USAK raporuna göre Kuzey Irak

KUZEY Irak hakkında çok şey söyleniyor, çok büyük laflar ediliyor, çok yoğun münakaşalar yapılıyor, çok ağır suçlamalarda bulunuluyor ama ben Kuzey Irak ile ilgili nadir yapılan ciddi çalışmalardan birini nihayet geçen hafta sonu okuma şansını yakaladım.

Başkanlığını Doç. Dr. Sedat Laçiner’in yaptığı "Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu - USAK"ın (www.usak.org.tr) yayınladığı "Kuzey Irak Operasyonu" (Ankara-13.06.2007) başlıklı rapor "Kuzey Irak meselesi"ni enine boyuna tartışıyor.

Bu haftaki üç yazımda 63 sayfalık bu raporu elimden geldiğince özetlemeye çalışacağım ki, belki hayati bir konuya birileri sağduyu ve aklıselim ile bakabilir.

Bugün; olası Kuzey Irak operasyonuyla ilgili bazı saptamaları yansıtacağım.

* * *

Sınırötesi operasyon, Türkiye’nin 1990’lar boyunca sıkça başvurduğu bir yöntem olmuştur ve genel olarak başarılı olduğunu söyleyebilmek zordur. Kısmi başarıların, karşılaşılan maddi ve manevi kayıpları karşıladığı da söylenemez. Şu ana kadar Türkiye’nin bölgeye yaptığı belli başlı sınırötesi operasyonların sayısı 24’ü bulmuştur.

Fiiliyatta Türk askerleri 1992 yılından bu yana Irak sınırının içindedir. Özellikle Zaho, Haftanin, Duhok, Amediye dörtgeni arasında yoğun bir Türk askeri gücü mevcut. Türk askeri zaman zaman birkaç km’den 60 km derinliğe kadar operasyonlar yapıyor.

* * *

Kuzey Irak’taki PKK teröristlerinin sayısı 3000 ile 5000 arasında değişiyor. Sınır boyunda aktif PKK’lı sayısı 2000 olarak tahmin ediliyor. Bu teröristler içinde nispeten daha iyi yetişmiş olanların sayısı ise 1000 civarında. Türkiye’de ise 1500 teröristin olduğu tahmin ediliyor.

Özellikle 2003 sonrasında Kuzey Irak’ta 10’dan fazla nispeten büyük çaplı silahlı PKK kampı kurulmuştur. Toplam kamp sayısı 20’den fazla olarak değerlendirilmektedir. Bunlarda silahlı ve ideolojik eğitimler de verilmektedir.

* * *

PKK’nın en yoğun bulunduğu Kandil Dağı, Türkiye sınırının hemen yanıbaşında değil. Kuş uçuşu mesafe ile en yakın noktası yaklaşık 80-89 km. Karayoluyla gidildiğinde mesafe 100 km’yi aşıyor. Terör kampları dikkate alındığında karayoluyla mesafenin 150 km’yi aştığı görülüyor. En yakın hava desteği Diyarbakır veya Malatya’dan gelecek. Yani hava desteğinin operasyon bölgesine uzaklığı 456 km kadar. Dağın tamamen kuşatılması çok zor. Böyle bir girişimde kuşatmanın 235 km’den 317 km’ye kadar uzaması gerekiyor, bu durumda kontrolü gereken alan 3000 km kareyi aşıyor.

PKK’nın üslendiği vadi, yerden 1300-1500 metre yükseklikte. Vadinin çevresindeki dağlar ise 2900 metre civarında. Dağın zirve noktası ise 3500 metre. Yani PKK bir anlamda doğal bir kalenin içinde yer bulmuş. Bu alanın büyüklüğü 13.4 x 4.6 km olarak tahmin ediliyor. Dağa çıkış da zikzaklar çizen geçitlerden geçiyor.

* * *

Kandil Dağı ve çevresindeki terörist sayısının sınırötesi operasyon tartışmaları üzerine azaldığı tahmin ediliyor. Yine de birkaç yüz teröristin bu dağda iyi hazırlanmış sığınaklarda konuşlandığı da biliniyor. Bazı uzmanlara göre sayı 600 civarında. Dağ daha çok eğitim amaçlı kullanılıyor. Yeni teröristler buraya getiriliyor ve bomba, saldırı vs. eğitiminden geçiriliyor. "Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’ ve "Haki Karer İdeolojik Eğitim Akademisi’ bu dağda yer alıyor.

(Yarın: Kuzey Irak, PKK terörü açısından neden önemli)
Yazarın Tüm Yazıları