Paylaş
Belediye başkan adaylarının belirlendiği süreçte ise tam tersi yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan her il için ayrı ayrı rapor istiyor. Erdoğan’a rapor verenlerin dikkatini çeken bir noktayı paylaşmak istiyorum. Erdoğan her ille ilgili raporu değerlendirirken daha önce kendisinin o ile ziyareti sırasında tuttuğu notları da yanında hazır bulunduruyor. Seçimler 5 ay içinde yapılacak ama Erdoğan şimdiden iki nokta üzerinde mesaisini yoğunlaştırdı.
1- Belediye başkan adaylarının belirlenmesi
2- Seçim kampanyası ve seçim stratejisinin belirlenmesi
AK Parti’de 6-7 Kasım günleri toplam 12 saat süren bir çalışma yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan toplantıya Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, Genel Sekreter Fatih Şahin ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik katıldı.
TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?
81 il konuşuldu, Gaziantep iline kadar ayrıntılı olarak çalışıldı. Aynı heyet bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında tekrar toplanarak kaldığı yerden çalışmalarını sürdürecek.
1- Öncelikle devam edecek olan belediye başkanları açıklanacak.
2- Muhalefet partilerinde olan Eskişehir, Aydın, Hatay, Muğla, Burdur, Sinop, Giresun, Kırklareli, Zonguldak, Edirne, Çanakkale, Yalova, Tekirdağ, Mersin, Manisa, Adana, Isparta, Bartın, Karabük ve Osmaniye’deki belediye başkan adayları diğerlerinden önce ilan edilecek. 18 Kasım Pazar günü ise tüm illerde temayül yoklaması yapılacak. Kasım ayının son haftasında ise Genel Merkez’de komisyonlar kurulup aday adaylarıyla mülakat yapılacak.
Dikkat ederseniz CHP’de olan İzmir’i yukarıda saymadım. Çünkü üç büyük ille Cumhurbaşkanı Erdoğan ilgileniyor. Özellikle İstanbul ve Ankara tamamen Erdoğan’a bırakılmış durumda. Hatırlarsanız Erdoğan geçen hafta sonu İstanbul İl Teşkilatı’nda ilçe başkanlarıyla bir toplantı yapmış, seçim hazırlıklarını konuşmuştu. AK Parti İstanbul’da sokak esaslı değil, sandık esaslı bir çalışma yürütecek. Refah Partisi döneminin “ev ziyaretleri” esaslı çalışmasına ek olarak seçmen ağırlıklı bir çalışmaya geçiliyor. Erdoğan, “Bir oy bir oydur” ilkesiyle hareket ediyor. Erdoğan’ın hedefi İstanbul ve Ankara’yı yeniden kazanıp Türkiye ortalamasını yükseltmek. Diğer partiler aday tespitiyle uğraşırken Erdoğan seçim kampanyasını başlatacak. Cumhurbaşkanı sahaya erken çıkacak, son 1 haftayı ise İstanbul’a ayıracak.
Tabii üç büyük il için adaylar önem arz ediyor. İstanbul için Binali Yıldırım isminin konuşulduğu, Numan Kurtulmuş faktörünün de önemini koruduğu söyleniyor. Ankara için Mehmet Özhaseki isminin üzerinde duruluyor. İzmir için Mahmut Özgener ise önplanda duruyor. Ama bir noktanın altını çizmek istiyorum. Henüz yolun başındayız. Bu isimleri konuştukça AK Parti cephesinde “Sürprizler olabilir” uyarısını alıyorum.
CHP-İYİ PARTİ İTTİFAKI
Bu arada muhalefet cephesinde önemli gelişmeler yaşanıyor. İYİ Parti ile CHP arasındaki “arka kapı diplomasisi” yürüyor. Buraya Saadet Partisi de eklenebilir. Muhalefette belediye başkan adaylarının profilini bir ölçüde ittifakın kaderi belirleyecek. CHP’nin aday çıkaracağı yerlerde İYİ Parti seçmeninin oy vereceği profil öne çıkacak, İYİ Parti’nin aday çıkardığı yerlerde ise CHP seçmenine sempatik gelecek isimler tercih edilecek. Örneğin İstanbul’da ittifak yaparlarsa Muharrem İnce’nin değil, İYİ Partililerin de oy verebileceği İlhan Kesici ya da Ekrem İmamoğlu’nun şansı artabilir. Meral Akşener sonunda kameralar önünde de çağrısını yaptı. Akşener, Ankara’da Mansur Yavaş’ı istiyor. Kılıçdaroğlu kabul ederse Akşener Ankara’yı alma karşılığında İstanbul ve İzmir’de CHP adayına destek verecek. CHP ile İYİ Parti’nin 6-8 ilde ittifak kurabileceği söyleniyor.
Paylaş