GeriSeyahat Uzay seyahatine hazır mısınız
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Uzay seyahatine hazır mısınız

Uzay seyahatine hazır mısınız

Uzay artık sadece astronotların ulaşabildiği bir yer olmaktan çıkıyor. Çok fazla değil, sadece üç yıl sonra balona binip 36 kilometre yükseğe ulaşıp, ozon tabakasından geçip atmosferle uzay arasındaki sınıra kadar uçma fikri gerçek olacak. VIP Turizm ‘uzay yolculuğu’ için şimdiden rezervasyon almaya başladı

İspanyol şirketi zero2infinity bir süredir ‘Bloon’ adı verilen bir proje üstünde çalışıyor. Projenin son aşamasına gelindi. ‘Bloon’ ilk uçuşuna 2014’te başlayacak ve uçuşlarında kişi başı 110 bin Euro (275 bin lira) veren yolcuları 36 kilometre yükseğe çıkaracak.
Türkiye’nin önde gelen turizm acentelerinden VIP Turizm de, bu balonun uçuşları için İspanyol şirketiyle anlaşma imzaladı. İlk yolcular arasında Türklerin de bulunmasını beklediklerini vurgulayan VIP Turizm Başkanı Ceylan Pirinççioğlu, “Şimdi rezervasyon yaptıranlar 2014’te uzaya çıkabilecek” diyor.
Pirinççioğlu uzay uçuşlarını şöyle anlatıyor: “Bloon ile uzay yolculuğunun Türkiye temsilciliğini aldık. Bloon sizi, ‘yakın uzay’ olarak adlandırdığımız, atmosferin ince ve parlak mavisinin göründüğü sınıra götürecek. Yolcu koltuğunuzdan Dünya’nın eğikliğini, atmosferi, gece dahi ışıl ışıl gökyüzünü göreceksiniz. İlk uçuşlar Avrupa’dan yapılacak. Eğer izin alınabilirse Bloon, uçuşu herhangi bir şehirden yapabilecek.”
Peki Bloon nasıl çalışacak? İki pilot tarafından uçurulan balonun yolcu kapasitesi dört kişi. Bir saatlik yükselişin ardından balon 36 kilometre yani 36 bin metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Bu, yolcu uçakların seyir irtifasının üç katından fazla. Bu irtifada yaklaşık iki saatlik seyrin sonunda bir saatlik bir yumuşak inişle yeryüzüne dönülüyor. Toplam yolculuk dört saat sürüyor.
Pirinççioğlu’na göre bu irtifaya çıkmak yolcu sağlığını etkilemeyecek: “Balon yolculuğu için yaş sınırı yok. Yolculara uçuştan bir gün önce iki saatlik eğitim verilecek. Daha önceden uçak seyahati yaptıysanız bu uçuşta bir sorun yaşamayacaksınız. Yine de uçuş öncesi kontrol amaçlı bir check-up yapılacak. ”

HERMES’LE YAZIN

Herkesin başına gelir, en ihtiyacınız olduğu zamanda asla bir kalem bulamazsınız. Tabii, eğer yanınızdan ayırmaya kıyamayacağınız Hermes marka bir kurşun kaleminiz olursa farklı... En ufak detayda bile lüksten vazgeçmeyenler için üretilen seri, Arlequin adını taşıyor. Keçi derisinden yapılan kalemler, Hermes olduklarını hemen belli eden rengârenk baklava desenleri taşıyor. Tek kalemin fiyatı 85 dolar (154 lira).

TEKNELERDE İTALYAN ÇİZGİLERİ

Apreamare tersaneleri 1849’dan beri el yapımı, tarihi Akdeniz tipi tekneler yapıyor. Aprea ve Pollio ailelerine ait marka, klasik olarak Gozzo, sofistike olarak da Maestro adında iki sınıf tekne tasarlıyor. Teknelerin fiyatları 200 bin Euro’dan başlıyor ve 5 milyon Euro’ya kadar çıkıyor. Tekneler, İtalya’da, Napoli Körfezi’ndeki modern Torre Annunziata tersanesinde üretiliyor. ‘Denizi seven ve hayatlarını coşku ve tutku içinde yaşamak isteyenlerin arzularını yerine getirmek için tekne üreteceğiz’ sloganıyla imal edilen bu tekneler 10 yılı aşkın süredir de Türkiye pazarında satılıyor. Apreamare, lüks ve özel tekne severler arasında tam bir niş pazarına sahip. Bu sayede tasarımlar müşterilerin isteğine göre biçimleniyor.

SALONDA BİR FERRARI ENKAZI

Kazayla Ferrari’sini parçalayan ama aracından yine de ayrılmak istemeyen gençlere müjde! Fransız tasarımcı Charly Molinelli, içinde Ferrari enkazı bulunan bir sehpa üretti. Oturma odası için kendisinden özel bir ‘ürün’ isteyen müşterisinin verdiği ilhamla kolları sıvayan Molinelli, sehpanın üretiminde en çok malzeme bulmakta zorlanmış: “Tahmin edeceğiniz gibi her gün bir Ferrari parçalanmadığından, enkazı bulabilmek için epey uğraştık. Nihayet bir garaj bize istediğimizi sağladı.”
Ferrari parçaları, daha sonra geri dönüştürülmüş çeşitli ahşap, çimento, boya ve cila malzemeleriyle bir araya getirilerek ‘çevre’ konseptli masaya dönüştürüldü. Sehpanın herhangi bir tasarım ürün fiyatına mı yoksa Ferrari fiyatına mı satıldığı açıklanmadı.

False