Yalçın Bayer: Bursa depreme 2 trilyon harcamış

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Silenser ile ‘‘Sofya'da kumarhane önünde bir otobüs’’ (1.12.1999) başlıklı yazımız üzerine konuşuyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi otobüsünün, Sofya'da Sudi Özkan'a ait kumarhaneli Princess Oteli'nin önünde ne işinin olabileceğini sorduk.

‘‘Bursa deprem korkusuyla yaşıyor, belediyeciler ise keyif çatıyor, diyorsunuz. Yazınız kısmen doğrudur. Ama gerçeği yansıtmayan yorumlar da vardır’’ diyor.

Nilüfer Belediye Başkanı, Meclis üyeleri ve personeli, Büyükşehir'e ait 16 K 9801 plakalı otobüsle ile 6-11 ekim tarihleri arasında Bulgaristan'a gitmişler. Gezinin amacını ‘‘Nilüfer'in kardeş kenti Ardino Belediyesi'ni ziyaret etmek, karşılıklı işbirliğinin artırılması, Bulgaristan'daki belediye uygulamalarını tanımak ve halka yönelik çalışmaları yerinde incelemek’’ olarak açıklayan Erdoğan Bilensel şu bilgiyi veriyor:

‘‘Heyet gezinin son gününü Sofya'da geçirmiştir. Sofya'daki incelemelerin ardından akşam 19.00'da otele gidilmiş, ertesi sabah saat 10.00'da da Bursa'ya dönülmüştür. Büyükşehir otobüsü de, doğal olarak otelin otoparkında park edilmiştir. Gezinin ne kumar turizmiyle, ne de keyif çatmakla ilgisi yoktur. Kalınan otelde kumarhane bulunması ise tamamen tesadüftür.’’

Bazı yerel yöneticilerin akıllarını başlarına alması lazım. Türkiye'nin hali ortada... 'Tetkik gezisi' adı altında yapılan eğlence ve kumar turlarının listeleri bir gün açıklandığında isimlerini görürlerse hiç şaşırmasınlar.

Neyse... DSP'li Başkan Bilenser'e, ‘‘deprem söylentileri aldı başını gidiyor, ne yapıyorsunuz Bursa'da?..’’ diye soruyoruz.

İLK KEZ AFET KİTABI

TÜRKİYE'DE İLK KEZ Doğal Afet Eylem Planı hazırladık. Bunun için bürokratlarımız, sivil toplum örgütü üyeleri ve akademisyenlerden oluşan 120 kişilik uzman bir ekibimiz iki ay çalıştı. Plan, Bilgi Bankası kurulmasından özel kurtarma ekipleri oluşturulmasına kadar bir dizi çalışmayı beraberinde getiriyor. Bursa'daki riskli bölgelerin belirlenmesi ve planlamanın buna göre yapılması, örgütlenme, stratejik altüst yapı kontrolü ve yedeklenmesi, planlı-plansız tüm alanların zemin etütlerinin yapılması, mevcut yapıların depreme karşı kontrolü, Yapı Polisi oluşturularak kaçak yapılaşmanın denetimi ile plan ve projelerin denetlenmesi konularını kapsayan Doğal Afet Eylem Planı'nı yaşama geçirmeye de başladık.

VATANDAŞI BİLİNÇLENDİRMEK amacıyla 10'a yakın panel düzenledik. Jeolojik zemin etüdü ihalesini yaptık (500 milyar). İlk sonuçlarını iki ay içinde almaya başlayacağız. Jeolojik zemin etütleri, Bursa'nın riskli bölgelerinin belirlenmesine ve bu yönde sağlıklı planlama yapmamızı sağlayacaktır.

DOĞAL AFET EYLEM PLANI kapsamında, Bursa'ya ilişkin tüm alt ve üstyapı bilgilerini bilgisayar ortamına alınarak afet anında kullanıa hazır hale getiriyoruz. Bununla doğal afet anında kullanılacak alternatif yollardan, çadır kurulacak bölgelere kadar her detay belirlenecektir. Böylece Bursa olası bir afeti en az hasarla atlatma yönünde önemli bir avantaj sağlayacaktır.

KENT BİLGİ BANKASI ile ilgili disketlerin -hangi evde kaç oda var, yeraltı suları ile doğalgaz hatları nereden geçer, kritik yapılar, Bursa'nın havadan çekilmiş dijital ortamdaki fotoğrafları- bir kopyalarını, bir felaket anında kaybolacağı endişesiyle Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Sakarya gibi komşu illerde saklayacağız.

YENİ İTFAİYE ARAÇLARI Eğitime ağırlık verip, itfaiye grubunu güçlendiriyoruz. Bu amaçla 2000 bütçesine tam donanımlı 25 itfaiye aracı alınması için ödenek ayırdık. İtfaiyemizin Marmara ve Düzce depreminde 17 kişiyi enkaz altından kurtardığını söylemek isterim.

İSTEYENE GÖNDERELİM Hazırladığımız 80 sayfalık 'Doğal Afetlere Hazırlık ve Afet Sonrası Eylem Planı' kitabı şimdiye kadar örneği olmayan bir kitap oldu. Bunu isteyen belediyelere örnek olmak üzere göndereceğiz. Afet halinde hazır bir plandır.

ANKARA bizi hiç düşünmüyor. Gayri resmi de olsa afet kapsamındayız, para harcanacak yerdeyiz. Ancak yardımda Bursa'nın adı geçmiyor.

BURSA'nın zemin etüdünü yaparken öncelikle kamuya ait binaları inceliyoruz. Bursa'nın tümünü yaptırmamız mümkün değil. Çünkü, Bursa'nın % 52'si kaçak... Bu arada Göktuğ'ları, gökdelerininin sağlam olup olmadığının kontrolünü kendileri yaptırmaları gerektiği konusunda uyardık.

Kırca öğrenciye

saygı duysun

SAYIN Levent Kırca'ya...

Bir önceki hafta yayınlanan programınızda, sözde üniversite mezunları olan Açık Öğretimliler'e parmak bastınız. Bizler sözde üniversite mezunları değiliz!

Şahsım için söyleyecek olursam, gün içinde mutlaka iki saatimi ders çalışarak geçiriyorum. Açık Öğretim'in bir üniversitesini bitirdim. Bu sene ikinciye başladım. Niyetim ömrüm yettiği sürece Açık Öğretim'in birçok bölümünü bitirmek. Niye dersiniz?

Liseyi maddi şartların zorluğu içinde fakat teşekkür belgeleri alarak bitirdim. O yıl çalışmaya başladım. Başlamalıydım, normal bir üniversiteye gidememek benim şevkimi kırmadı ve kanunlarımız karşısında geçerli olan üniversiteye girdim.

Beni ne kadar anlayabiliyorsunuz bilmiyorum ama zannediyorum ki oğlunuz özel bir okulda okuyordur. Büyüyen kızınıza da bir dadı bakıyordur ve geleceği özel okullarda olacaktır. Çocuklarınızı şimdiden kutluyorum, onları normal veya özel bir üniversite mezunu yapacak ana-babaya sahip oldukları için...

Sanatçı olarak size duyduğum saygıyı, lütfen öğrenci olarak siz de bizlere duyun!

Kader HAN-İSTANBUL

GÜNÜN HABERİ

TÜRKİYE'nin başa çıkamadığı Ümit Utku'yu, Lefkoşe Kaza Mahkamesi mahkûm etti... Devamı yarın.

Çimento denetimi

TÜRKİYE Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayduk Çelenk, ‘‘Çimentoyu sorgulayalım’’ (12.12.1999) yazısında yer alan Portland Çimento'nun denetlenmediği konusundaki görüşün doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:

‘‘Yazıda sözü edilen çimento (herhalde TS 10156'ya uygun KÇ çimentosu veya TS 12143'e uygun PKÇ çimentoları kastediliyor) veya ülkemizde üretilen diğer çimentolar zorunlu olarak standartlara uygun olarak üretilmekte ve bu husus Türk Standartları Enstitüsü tarafından denetlenmektedir. İlaveten, üye fabrikalarımızın ürettikleri çimentolar birliğimiz bünyesindeki bağımsız Kalite ve Çevre Kontrol Kurulu tarafından sürekli denetim altında tutulmakta ve torbalar üstüne TS damgası yanına TÇMB damgası vurulmaktadır. Üretilen katkılı çimentolar, katkısız çimentolarla benzer dayanım sınıflarında olup onlar gibi genel amaçlı betonarme inşaatlarda kullanılmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Bu husus ilgili TS 500 standardında da teyit edilmektedir.’’

Yazarın Tüm Yazıları