GeriSeyahat Yeni Riva çok dolce vita
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yeni Riva çok dolce vita

Yeni Riva çok dolce vita

İtalya’daki tarihi Riva Tersanesi geçen hafta markanın son model teknesinin suya indiriliş töreni için cıvıl cıvıldı. Meraklıların heyecanla beklediği yeni model, ismini tersanenin bulunduğu gölden alıyor: Riva Iseo. Teknenin ilham kaynağı 1960’ların ‘la dolce vita - tatlı hayat’ tarzı

Ünlü İtalyan tersanesi Riva’nın hikâyesi kuzey İtalya’nın Bergamo bölgesinde başladı... 1842 yılında Iseo Gölü kenarındaki küçük Sarnico kasabası korkunç bir fırtına geçirdi. Ağaçlar savruldu, gemiler büyük hasar gördü. Çaresiz halkın yardımına Lagoli kasabasından gelen Pietro Riva isimli genç bir marangoz yetişti. Asla tamir edilemez denilen gemileri bile kurtararak, halkın kahramanı oldu. Bunun üstüne Sarnico’ya yerleşti ve butik bir tersane kurdu. İşe daha önce kimsenin görmediği türden yatlar inşa ederek başladı. 1880’de geleneği oğlu devraldı.Yatlara piston motorlar ekleyip yeni bir çığır açtı. 1912’de Riva markası kalite, ihtişam ve hızın sembolü haline gelmişti bile. O zamandan itibaren marka, krallar, kraliçeler, aktörler ve sporcuların tercihi... Dolce vita döneminde Brigitte Bardot’yla özdeşleşti. Günümüzde de Riva kullanan birçok ünlü isim var. George Clooney İtalya’daki evinde kaldığında Como Gölü’nde sık sık Riva’sıyla turlarken görülüyor. Ayrıca Sienna Miller, Naomi Campell, Orlando Bloom, Nicholas Cage, Sean Connery ve Elton John da Riva sahibi ünlülerden bazıları.
İtalya’nın bu tarihi tersanesi geçen hafta markanın son model teknesinin suya indiriliş töreni için cıvıl cıvıldı. Meraklıların heyecanla beklediği yeni model, ismini tersanenin bulunduğu gölden alıyor: Riva Iseo. Teknenin ilham kaynağı 1960’ların ‘la dolce vita - tatlı hayat’ tarzı.
Klasikle çağdaşın muhteşem birleşimi olarak görülen Iseo’yu, Riva’nın kurucusunun torunu Carlo Riva ‘bir mücevher’ olarak tanımlanıyor. Boyu, markanın diğer modellerine oranla daha küçük; sekiz metre. Fiberglas gövdeli Iseo’nun dış tasarımı ‘dolce vita’ya atıfta bulunan klasik bir görünüme sahip. Teknenin genelinde kullanılan maun geçmişin romantik havasını yansıtıyor. . İçi de İtalyan lüks eşya markası Poltrona Frau imzalı kanepeler, sürücü koltuğu ve gösterge paneliyle dekore edilmiş. Beyaz, yumuşak koltuklara oturmaya kıyamıyorsunuz.

SPOR ARABA MİSALİ TEKNE

Teknenin direksiyonuysa size klasik bir araba kullanıyormuşsunuz hissi veriyor. Iseo’yu bir spor arabayla benzer kılan tek yeri direksiyonu değil; teknenin üstü tıpkı otomobillerdeki gibi hidrolik sistemle tamamen açılıp kapanabiliyor. Böylece kışın da rahat rahat kullanabiliyorsunuz.
Klasik görünümüne rağmen tekne son teknoloji özelliklerle donatılmış. Aralarından en dikkat çekeni iPad için üretilmiş Apple platformlu GPS çizelgesi. Direksiyonun yanındaki panele yerleştirilen iPad Iseo için özel tasarlanmış bir veritabanına sahip; canlı radyo veya kendi müzik listenizdeki şarkıları dinleyebiliyor, televizyon, izleyebiliyorsunuz. Ayrıca hava durumu ve Iseo’nun kullanıcı kılavuzuna ulaşabiliyorsunuz.  
Teknenin standart versiyonunun iki motoru var: 260 mhp gücünde Yanmar 6BY2 ve Yanmar 350 duoprop motorlarıyla 34 deniz mili hıza çıkabiliyorsunuz. “Daha da hızlı olsun!” diyenler için 320 mhp gücüne sahip Yanmar motorla hızınız 40 mile kadar çıkabiliyor. Fakat en yüksek hıza çıktığında bile ne huzurunuzu bozacak motor
gürültüsü duyuyorsunuz ne de sarsılıyorsunuz. O kadar yumuşak
bir şekilde hızlanıyor ki siz sadece arkanıza yaslanıp yüzünüzde hafif bir rüzgâr hissediyorsunuz. Ayrıca çevreye duyarlı hibrid motor seçeneği de mevcut. Teknenizi 38 saatlik şarjla 38 saat boyunca kullanabiliyorsunuz.
Iseo’nun Türkiye’deki distribütörlüğünü Ultramar-Maestro şirketi yapıyor. Teknenin fiyatıysa 280 bin Euro’dan başlıyor. 

ATM’den külçe altın çekin

Altına dönüş her yerde! Giderek yükselen altın fiyatları sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada altını yeniden en cazip yatırım araçlarından biri haline getirdi. Öyle ki geçen hafta Londra’daki Westfield Alışveriş Merkezi’ne bir altın ATM’si yerleştirildi. Fikrin sahibi Alman Ex Oriente Lux şirketi. Amaçlarıysa altının güvenli bir yatırım aracı olarak kullanımını artırmak. ATM, her 10 dakikada bir güncellenen fiyatlarla müşterilere hizmet veriyor. Altınınızı sikke olarak alabileceğiniz gibi iki buçuk gramlık külçeler halinde de alabiliyorsunuz. Şık kutularıyla harika bir hediye önerisi olarak da sunuluyor. Bir gram altının fiyatı 41 Sterlin. 

GÖZDE MODEL AQUARIVA

Iseo, Riva’nın bugüne kadar tasarladığı en küçük tekne. Dolayısıyla henüz bir Riva’yla tanışmadıysanız Iseo, başlamak için uygun bir seçenek. Meraklıları içinse en gözde model 10 metrelik Aquariva. Tekne, tüm tipik Riva özelliklerini taşıyor; klasik ve zarif görünüm, yumuşak çizgi ve detaylar... Aquariva’nın 10’uncu, Riva’nın 90’ıncı yıldönümü şerefine geçen yıl Gucci bu özel modele özel bir tasarım yaptı. Yalnızca 25 adet üretilen Aquariva Gucci’nin fiyatı 590 bin Euro.


İskenderiye Feneri cebinizde

M.Ö. 300 yılında inşa edilen İskenderiye Feneri tarihte yakılan ilk işaret ateşi olma özelliğini taşıyordu. 1326 yılındaki bir depremle yok oldu. Ancak dünyanın yedi harikasından biri olarak tarihe iz bıraktı. Pelikan markası da aradan 2 bin 311 yıl geçtikten sonra İskenderiye Feneri anısına bir dolmakalem yarattı. Kalem cam bir kubbe içinde sergileniyor. Koyu mavi lakeyle kaplı gövdede altın kaplama hatlar ve bir toka bulunuyor. Gövdenin kenarına İskenderiye Feneri’nin oyma bir deseni, kapağınaysa fenere özgü dört yana bakan dört pencere simgesi konmuş. Kalemin ucu 18 ayar altından. Koleksiyonerlere yönelik çıkarılan seri için yapının 440 feetlik yüksekliğine ithafen yalnızca 440 kalem üretildi. Fiyatı 9 bin 300 lira. 

 


 

False