Sıra beklemenin psikolojisi

George Clooney ile Vera Farmiga’nın başrollerde olduğu Up In The Air (Aklı Havada)’i seyretmiş miydiniz?

Benim filmde en sevdiğim sahne; hayatı havaalanlarında ve Amerika’nın dört bir yanına seyahat ederek geçen Clooney’nin, çaylak iş arkadaşına mesleğin inceliklerini öğrettiği sahneydi.
İkili havaalanına gelir. Güvenlik kontrolü yapılan noktaya vardıklarında çaylak rastgele bir sıraya girmeye kalkar. İşte bundan sonra Clooney, tecrübeyle sabit tespitlerini sıralamaya başlar.
* Asla çocuklu, hele de bebek arabalı bir ailenin arkasında bekleme. İşleri asla bitmez, çocuklar sürekli sorun çıkarır.
* Asla Arapların arkasında bekleme. Baştan şüpheli kabul edildiklerinden güvenlik kontrolünden geçmeleri herkesten daha uzun sürer.
* Uzakdoğulu’ların en fazla olduğu sırayı bul. Şüpheli ketagorisinde kabul edilmezler, herkes onları sever. Pratik ve hızlı insanlardır.
Ayrımcı gibi görünmekle birlikte pratik bilgiler.
Havalaanı, market, mağaza, fatura sıralarında kaybolup gitmek istemeyen herkes böyle refleksler geliştirir.
Örneğin markette, hangi kasanın sırasına gireceğinize nasıl karar veriyorsunuz? Elbette en az kişinin ve en boş alışveriş sepetlerinin olduğu sıralar öncelikli. Peki hepsi bu bakımlardan eşit durumdaysa?

MARKET SIRASI NASIL SEÇİLİR

O zaman alışveriş arabalarının ve o arabaların arkasında kimlerin durduğuna bakmak lazım. Arabanın içinde elektronik veya elektrikli eşya varsa, o sıraya girmeyin çünkü garanti belgelerini düzenlemek uzun sürebilir.
İş çıkışı gelmiş gibi görünen kadın ve erkeklerin bulunduğu sıralar her zaman daha hızlı ilerler, çünkü zamanları dar yapmaları gereken şeyler çoktur.
Yanında çocuğu olan annelerin sırası da tehlikeli, çocuk annenin aklını başından almış olabilir.
55 yaş üstünde alışveriş hızı nedense 15 yıl öncesine göre yarı yarıya düşüyor. Market kartını çıkarmalarını, kredi kartınının şifresini girmelerini, poşetleri doldurmalarını izlerken delirebilirsiniz.
Tek başına değil de çift halinde sıraya girmiş olanlar varsa, kaçırmayın. İki kişi olduklarından ödeme sonrasında poşetlerini daha hızlı doldururlar.
Sıraya girmeden önce bir de kasiyerlere hızlıca bakmak lazım. Çoğunlukla erkekler kadınlardan daha hızlı oluyor. Zaten bir bakışta hızlı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bazıları o kadar ağdalı hareket ediyor ki, ürünleri elinden alıp kendi işinizi kendiniz görmek istiyorsunuz. Erkekler tek başınıza poşet doldurmaya çalışırken yardım da ediyor. Bugüne kadar yardım eden (görev tanımında özellikle yoksa) kadın kasiyer hiç görmedim.

BEKLEME SIRALARI HAKKINDA BİRKAÇ ŞEY

* Çevresi lavanta kokan sıralar daha az sinir bozucu oluyor
* Ortalama bekleme süresi bilindiğinde kişi daha sakin oluyor
* Ne kadar bekleyeceğini bilmeyen kişinin algısı bozuluyor. Beklediği gerçek süreyi yüzde 23 daha uzun sanıyor
* Sıranın yakınlarında televizyon varsa, rahatsızlık azalıyor
* Paralel sıralarda bekleyenler, hep diğerinin daha hızlı ilerlediğini düşünüyor

AVM’LERDE NELER OLUYOR

Mega Zeka erken geldi

Dreamworks’ün ABD’de gösterime girdiği ilk hafta sonunda 47 milyon dolar gişe yapan 3D animasyon filmi MegaMind (MegaZeka), 14 Ocak’taki Türkiye gösterimi öncesinde İstanbul Capitol’de hayranlarının karşısına çıkacak. Bugün ve haftasonu tüm ziyaretçiler MegaZeka’yı yakından görme ve 13 Ocak’taki özel gösterim için bilet kazanma şansına sahip.

Sinemada kadınlar günü

İstanbul’daki Astoria Alışveriş Merkezi’nde kadınlara özel salı matineleri tekrar başladı. Salı günleri, Astoria’nın içinde yer alan Türkiye’nin en şık sineması Astoria Cinebonus Sinemaları; tüm gün, tüm seanslarda, tüm kadınlara, yüzde 50 indirim var.

HER YERDE İNDİRİM VAR

* Derishow’un 2010-2011 Kış Koleksiyonu’nda sunduğu, 24 saat kullanımlı giysi tasarımları ve koleksiyonun deri dışındaki tüm parçaları, bu ay yüzde 50 indirimli. Markanın Ankara, İzmir ve İstanbul’da mağazaları bulunuyor.
* Dünyaca ünlü tasarımcıların koleksiyonlarında ve Beymen markalı ürünlerde yüzde 50’ye varan büyük Beymen indirimi de iki gün önce başladı. İndirim Beymen Club ve Beymen Home’da da geçerli.
* United Colors of Benetton ve 012 Benetton’da “etiketin yarısı” indirim günleri dün başladı.
* Mudo’nun tüm markaları da indirimde. Mudo Collection, Mudo Accessoires, Mudo Fts64, Mudo Kids, Mudo Basic ile ithal markalara yüzde 60’a varan indirimle sahip olabilirsiniz.
* Stefanel de trikolar, hırkalar, kaban ve mantolardan oluşan kış koleksiyonunu yüzde 50’ye varan indirim avantajıyla sunuyor. Hırkalara özellikle dikkat.
* Fırfır, dantel ve taşlarla detaylandırılmış elbiseler, etekler, bluzlar, yumuşacık dokuda kabanlar, ışıltılı takı ve aksesuvarlarıyla Forever New, ay başında yüzde 50 indirime girdi. Oran outlet mağazalarında yüzde 70 olarak uygulanacak.
* Mavi’nin Kış Koleksiyonu’nda yer alan ürünler, 4 Ocak’tan beri yüzde 50’ye varan oranlarda indirimli. Kartuş kart sahipleri her alışverişlerinde %5 puan kazanmaya devam ediyor.
* Büyük beden giyenler de indirim fırsatından yararlanabilir. Sumak XL Fashion’da yüzde 40’a varan kış indirimi başladı. 44-54 beden giyen kadınlar için tasarım yapıyorlar.
* Tchibo da yeni yılı indirimle karşılıyor. Tekstilden teknolojiye, ev dekorasyonundan ofis malzemelerine kadar daha önce kaçırmış olduğunuz birçok ürüne yüzde 50’ye varan indirimlerle sahip olabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları