Sihirli yöntemler

Benzerin benzerle tedavisi anlamına gelen homoepati, son yıllarda en fazla dikkat çeken alternatif tedavi yöntemlerinden biri.

Hatta bazı ülkelerde homoepati hastanesi bile kurulmuş. Benzerin benzerle tedavisi ise hastalığa sebep olan her ne ise, aynı şey iyileştirmek için kullanılıyor. Daha açık bir tanımlama yapmak gerekirse, şöyle örnekleyebiliriz;

Yılan sokması sonucu zehirlenmiş olan kişinin yine yılan zehri ile tedavi edilmesi. Bunun son günlerdeki en tipik uygulaması sarılıkla ilgili tedavi biçimi. Bir karaciğer hastalığı olan sarılığın tedavisinde yapılan Hepatit B aşısı, aslında sarılık mikrobunu şırınga etmekten ibaret. Kişi Hepatit B aşısı olarak vücuduna zerk edilen sarılık mikrobuyla tanışıyor ve vücut bununla başa çıkmayı öğreniyor. Şimdi, tıpkı bu örnekte olduğu gibi aynı prensibi kullanarak yapılan büyücülük uygulamaları diğer tanımıyla "Sihir" neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir yöntem. Sanırım Frazer da ’ilkellerin’ kullandığı ’sempatik maji’ yöntemiyle, "Homoepatist"lerin yöntemi arasındaki benzerliğin farkına vardığı için, "Homeopatik Sihir" adını vermiş.

Nedir bu sempatik maji ve neleri içine alır? Şeklindeki bir soruya en iyi örnek "Yağmur yağdırmak" için yapılan işlemlerdir.

Kuraklık döneminde ilk yağmur yağdırmak niyetiyle yapılan çalışmalar arasında, suların tıpkı yağmur izlenimi uyandıracak biçimindeki uygulamasıyla karşılaşıyoruz. Daha sonra bu uygulamalar biçim değiştirip din adamlarına baş vurmak ya da evliyalara adaklar adamak biçimine dönüşmüş. Avcılar ise, ava çıkarken bir çok kuralı yerine getirmenin dışında korunmaya yönelik ilginç önlemler alırlar. Örneğin, kendileri ava gittikleri zaman çocuklarının kumsalda kumun ya da toprağın üzerine şekiller çizip resimler yapmasını yasaklarlar. Taa ki, avdan dönünceye kadar... Çünkü, sık ormanlardaki patikalar bu resimlerdeki çizgiler kadar karışabilir ve avcının peşinde olduğu avın yolunu şaşırmasına neden olabilir.

Ve, bütün bunlar, bir olay ya da nesneyi benzeriyle etkilemenin mümkün olduğu fikrini ortaya çıkarıyor. Frazer’e göre, kutsal kitabın canlı şeylerin resminin yapılmasını yasaklamasındaki neden, plastik sanata olan düşmanca duygular olmayıp dinin yasakladığı sihir aracını ortadan kaldırmaktan ibaret.

Bugün özgürsünüz

Hareketli bir gün. Çeşitli toplantılar, seminerler ve kültürel etkinliklerin yoğun olacağını işaret eden gökyüzünün konumu sürpriz gelişmelerin meydana geleceğini gösteriyor. Farklı duyguların uyanmasıyla birlikte davranışlar da değişiyor. Sabahın erken saatlerinde tedbirli olmak için gayret gösterilirken öğlene doğru duygular değişecek ve özgür davranışlar sergilenecek. Meydana gelen olaylar dikkatin kolay dağılmasına neden olabileceği gibi düşüncelerin ortaya konulmasını engelleyen durumlar ortaya çıkabilir.
Yazarın Tüm Yazıları