Tılsımlı takıların gizemi

Göçebe toplumlardan yerleşik düzene geçmiş topluluklara kadar hemen bütün kültürlerde karşımıza çıkan tılsımların, ihtiyaçlarla birlikte amaçları da değişiyor.

Güç elde etmek, gücü kontrol etmek, bir işte başarılı olmak, aşk, para, sağlık, düşmanlardan korunmak ve daha aklınıza ne geliyorsa her şey için tılsımların yapıldığını görüyorsunuz.

Ve bu tılsımları kolye ve yüzük olarak takmak, çarpıcı tasarımları kaçınılmaz kılıyor ve bununla birlikte sanatçılar da ortaya çıkıyor. Takılar ve sanat bir süre sonra iç içe girip bir grubun nişanı veya gücün işareti olmaktan çıkarak, kişinin kendisini gösterme ve ifade etme aracına dönüşüyor.

Aslında farkında olmasak bile takılar geçmişin niyetlerini bugün de içinde saklamaya devam ediyor. Daha güzel görünmek, daha gösterişli ve cazip olmak... Kişiliğinizin ipuçlarını taktığınız takılarla bildirmek...

Evet, üzerinizde taşıdığınız takının niteliği, hangi madenden yapıldığı, taşların cinsi ve ne çeşit motiflerle bezendiği çok önemli. Böylece zevkiniz, duygularınız ve kimliğinizin birer işareti olarak sizi ele veriyor. Ya da siz takılar aracılığı ile kendinizi sözsüz anlatıyorsunuz.

Nişan ve etkileme amacına hizmet eden takılar, bu özellikleri değişmeden geçmişten günümüze kadar gelmeyi başaran yegane eşya olsa gerek. Takılar ister tılsım maksadıyla isterse bir cemiyete ait olunduğunun işareti olarak doğmuş olsun ya da başka hangi nedenlerle ortaya çıkarsa çıksın, kültür ve sanat açısından son derece değerli...

Üstelik takıları incelediğiniz zaman, ait oldukları kültürün özelliklerini biçimleyen son derece nadide ve önemli parçalar olduğunu anlayabilirsiniz. Ve bunlara bakıp o kültürün inançlarını, mitolojilerini, kısaca hayatı nasıl anlayıp yaşadıklarını, sembolize ettikleri motiflerden keşfedebilirsiniz. Üstelik bugün yaşamakta olduğumuz dünyanın hangi evrelerden geçip bugünlere nasıl gelindiğini, sanat, yaratıcılık, inanç, anlayış ve kavrayışımızın evrelerini, kısaca nasıl biçimlendiğimizi görebiliriz.

Aslında bildiğimiz ve zevk alarak taktığımız takıların süs eşyasından çok daha fazla bir şey olduğunu düşünmeye başlasak iyi olur. Hem geçmişimizi anlamak, hem de kendimizi ifade etme aracı olarak takıları bir çeşit tılsım olarak kullanmayı başarmak için...

Kararlarınıza dikkat ediniz

Gizli arzuları gerçekleştirmek için büyük bir istek uyandığını işaret eden gökyüzünün konumu, aynı zamanda çok çeşitli fikirlerin açığa çıkacağını gösteriyor. Aşk potansiyelinin açığa çıkmasıyla birlikte ilişkilerde kararsızlıklar da görülebilir. Özellikle çok çeşitli düşüncelerin ve farklı görüşlerin ortaya çıkması, kararsızlık yaratabileceği gibi tedbirli davranmaya da zorlayabilir. Köklü değişiklikler yapmak isteyenler için uygun koşulların meydana geldiği bir dönem.
Yazarın Tüm Yazıları