GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi balık çarşıları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi balık çarşıları

Türkiye’nin en iyi balık çarşıları

Balıklarım tazedir bağırışlarının sık sık duyulduğu balık çarşıları, evde balık keyfinden hoşlanan birçok insanın uğrak yeridir.

Yan yana dizilmiş balıkçıların bulunduğu çarşıların tezgahlarını çeşit çeşit balıklar süsler. Balıkçılar sunuşta da yaratıcıdır. Tezgah düzenlemeleri estetik olarak seyre değer güzelliktedir. Bu hafta en iyiler listesinde Türkiye'nin balık çarşıları var. Erzincanlı balıkçıların ağırlıkta olduğu çarşı hangisi? Ünlü isimler en çok hangi balık çarşısından alışveriş yapıyor? 100 senelik tarihi olan çarşı hangisi? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız, işte Türkiye'nin en iyi balık çarşıları.

EN İYİ

10

1. Beyoğlu Balık Pazarı-İstanbul

2. Sarıyer Tarihi Balıkçılar Çarsısı-İstanbul

3. Kumkapı Balıkçılar Çarşısı-İstanbul

4. Beşiktaş Balıkçılar Çarşısı-İstanbul

5. Bostancı Balık Çarşısı-İstanbul

6. Kadıköy Balık Çarşısı-İstanbul

7. Sakarya Caddesi Balık Çarşısı-Ankara

8. Antalya Balık Çarşısı

9. Mersin Balık Çarşısı

10. İskenderun Balık Çarşısı


BEYOĞLU BALIK PAZARI

Meyhanelerle çevrili pazar

Türkiye'nin en eski balık çarşılarından olan Beyoğlu Balık Pazarı'nda 14 tane balıkçı var. Şarküteriler, manavlar ve hediyelik eşya satan dükkanların da bulunduğu pazardaki balıkçılar her gün 08.00-20.00 arası hizmet veriyor. Cumhuriyet ve Degüstasyon meyhanelerinin yanı sıra, Şampiyon ve Mercan gibi ünlü kokoreççilerin de pazarda bulunmasından dolayı burası günün her saatinde kalabalık. Kanaat Balıkçısı, Dalyan Balıkçısı, Yıldız Balıkçısı, Reşat Yazgüneş Balıkçısı pazardaki balıkçılardan birkaçı. Bu yazı yayına hazırlandığı sırada balık fiyatları şöyleydi: Palamutun tanesi 12 milyon, çinekopun kilosu 10 milyon, mezgitin kilosu 14 milyon, levreğin kilosu 12 milyon lira.

SARIYER TARİHİ BALIKÇILAR ÇARŞISI

Hepsi babadan balıkçı


Sarıyer Tarihi Balıkçılar Çarşısı'nda yirmiye yakın tezgah var. Tezgahı olan balıkçıların çoğu bayrağı babalarından devralmış. Her gün 07.00-20.30 arası hizmet veren çarşıdan birçok ünlü isim alışveriş yapıyor. Nilüfer, Ajda Pekkan, Kayahan, Hakan Peker, Cüneyt Arkın ve Selda Alkor bu isimlerden sadece birkaçı. Sarıyer'deki balık restoranlarının bir kısmı da balıklarını çarşıdan alıyor. Boğaz Balıkevi, Alioğlu Balıkçısı, Nuri Baba Balıkçısı, Kardeşler Balıkevi, Menekşe Balıkevi çarşıda hizmet veren balıkçılardan bazıları. Karidesin, çupranın ve çinekopun kilosunun 10 milyona satıldığı çarşıda fiyatların gün içinde değiştiği de oluyor.

KUMKAPI BALIKÇILAR ÇARŞISI

Erzincanlı balıkçılar ağırlıkta

Her gün 07.00-22.00 saatleri arasında açık olan Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nda 25 balıkçı var. 15 senelik bir geçmişi olan çarşıda Erzincanlı balıkçılar ağırlıkta. Çarşıda salata tezgahlarının dışında restoranlar da var. Balıkçılardan alışveriş yapanlar Küçük Liman Restoran, Havuzbaşı Restoran ve Beyaz Restoran'a pişirme parası ve salata parası vererek yemek yiyebiliyor. Çarşıda çinekopun kilosu 8 milyon, mezgitin kilosu 10 milyon ve palamutun tanesi 8 milyon. Uğur Dündar, Ali Şen, Perihan Savaş balık alışverişini Kumkapı'dan yapan ünlülerden birkaçı.

BEŞİKTAŞ BALIKÇILAR ÇARŞISI

Sabah 7'de açılıyor


Beşiktaş Balıkçılar Çarşısı'nın 30 senelik bir geçmişi var. 10 sene önce yenilenen çarşıda 7 tane tezgah var. Kardeşler Balıkçısı, Meraklı Balıkçısı ve Köşem Balıkçısı bunlardan birkaçı. Çarşının içinde ayrıca meyve ve sebze satan tezgahlar da var. Çarşı haftanın her günü 07.00-21.00 arası açık. Çarşının hemen bitişiğinde Beşiktaş Balık Lokantası ve Ahtapot Lokantası bulunuyor. Can Gürzap ve Nejat Uygur çarşının ünlü müdavimleri. Çarşıda çupranın kilosu 10 milyon, uskumrunun kilosu 7 milyon, levreğin kilosu 12 milyon ve barbunyanın fiyatı 8 milyon lira.

BOSTANCI BALIK ÇARŞISI

Bazı tezgáhlarda yüzde 10 indirim

Bostancı Deniz Otobüsleri'nin yanındaki Bostancı Balık Çarşısı, 12 senedir hizmet veriyor. Çarşıda Togay Balıkçılık, Bostancı Balık Market, Emirhan Balık Market, Merve Balıkevi, Kardeşler Balık Galerisi, Altıneldiven Balıkçılık satış yapıyor. Balıkçıların arasında bir de Şen Manav var. Her gün 09.00-20.00 arası açık olan çarşının ünlü müşterileri arasında Ajda Pekkan, Emel Sayın, Bülent Ersoy, Orhan Gencebay da var. Levreğin kilosunun 12 milyona, çinekopun kilosunun 8 milyona, istavritin kilosunun 6 milyona satıldığı çarşıda bazı balıkçılar yüzde 10 indirimle satış yapıyor.

KADIKÖY BALIK ÇARŞISI

Çarşının maskotu bir kaz

Kadıköy Çarşı'nın içinde 8 balıkçı hizmet veriyor. Balıkçıların çoğu yan yana dükkanlarda hizmet verse de, bazıları şarküteri, manav vb. dükkanlarla komşu. Şen Balıkçılık, Deniz Balıkçılık, Kardeşler Balıkçılık, Marmara Balık Market gibi balıkçıların bulunduğu çarşı haftanın yedi günü 08.00-20.30 arasında hizmet veriyor. Talat Bulut ve Perran Kutman'ın sık sık alışveriş yaptığı çarşıda çinekop ve çupranın kilosu 7 milyon, levreğin kilosu 9 milyon. Çarşıdaki Şen Balıkçılık maskotu kazla, Dicle Balıkçılık ise modern görüntüsü ve ahtapot salatası, zeytinli hamsi, yengeç eti gibi ürünleriyle dikkat çekiyor.

SAKARYA CADDESİ BALIK ÇARŞISI

En eskisi Baba İsmet

Ankara Sakarya Caddesi'nde yaklaşık 40 yıldır balıkçı tezgahları bulunuyor. Karadeniz Balıkçısı, Besi Balıkçılık, Trakya Balıkçısı ve Duman Balık adlı 4 balık tezgahı Sakarya'nın göbeğinde yan yana dizili. Caddedeki balıkçıların en eskisi Karadeniz Balıkçısı'nın sahibi ‘‘Baba İsmet’’. Baba İsmet'in yaşını kimse bilmiyor. Dönem olarak balıkçılarda şu sıralar en çok levrek ve çinekop bulunuyor. Levrek 10, çinekop ise 8 milyon TL'den satılıyor. Buraya Türkiye'yi çevreleyen dört denizden de balık getiriliyor. Hava şartlarına göre değişen balık fiyatları şu sıralar şöyle: Alabalık 5 milyon, çupra 10 milyon, istavrit 5 milyon lira.

ANTALYA BALIK ÇARŞISI

Her tezgáhın lokantası var

Antalya'nın ilk balık pazarı olan Belediye Halk Pazarı içindeki 4 balıkçı, taze ve kaliteli servisi, uygun fiyatlarıyla tatilcilerin ve kent halkının gözdesi. Geçmişi 6 yıl öncesine dayanan pazarda, her restoranın kendine ait tezgahı var. Kısmet, Körfez, Antalya ve Deniz Balıkevi'ne, balıklar sabahın erken saatlerinde Antalya Limanı'ndan getiriliyor. Balıkseverler bu restoranlarda yemek yiyebileceği gibi, tezgahlarından balık alıp evlerinde kendileri de pişirebiliyor. En çok tercih edilen balıkların satış fiyatları şöyle: Girida ve mercan 30 ile 40 milyon, çipura ve levrek 15 milyon lira.

MERSİN BALIK ÇARŞISI

Günde 5 ton balık tüketiliyor

Mersin'de 100 yıllık tarihi bir geçmişi bulunan Balık Çarşısı'nda yurtiçi ve yurtdışına gönderilen balık miktarı 5 tonu buluyor. 05.00-21.00 saatleri arasında açık olan çarşıda 30 balıkçı hizmet veriyor. Lagos, dil, kalamar, karides ve barbunyanın yoğun talep gördüğü çarşıda fiyatlar 1 milyonla 15 milyon lira arasında değişiyor. Bir süre önce tezgahları yenilenen çarşı tarihi yapısı ve konumuyla yerli-yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

İSKENDERUN BALIK ÇARŞISI

Körfezden jumbo karides çıkıyor

Hatay'ın sahil ilçesi İskenderun'da iki noktada balık satılıyor. İskenderun Körfezi'nde jumbo karides de olmak üzere her çeşit balık çıkıyor. 1985'te yapılan, 22 işyerinin bulunduğu barınak yanındaki Balıkçı Hali’ne, soğuk hava depoları eklenerek modern görünüm kazandırıldı. Burada 07.00-20.00 arasında genellikle toptan satış yapılıyor. Numune Mahallesi'nde 10 işyerinin bulunduğu hal ise 04.00-24.00 arasında perakende müşterilerin ihtiyacını karşılıyor. Balıkların toptan fiyatı: Jumbo karides 45 milyon, lagos 30 milyon, lüfer 12 milyon lira.
False