Toplantı biter bitmez Kılıçdaroğlu’nun, “Bana itirazınız varsa Ali Babacan olur” dediği servis edildi. Kılıçdaroğlu’nun Babacan’ı önerdiği yönündeki haberler CHP ve İYİ Parti’de rahatsızlığa neden oldu. Onları yarın ayrıntılı bir şekilde yazacağım. Bugünden aktarmak istediğim birkaç nokta var.
JAMMER ÇALIŞTIRILDI
1- 9 saat süren toplantı süresince Jammer çalıştırılmış.
2- Liderlerin bulunduğu kata genel başkan yardımcıları dahi çıkmamış. Yemek ya da çay, kahve servisi yapılması için garsonlar içeri girince liderler konuşmalarına ara vermiş. Garsonlar çıktıktan sonra devam edilmiş.
3- 26 Ocak’ta Akşener’in ev sahipliğinde toplanılacak. Son kez gözden geçirilecek olan Geçiş Süreci Yol Haritası ve Ortak Politikalar Metni 30 Ocak’ta liderler tarafından açıklanacak.
HESAPLAR FARKLI
4- 30 Ocak’ta ortak cumhurbaşkanı adayı açıklanır mı? CHP kanadının böyle bir beklentisi var. Çünkü CHP’nin önceliği Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesini sağlamak. Küçük partiler ise milletvekili listelerini sağlama almak istiyor.
ADAY AÇIKLANACAK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile kavgalı.
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile kavgalı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile kavgası ülke sınırlarını aştı.
Şimdi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile de kavgaya tutuştu.
Zaten YSK üyeleriyle kavgalıydı. “Ahmak” dediği için hapis cezasına çarptırıldı.
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ile mahkemelik oldular.
YSK üyelerine “Ahmak” dediği için verilen hapis cezası İstinaf yolunda. Eğer İstinaf ve Yargıtay süreçlerinden onama çıkarsa siyasi yasaklı olacak.
Dilerim hapis cezası onanmaz, siyasi yasaklı durumuna düşmez.
Gazeteciler bir anda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un etrafını sardılar. Ali İhsan Yavuz seçim işleri başkanı olduğu için, seçim tarihi konusunda bilgi almaya çalışıyorlardı.
KARAR VERİLMEDİ
“MYK toplantısında muhtemel seçim tarihleriyle ilgili sunum yaptım. 9 Nisan, 30 Nisan, 7 Mayıs, 14 Mayıs, 18 Haziran dahil olmak üzere 10 ayrı tarihe göre bir simülasyon yaptık. Hepsinin gerekçelerini anlattım. Ama bir karar verilmedi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın da bu tarih olsun diye bana bir talimatı olmadı” dedi.
Gazeteciler iyi hazırlanmıştı. Sağdan girdiler, soldan sordular ama Ali İhsan Yavuz onlardan daha sıkı çıktı. “Şu anda kesin olan tek tarih var, o da 18 Haziran” demekle yetindi.
BAHÇELİ İLE GÖRÜŞME
Notlarımızı cebimize koyup Cumhurbaşkanı’nın açıklamasını beklemeye başladık. AK Parti grubu başladı. Erdoğan seçim tarihini ilan edecek diye bekleyenler teyakkuza geçti. Bizim gibi henüz karar verilmemiş, Sayın Cumhurbaşkanı, Bahçeli ile konuşmadan tarih açıklamaz diye düşünenler ise rahattı. Ama yine de söz konusu seçim olunca Erdoğan’ın ne diyeceğini merak ediyorduk.
SEÇİMLERİ ÖNE ALMA
AK Parti grubu bitti.
İş sadece adaylığını ilan etmeye kaldı. Şurası kesin, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş iyice denklem dışı kaldı. CHP’den 6’lı Masa’ya Kılıçdaroğlu dışında bir isim önerilmeyecek. Ancak bu noktada bir soru bir de sorun var. Hem de ciddi bir sorun.
CHP-İYİ PARTİ
Kılıçdaroğlu ismi ortak cumhurbaşkanı adayı olarak masaya geldiğinde Meral Akşener’in tavrı ne olacak?
CHP Kılıçdaroğlu dışında bir isme hayır diyor. İYİ Parti ise Kılıçdaroğlu ile seçim kazanılamaz diyor. İki hayırdan bir evet çıkar mı? Çıkmaz.
AKŞENER NE YAPAR
Kılıçdaroğlu ismi masaya gelince Meral Akşener’in “Partime danışmam lazım” demesi bekleniyor. Akşener bu konuda tutarlı. Başından beri “Kazanacak aday” diyor. Akşener hemen GİK’i toplayacak. Milletvekillerinin eğilimini alacak. İYİ Parti’den Kılıçdaroğlu isminin çıkması mucizelere kalmış durumda.
Bu durumda Akşener 6’lı Masa’ya dönüp “Benim partim Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığını desteklemiyor” diyecek. Peki Akşener’in bu hamlesi CHP’ye geri adım attırır mı? Kılıçdaroğlu ekibi hiç o havada değil. Akşener’den böyle bir hamle bekliyorlar.
İBRE DÖNDÜ
Bakalım siyasi yasak kararı Ekrem İmamoğlu’nun oylarını artırmış mı? Kılıçdaroğlu’nun ‘Rifkin’li gösterisi ne getirmiş, Erdoğan’ın ve AK Parti’nin oy oranı ne olmuş?
EYT ETKİSİ
EYT’yle ilgili sıcağı sıcağına ilk ölçüm olması açısından öncelikle EYT’yle ilgili veriyi paylaşmak istiyorum. “EYT kapsamında emekli olacak mısınız?” sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 27 olurken hayır diyenler yüzde 73 çıkmış.
“Çevrenizde EYT’den yararlanacak kişiler var mı?” sorusuna evet diyenlerin oranı ise yüzde 55.4 olurken hayır diyenler yüzde 44.6’da kalmış. Bu da EYT’nin küçük bir kesimi değil, büyük bir tabanı ilgilendirdiğini gösteriyor.
ERDOĞAN YÜZDE 42’Yİ AŞTI
6’lı Masa cumhurbaşkanı adayı belirlemek için tartışmaya devam etsin, Cumhurbaşkanı Erdoğan arayı açıyor. Erdoğan, 2022 yılını yüzde 42’nin üstünde bitirmeyi başardı.
Optimar’ın “Bugün bir cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu hangi isme verirsiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 42.1’i Erdoğan yanıtını vermiş. İlk kez ikinci sıraya yükselen Kılıçdaroğlu’na destek ise yüzde 10.5 çıkıyor.
MUHALEFETİN TOPLAMI
Biri siyasi yasak kararının Ekrem İmamoğlu’na katkısı, diğeri ise EYT’lilerle ilgili düzenlemenin AK Parti’ye etkisi.
Kısa süre içinde her ikisinin cevabının da yer aldığı bir anketi yayınlayacağım.
Prof. Dr. Ömer Çaha’nın koordinatörü olduğu Areda Survey’in 25-30 Kasım tarihleri arasında 2 bin kişi üzerinde gerçekleştirdiği kasım ayı anketinde iki önemli sonuç dikkatimi çekti.
Biri cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın yüzde 50’yi, Kılıçdaroğlu’nun ise yüzde 30’u yakalaması. Seçmen Erdoğan-Kılıçdaroğlu yarışını satın almış durumda. Diğeri ise ikinci kez bir ankette daha Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığında Mansur Yavaş’ı geçmesi.
ORTAK ADAY KONUSU
Areda Survey’in anketi, CHP ile İYİ Parti’yi karşı karşıya getiren Saraçhane krizi öncesinde yapılmasına rağmen seçmende oluşan bir duyguyu ortaya koyması açısından ilginç. 6’lı masada devam eden cumhurbaşkanlığı tartışması Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaracağı konusundaki inancı azaltıyor.
Ankete katılanların yüzde 42.6’sı ortak aday çıkarılacağına inanırken, yüzde 57.4’lük bir kesim aynı görüşte değil. İlginç olanı eylül ayında bu oran neredeyse eşitlenmişti. Ancak ondan sonra yaşananlar makası açmış gözüküyor. 6’lı masa liderlerinin bu veriyi dikkate almasında yarar var. Ortak aday konusundaki kamuoyu desteğini kaybediyorlar.
KILIÇDAROĞLU YÜZDE 30’A YAKLAŞTI
İmamoğlu’na verilen hapis cezası Erdoğan’la kıyaslandığı için ayrıca ilgimi çekmişti. Hatta bunun bir ay sonraki anketlerde ölçülebileceğini söylemiştim. Ancak sıcağı sıcağına yapılan bir ankete ulaştım. Mali olarak anketin kaynağını sağlayan şirketten izin almadığım için künyesini veremeyeceğim. Ama sadece bir fikir vermesi açısından paylaşmak istedim.
ARTIŞ VAR
Çünkü bu tür kırılma anları siyasette bir dalga boyu oluşturuyor. Bunun kimi küçük dalgalar halinde kalıyor kimi ise tsunamiye dönüşebiliyor. Türkiye genelinde Ekrem İmamoğlu’na olan destek yüzde 5.7’den yüzde 7.5’e çıkmış. İki puana yakın bir artış yaşanmış. Peki İmamoğlu bu desteği nereden almış? Bu konuda ilginç bir veri var. Meral Akşener’e olan destek ise yüzde 7’den yüzde 3.5’e gerilemiş.
AKŞENER’E ÜÇ PUANA MAL OLDU
Meral Akşener’in Ekrem İmamoğlu’na yakın ilgi göstermesi kendisini destekleyen bir grubun İmamoğlu’nun yanına geçmesine yol açmış.
Akşener, Kılıçdaroğlu’nun Almanya’da olmasıyla doğan boşluğu iyi değerlendirip Saraçhane’de muhalefetin doğal lideri konumuna yükselmişti. Ancak hapis kararı çıktığı anda İmamoğlu ile çak yapıp sevinç gösterisinde bulunmaları yadırganmıştı. Ayrıca Saraçhane şovu CHP ile İYİ Parti arasında bir krize dönüşmesine yol açmıştı. Akşener’in bu tutumu Türkiye genelindeki desteğinin yarı yarıya düşmesine yol açarken, İmamoğlu’nun yelkenlerini doldurmuş.
İMAMOĞLU DEĞERLENDİREMEDİ
Ekrem
Ciddi bir şekilde inceleyince Hablemitoğlu iddianamesinin çok titiz bir şekilde hazırlandığını gördüm. Şimdiye kadar birçok asılsız ihbara, suç üstlenmelerine rağmen Hablemitoğlu cinayetinde bir ilerleme sağlandıysa bunda soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün ile Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça’nın büyük payı var.
90’lı yıllardan bu yana Türkiye’yi kaosa sürükleyen faili meçhul cinayetleri takip etmeye çalışırım. Oran sitesindeki evinin salonunda Ecevit’le kendisine yönelik suikast girişimlerini konuşuyorduk. Ecevit’e, “Yıllar sonra başbakan oldunuz. Peki size yönelik suikastı bir başbakan olarak aydınlatamadınız mı?” diye sormuştum. Ecevit, “Araştırmaz olur muyum? Gittim, gittim, biraz ilerledikten sonra karşıma bir duvar çıktı. O duvarı aşamadım” karşılığını vermişti. Uğur Mumcu suikastından sonra da Güldal Mumcu’nun karşısına aynı duvar çıkmıştı. Güldal Mumcu, kitabında Mehmet Ağar’a, “Tuğlayı çekin, duvar yıkılsın” dediğini anlatmış ancak Ağar’ın, “Tuğlayı çekemem” karşılığını verdiğini belirtmişti.
TUĞLA ÇEKİLMİŞ
Hablemitoğlu’yla ilgili iddianamede o tuğla çekilmiş. Ayrıca Akın Birdal’a yapılan silahlı saldırı ve Uğur Mumcu suikastına ilişkin ipuçları da var.
AKIN BİRDAL’I TAKİP ETMİŞLER
Ankara’daki Subaşı Restaurant’ta çalışan İrfan Birkan ve Nihat Gültekin ifadelerinde, Akın Birdal’ı Subaşı Restaurant’ta geldiğinde Nuri Gökhan Bozkır’ın takip ettiğini anlatıyorlar.
Hablemitoğlu suikastının kilit isimlerinden olan Özel Kuvvetler’de görevli Nuri Gökhan Bozkır, Akın Birdal’ı neden izliyor? Ona bu görevi kim verdi?
UĞUR MUMCU’NUN EVİ