Yazarak öğrenebilirsiniz

Çoğunlukla günün nasıl geçtiğini anlamak için "Bugün neler yaptın?" denildiği zaman "Hiçbir şey" diyerek cevap veriyoruz.

Haberin Devamı

Olağan işlerimizin dışında karşılaştığımız olaylar duygularımızı harekete geçirmediyse, o günle ilgili söyleyecek pek bir izlenimimiz olamıyor.

Peki, gerçekten kayda değer bir şey yaşamıyor muyuz? Şayet farkında değilsek elbette ki, yaşamıyoruz. Olağan işlerimizi her zamanki gibi yapıyoruz. Ve, bütün bunları, otomatiğe bağlanmış bir biçimde, düşünmeden, farkına varmadan yapıyoruz. Sonuçta "Hiçbir şey yapmıyoruz" gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Halbuki, her gün yaptığınız işleri, tıpatıp aynı biçimde tekrarlamıyoruz. Ne konuşmalarımız, ne görüşmelerimiz, ne de geçtiğimiz yol aynı... Hatta, biz bile aynı kişi değiliz. Duygularımız her gün değişirken, yaşadığımız tecrübeler sonucu edindiğimiz bilgiler her gün değişirken, biz nasıl aynı kişi olabiliriz?

Evet, bir düşünün... Nasıl, on yıl önceki, bir ay önceki, hatta bir gün önceki kişi olabiliriz?

Aynı olayla farklı zamanlarda karşılaşıp farklı tepkiler veren biri, nasıl aynı kişi olabilir? Tabii ki olamaz.

Bu durumda, kendimizi otomatiğe bağlamaktan vazgeçip, değişimimizin farkına varmaya çalışsak diyorum.

Bunun için bir günlük tutabilirsiniz. Farkındalığınızı yükseltmek için, günlük izlenimlerinizi, bir deftere kaydederek başlayabilirsiniz.

Başlangıçta günlük tutmak size pek kolay gelmeyecek. Önceleri yazacak pek bir şey bulamayacaksınız.

Fakat, vazgeçmeyin. Yazmaya, sabah uyandığınız anda neler hissettiğinizle başlayabilirsiniz.

Odanız, ışığın eşyalarınıza yansıması, çalan telefon, konuştuğunuz kişilerle yaptığınız sohbetin ayrıntıları, yolda karşılaştığınız insanlar, yolun görünümü, o güne ait beklentileriniz, yapmak istedikleriniz ve yapamadıklarınızı anlatarak yazmaya başlayabilirsiniz.

Yazmaya başladıktan sonra, gününüzü yaşarken daha fazla dikkat etmeyi öğreneceksiniz. Ayrıntıların farkına varmaya ve gününüze hakim olmaya başlayacaksınız.

Daha sonra bu yazdıklarınızı okuyup değerlendirmeye çalışın. Sonraki günler yapacağınız değerlendirmelerin öncekilere kıyasla değiştiğinin farkına varacaksınız. İşte bu durum, daha ileri aşamalarda gününüzü yaşarken değerlendirme yapabilecek duruma gelmenizi sağlayacak. En önemlisi de yaşamayı öğreneceksiniz.

Ayrıntılar önem kazanıyor

Ayrıntıların önem kazandığı bir dönem. Fakat tek bir konuya takılı kalmak ve bu sırada bütünden uzaklaşmak yüzünden sorunlar çıkabilir. Öğlene doğru Ay, zirveyi sembolize eden Oğlak Burcuna giriyor. Venüs, Mars, Güneş kavuşumunu harekete geçirecek. Hem aşk, hem de parasal konulara yönelik kuvvetli duyguların uyanacağını işaret eden gökyüzünün konumu, istekleri gerçekleştirmek için hırslı bir tavrın ortaya çıkacağını, iktidar ve güç arzusunun uyanacağını gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları