GeriSeyahat Yüzyıllardır ziyaretçilerini bekliyorlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yüzyıllardır ziyaretçilerini bekliyorlar

Yüzyıllardır ziyaretçilerini bekliyorlar

Avrupa’nın en büyük “toplu mezarlarından” biri olan Çek Cumhuriyeti’ndeki St. James Kilise’sinin altındaki kemik deposu, yıllar süren çalışmaların ardından gelecek yıl kapılarını ziyaretçilere açacak.

Çek Cumhuriyeti’nin Güney Moravia bölgesindeki Brno kentinde bulunan kemik deposu, birçoğu 17 ve 18’inci yüzyılda ölen insanların kemiklerini barındırıyor. İlk kez 1930’lu yıllarda keşfedilen ve o günlerden geriye kemik dolu yeraltı tünellerine ait resimler bırakan kemik deposu uzun yıllar önce unutulmuştu.

 

Araştırmacılar, 2001 yılında yeniden keşfedilen ve 50 bin kişiye ait kemik bulunduran depoyu restore ederek insanların ziyaretine açmaya karar verdi. 

 

50 BİN KİŞİ YÜZYILLARDIR BURADA YATIYOR / Foto Galeri

 

Bin 600 yıllık geçmişi olan antik Brno kentinde kazılar yapan araştırmacılar, 2001 yılında St. James Kilisesi’nin altında ortaya çıkarılan kemik deposunu ilk gördüklerinde neye uğradığını şaşırmıştı.

 

Arkeologlar, Ortaçağ’dan kalma tünellerin içine tıkılmış binlerce insan kemiği bulmuştu. Bir zamanlar yeraltında oluşturulan kemik deposunda, raflara özenle dizilmiş olan kemikler, yüzyıllar boyu yaşanan toprak kaymaları ve sarsıntılar nedeniyle üst üste yığılmıştı.

 

KOLERA VE VEBA’DAN ÖLDÜLER

Araştırmacılar,  yüzyıllar önce ölüleri gömmek için yer açmak isteyen insanların, on binlerce kemiği mezarlarından çıkartılarak aynı yere taşındığını belirtti. Bu uygulama, Ortaçağ Avrupa’sında bilinen bir uygulamaydı.

 

Analizler, St. James Kilisesi’nin altında yatan binlerce insanın çeşitli hastalıklardan öldüğünü gösterdi.Kemiklerin birçoğunun hafif sarı olması, hiçbir zaman güneş ışığına maruz kalmadıklarını gösterirken, koyu sarı olanlar mezarlıkta yatan bazı kişilerin koleradan, kırmızı renkli kemikler ise veba’dan öldüklerine işaret etti.

 

Arkeologlar, St. James Kilisesi’nin altındaki kemik dolu tünel ve odaları yüzyıllar önceki haline getirmek için yoğun bir çaba gösteriyor. 50 bin kişiye ait kemiklerin özenle temizlenmesinin ve raflara yerleştirilmesinin ardından, sıra çok sayıda Avrupalının merakla beklediği açılış günü gelecek.

False