Uyku kaçıran kramplar

Bazı sağlık problemleri önemsiz de olsalar can sıkar, keyif bozar!

Bunlardan ikisine ilişkin okuyucu mektuplarının sayısı sürekli artıyor: Gece krampları ve gece terlemeleri. Bütün bir günün yorgunluğunu atmak, dinlenip rahatlamak ve birazcık enerji toplamak için daldığı uykusundan bu can sıkıcı sorunlarla uyananların sayısı sanıldığından çok gibi görünüyor.

Gece krampları orta ve ileri yaşlarda daha sık görülüyor. Bu krampların niçin oluştuğu ve nasıl ortaya çıktığı iyi bilinmiyor. Kandaki bazı mineral ve elektrolit dengesizliklerinin, bazı nörolojik problemlerin ya da ilaçların bu krampları kolaylaştırabileceği biliniyor. Sizi tatlı uykunuzdan gecenin ortasında uyandıran bu ağrılı krampların daha pek çok nedeni var:

Gece krampları kontrolsüz bir "şeker hastalığı"nın ilk belirtisi olabiliyor. /images/100/0x0/55eaffcef018fbb8f8a4695a

Aşırı "su kaybı"nın, "potasyum eksikliği"nin, "magnezyum noksanlığı"nın da ağrılı kas krampları oluşturabileceği biliniyor.

Hamilelik sürecinde özellikle ilk altı ayında gece krampları ortaya çıkabiliyor.

Yatmadan önce yapılan yoğun egzersizlerin özellikle kas yorgunluğuna yol açan aktivitelerin gece kramplarını kolaylaştırdığı belirtiliyor. Herhangi bir zamanda yapılan ve fazla miktarda terleme nedeniyle su ve elektrolit kaybına yol açan yoğun egzersizler de gece kramplarını tetikleyebiliyor.

Fazla alkol kullanmak gece kramplarını kolaylaştırıyor. Özellikle akşam saatlerinde alınan fazla miktarda alkol gece kramplarını ağırlaştırıyor.

İdrar söktürücü ilaçlar sebep oldukları su ve elektrolit kaybı nedeniyle gece kramplarına neden olabiliyor. Ağrılı gece kramplarını kolaylaştıran başka ilaçlar da var : Kalsiyum kanal engelleyicileri, depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve niasin isimli B vitamini bunların en ünlüleri!

Ağrılı gece kramplarıyla karşılaştığınızda kendi kendinize uygulayabileceğiniz oldukça iyi sonuç veren yöntemler var. En etkilileri şunlar:

Kramp giren bacaklarınızın üzerinde yürümeye çalışın.

O bacağa ve kaslara masaj yapın, ovun, germe hareketleri uygulayın.

Bacağınızı düz pozisyonda uzatın. Kas gevşeyinceye kadar ayağı bilekten esnetmeye çalışın.

Ağrılı kasın üzerine buz veya soğuk su torbası uygulayın.

Sıcak banyo yapın.

ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ

Sık tekrarlayan gece kramplarından yakınıyorsanız bazı önleyici yöntemleri not alabilirsiniz:

Yeteri kadar su içmeye özen gösterin. Asla susuz kalmayın.

Yatmadan önce bacak kaslarınızı gevşetici hareketler yapmayı unutmayın. Masaj ve ovma hareketlerinin önleyici gücünden yararlanın.

Akşamları alkol kullanmayı bırakın veya azaltın.

Yatmadan 2-3 saat öncesinde ağır egzersizler yapmayın.

İdrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız, potasyum ve magnezyum destekli bir beslenme planı yapın (muz, portakal, ceviz, fındık).

Kullandığınız ilaçları mutlaka sorgulayın.

Gece kramplarınız süreklilik kazanmışsa veya sık tekrarlıyorsa lütfen doktorunuza danışın. Doğru tedaviyi sadece doktorunuzun yapacağını unutmayın.

GECE NEDEN TERLERİZ

Gece terlemeleri, en az ağrılı kramplar kadar hoş olmayan bir sorundur. Gece terlemelerine yol açan sorunların en bilinenleri menopoz ve anksiyete-gerginlik halidir. Menopozun terlemeler, ateş basmaları ve uyku bölünmeleriyle geldiği iyi bilinir. 40’lı yaşları geçen özellikle 50’lere merdiven dayayan kadınlarda gece terlemeleri işte bu nedenle biraz da beklenen bir gelişmedir.

STRES VE REFLÜ

Eğer işi evine taşıyan, ev hayatında sorunlar yaşayan, yatağa "stres"li, gergin rakamlarla, hesaplarla, kavgalarla uzanan biriyseniz uykunuzun orta yerinde terlemelerle uyanınca şaşırmayın. Stres kaynaklı terlemeleri daha çok erkeklerin yaşadığını da unutmayın.

Reflü hastalığının da gece terlemelerine yol açabileceğini bilmekte fayda var. Bu terlemelere öksürük nöbetleri, boğaz yanmaları ve ertesi gün ses kısılmaları eşlik ediyorsa özefageal reflü olasılığı artıyor.
Yazarın Tüm Yazıları