Paylaş
“Hocam o kadar zaman oldu hala köşem için bir konuşma yapamadık. Sizden vazgeçtim, o zaman sevgili eşiniz Şükran Pekmezci çoktan bu köşede tanıtılmayı hakediyor.”
Pekmezci çifti ile gülüştük, “Tamam” dedi Hasan hoca.
“Bu kadar kolay elimden kurtulamazsınız hocam. Şükran Pekmezci kimdir, siz yazıp bana göndereceksiniz” dedim. “Bu kez söz” dedi hoca ve sözünü de tuttu.
Bu hafta köşemizde, düğünlerle, kına geceleriyle ve karla kaplı Anadolu köylerinde hepimizi çocukluğumuza götüren kızak kayanlarla tuvali coşturan Şükran Pekmezci var. Ama bir farkla...
Kısaltmaları bana ait olmak üzere köşe bu hafta, eşi Şükran Pekmezci’yi tanıtmak için Hasan Pekmezci’de. İşte Hasan hocanın kaleminden, eşi Şükran Pekmezci’nin hayatını anlatan kısa bir kesit:
“Ortaokulda bilgili, tutarlı, çalışkan ve üretken bir eğitimci olan resim öğretmeni Hüsnü Tekin’in yüreklendirmesi Şükran Pekmezci’nin resme yönelmesini sağladı. Ortaokulu bitirince Konya Kız Öğretmen Okulu sınavlarını kazandı. Bu okuldaki ilk ayında resme ilgisini anlayan resim öğretmenleri tarafından İstanbul Çapa Öğretmen Okulu Resim Semineri’ne sınavla gönderildi. Bu kurumda her biri üstün nitelikli sanat eğitimcilerinin öğrencisi olma şansını yaşadı. Mezun olduktan sonra Çankırı’nın Kalfat Köyünde iki yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Bu görev onun için önemli bir yaşam deneyimi oldu. Daha sonra İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü sınavlarını birincilikle kazandı. Bu okulda Nejat Akkan, Turgut Pura, Şeref Bigalı gibi değerli eğitimcilerin öğrencisi olma şansını bularak mezun oldu ve Arifiye Öğretmen Okulu resim öğretmenliğine atandı. 1975 yılı sonuna kadar meslek yaşamının en güzel yıllarını burada yaşadı. 1975-1978 yılları arasında yetiştiği Çankırı Ortaokulu’nda, 1978-1986 yıllarında Ankara Yeşilevler Ortaokulu’nda, 1986-1994 yılları arasında da Ankara Namık Kemal Ortaokulu’nda resim öğretmeni olarak çalıştı. 1994’te çok sevdiği mesleğinden ayrılarak emekli oldu. 1994-2000 yılları arasında ek ücretli olarak Gazi Üniversitesi Mesleki ve Yaygın Eğitim Fakültesi’nde baskı resim dersleri verdi.
Şükran Pekmezci, 1981 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği Türkçe kitabı yazma ve resimleme yarışmasına yazar Beşir Göğüş ve eşi Hasan Pekmezci ekibi ile katıldı. 14 yazar ve ressam ekibinin katıldığı bu yarışmada birinci oldular. Bu çalışmalar ders kitabı olarak tüm Türkiye okullarında yıllarca okutuldu. Ayrıca çeşitli çocuk kitapları resimledi. TRT’de uzun süre yayınlanan, çocuklara yönelik sanat programlarında hazırlayıcı ve sunucu olarak görev aldı. Şükran Pekmezci, öğretmenliğinin ilk günlerinden bugüne kadar (iki çocuk annesi olmasına rağmen) sanat çalışmalarını aksatmadan sürdürdü. 1968’den itibaren DYO, 1970’lerden itibaren çeşitli yıllarda Devlet Resim Sergilerine kabul edildi. Ankara, İzmir, İstanbul, Çankırı, Zonguldak-Ereğli, Bolu, Konya, Muğla gibi illerimizde kişisel sergiler düzenledi ve karma sergilere katıldı. Dördü özel kataloglu olmak üzere 30’dan fazla kişisel sergi düzenledi. Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesi olarak tüm dernek sergilerine katıldı, sergi kataloglarında yer aldı. Pekmezci ailesi yıllardan beri pek çok öğrencinin ve sanat meraklısı gencin yurt dışı gezilere katılmasına ve ufuklarının açılmasına öncülük ettiler.”
GENÇ ARMONİCİLER
Armoni Sanat Galerisi’nin ortakları Zerrin Özdemir ile Aynur Pehlivanlı’nın çocukları Elif Pehlivanlı ile Selim Özdemir de, anneleri gibi ortaklık kurarak sanat dünyasına “merhaba” dediler. “Genç Armonici”ler, Ankara’da yeni açılan Taurus AVM’de “Paltform A by Armoni” adı altında sanat galerisi işletmeye başlayacaklar. Platform A, 25 Ocak cumartesi günü daha çok baskı ve gravürleriyle tanınan Süleyman Saim Tekcan’ın sergisiyle kapılarını sanatseverlere açacak. Bu arada Armoni’de de heykeltraş Malik Bulut’un “çift” isimli heykel sergisinin devam ettiğini hatırlatayım.
MUHTEŞEM HATLAR
Türkiye’de hat sanatının en usta isimlerinin eserleri Ankara’da Galeri Valör’de (Hilal Mah.) sergileniyor. Hasan Çelebi, Mehmet Özçay, Davut Bektaş, Ali Toy ve bir çok hat ustasının göz kamaştıran eserleri bir ayı aşkın süre sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Aralarında 19. yüzyılda yazılmış ve orijinal çerçeveleriyle korunmuş eserlerin de bulunduğu bu sergiyi özellikle hat ve tezhip merakı olan koleksiyonerler kaçırmamalı. Kentteki diğer bazı etkinlikler de şöyle:
Hayri Esmer (1 Şubat’a kadar-Galeri Akdeniz/Hilal Mah.), İstanbul Redart çatısı sanatçıları karma sergi (23 Ocak’ta açılacak-Arda Sanat/Hilal Mah.), Serdar Leblebici-Hakan Ada-Okan Sabuncular (Heykel) (24 Ocak’ta açılacak-Galeri Soyut/Hilal Mah.), Necla Rüzgar (24 Ocak’ta açılacak-Galeri Nev/GOP), Celal Binzet (24 Ocak’ta açılacak-Sevgi Sanat/Çankaya), Yavuz Bozkurt (31 Ocak’a kadar-GaleriM/Ümitköy), İsmail Altınok koleksiyonu (Yarın açılacak-İ.Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Murat Ağçiçek (28 Ocak’a kadar-Stillife/Hilal Mah.), Taner Ercan (Yarın açılacak-TBMM Kültürevi/Kızılay).
Paylaş