfiye edecekler. Yeni cumhurbaşkanını seçecekler.

Haberin Devamı

Anayasa’yı değiştirip Türkiye’yi tekrar parlamenter sisteme döndürecekler.

Tüm sorunları çözüp ülkeyi uçuşa geçirecekler.

Ama bir sorun var.

Bunu yapacak olan muhalefet liderleri henüz hangi sırayla oturacaklarını belirlememişler.

Harf sırasına göre otursalar Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu en başa geliyormuş.

Yaş sırasına göre otursalar Temel Karamollaoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun önde oturması gerekiyormuş.

Millet İttifakı liderleri hangi sıra düzenine göre oturmaya karar verirlerse Türkiye’ye çağ atlatacaklar. Yok o da yanlış oldu. Çağ atlatmayacaklar. Eski Türkiye’ye dönecekler.

MİLLET İTTİFAKI İSMİNE İTİRAZ

Ama bir sorun daha var.

O da ittifakın adında.

Davutoğlu ve Babacan, Millet İttifakı ismine de itiraz ediyorlar.

Millet İttifakı’nı CHP ile İYİ Parti kurduğu için, ona eklemlenmiş olmak istemiyorlar. Erdoğan’ın, meydanlarda, “Gittiler CHP’ye payanda oldular” demesinden endişe ediyorlar. Peki ne öneriyorlar? İttifakı yeni baştan kuralım, ismini de değiştirelim diyorlar. Davutoğlu ya da Babacan ittifakı olmayacağı kesin ama ittifaka henüz bir isim bulmuş değiller. Millet İttifakı’nı önce yıkalım, sonra yeni ittifak kuralım. Adını o zaman koyarız modundalar.

Haberin Devamı

Bunlar ufak sorunlar olarak gözükse de muhalefetin geleceği açısından önemli kriz konuları. O nedenle isterseniz bir sorun daha var demeyi bırakıp madde madde ne olduğunu anlatmaya çalışayım.

DAVUTOĞLU’NUN ÖNERİSİ

 Meral Akşener ve Kılıçdaroğlu ile görüşen Ahmet Davutoğlu, cumhurbaşkanı adayı belirlemeden önce ilkelerde uzlaşması gerektiğini savunuyor.

1- Parlamenter sisteme geçiş nasıl sağlanacak?

2- Anayasa değişikliği nasıl yapılacak?

3- Mağduriyetlerin giderilmesi için ilk planda yapılacak işler neler olacak?

4- Çok önemli bir nokta ise; cumhurbaşkanı seçilecek kişi, yetkilerini devretmeyi nasıl kabul edecek?

YENİ ÖNERİLER

Akşener ve Kılıçdaroğlu, önerileri makul karşılamışlar. Ama Davutoğlu’nun önerileri bunlarla sınırlı değil.

1- İttifakta yer alacak partiler, oy oranlarına bakılmaksızın eşit sayılmalı.

2- Parti liderleri, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak deklare edilmeli.

Haberin Devamı

3- Kabine oluşturulurken partilerin temsili sağlanmalı.

4- İttifaktaki partilerin oy oranlarına bakılmaksızın Meclis’te belli sayıda milletvekili tarafından temsil edilmesi için bir model oluşturulmalı.

DAVUTOĞLU: ‘BİRDEN FAZLA ADAY ÇIKABİLİR’

Peki Davutoğlu bu çıkışıyla kendisine cumhurbaşkanı adaylığı gibi bir gelecek hazırlıyor mu? Başbakanlık yapmış birisi olarak bunu düşünebilir. Ama Davutoğlu’nun böyle bir plan içinde hareket etmediği söyleniyor. Onun yerine, yukarıda saydığımız ilkelere şemsiye olabilecek bir ismin cumhurbaşkanı adayı olmasını istediği söyleniyor. Böylece Davutoğlu, siyasi literatürümüze “Şemsiye aday” deyimini kazandırmış oluyor. Ama ilginç olan bir başka nokta var. Davutoğlu, “Muhalefetin ortak aday çıkarması fikrini destekliyorum. Ama olmazsa tek aday şart değil. Birden fazla aday çıkabilir” görüşünü savunuyor.

Haberin Devamı

BABACAN ÇIKIŞ YAPACAK MI?

Babacan ne yapar?

Yeni sistem, yüzde 1 oyu olan partileri kilit konumuna getirdi. Onlar da bu fırsatı çok iyi değerlendiriyorlar. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Kılıçdaroğlu mu olacak, İmamoğlu mu diye hesap yapıyoruz ama Ali Babacan faktörünü unutmamak lazım.
DEVA Partisi’nin, Millet İttifakı’nın ismine itirazı olduğu biliniyor. DEVA, CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’na eklemlenmek yerine, yeni bir ittifak kurulmasını öneriyor. Açıkladıkları bir isim önerileri yok.

BABACAN, CUMHURBAŞKANI ADAYI MI

Ama cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Ali Babacan’ın bir çıkış yapabileceği konuşuluyor. Babacan, muhafazakâr seçmenden oy alabilmek için CHP dışında bir adayın gösterilmesi gerektiğini savunuyor. Bu durumda Babacan’dan Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu ismine bir şerh gelebilir mi? Hemen aklınıza Abdullah Gül gelmesin. Gül ile Babacan’ın arasının bir süredir limoni olduğu söyleniyor. Babacan kendisini ya da başka bir ismi gündeme getirebilir.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU, BAĞIMSIZ ADAY OLUR MU?

Şimdi sıra geldi 10 puanlık uzmanlık sorusuna.

Ankara kulislerinde konuşulan birkaç konu var.

Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adayı olmasını engellerse İmamoğlu partisinden bağımsız olarak aday olur mu?

Erken bir yanıt olacak ama ben İmamoğlu’nun bunu göze alacağını sanmıyorum. Böylece baştan CHP’nin adayıyla yarışmayı ve CHP oylarının bir bölümünü kaybetmeyi göze almak demek olur.

AKŞENER, CUMHURBAŞKANI ADAYI OLUR MU?

Meral Akşener’in, “İkinci Fatih” ilan ettiği Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını desteklediğini biliyoruz. Ama Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun adaylığına karşı çıkıyor.

Bu aşamada İYİ Parti kulislerine dönmek istiyorum. Çünkü İYİ Parti’de, “Eğer Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adaylığı konusunda bir dayatmanın içine girerse bu durumda parti liderlerinin aday olmasının kapısı açılmış olur. Bu yeni bir durum demektir. Meral Akşener’in de cumhurbaşkanı adaylığı gündeme gelebilir” görüşünü savunan bir grup var. Onlar milliyetçi-muhafazakâr ve kadın kimliği ile Akşener’in, Kılıçdaroğlu’na göre daha şanslı olduğunu düşünüyorlar.

Haberin Devamı

AKŞENER’İN ADAYLIK FORMÜLÜ

Akşener, cumhurbaşkanı adayı olmadığını, başbakanlığa talip olduğunu açıklamıştı. Ancak “seçilecek aday” formülünü ortaya atmıştı. O nedenle İYİ Parti’de bir grup, seçilme şansı olmadığı halde Kılıçdaroğlu ısrar ettiği takdirde, Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olmasının bir çelişki doğurmayacağını savunuyor.

İYİ Partili bazı belediye başkanlarının cumhurbaşkanı adayı olmasını istemesi üzerine Akşener, “Mesele ben meselesi değil, mesele Türkiye” yanıtını verdi. Ama yok aday değilim, demedi. Daha önce başbakanlığa talip olduğumu açıkladım, diye konuşmadı. İYİ Parti’de etkili bir grup, bu iş sonunda Akşener’e kalır görüşünde.

HDP İLE GİZLİ ANLAŞMA MI VAR?

Öncelikle şunu belirteyim. HDP, Millet İttifakı’na girmeyecek. HDP’nin etrafında sol bileşenlerin yer aldığı üçüncü bir ittifak kurulacak. Ama HDP, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının belirlenme sürecinde etkili olmak istiyor.

Ancak HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın, “Uygulayacağımız strateji ile yönetimin bir parçası olacağız” sözü akılları karıştırdı. ‘İttifakta yer almayacak olan HDP’yle gizli bir anlaşma mı yapıldı, seçimlerden sonra Kabine’de yer alması için HDP ile anlaşmaya mı varıldı?’ sorusunu gündeme getirdi.

Yazarın Tüm Yazıları