GeriSeyahat Şimdi ata binmek için en uygun mevsim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şimdi ata binmek için en uygun mevsim

Şimdi ata binmek için en uygun mevsim

Cumhuriyet Köyü, İstanbul Beykoz’a bağlı en güzel mesire yerlerinden biri. Polonezköy’den yaklaşık 10 km. ileride bulunuyor. Avrupa yakasından yaklaşık bir saatte ulaşılabiliyor. Bu köy, kır lokantaları, piknik alanlarıyla sonbaharda mutlaka uğranması gereken, doğayla içiçe bir yer. Köyde yapabilecekleriniz, mangal keyfi veya doğa yürüyüşüyle sınırlı değil. Örneğin ata binmeyi öğrenebilirsiniz. Ata binmeyi zaten biliyorsanız, Cumhuriyet Köyü çevresindeki ormanlık alanda safariye çıkabilirsiniz.

Son yıllarda giderek ünlenen Cumhuriyet Köyü, Polonezköy’ü 6-7 km kadar geçtiğinizde karşınıza çıkıyor. Polonezköy gibi burası da yemyeşil doğası, piknik alanları, kendin pişir kendin ye restoranlarıyla, özellikle sonbaharda huzur dolu. Köydeki irili ufaklı tesisler, doğa sporlarıyla ilgilenenleri de buraya çekiyor. Saklıköy, Kazançpark, Village Park gibi büyük otel ve tesisleri var. Tur programlarının da vazgeçilmez duraklarından biri.

Pazar sabahı yeşillikler içinde, sıkı bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz Cumhuriyet Köyü’nde. Polonezköy’den başlayarak, karşınıza çıkacak birbirinden güzel kır lokantaları arasından hangisini seçeceğinizi şaşırabilirsiniz.

Köy meydanı, haftasonları bile çok sakin. Çeşitli aktivitelerin yapıldığı tesislerden gelen müzik sesi de olmasa, Cumhuriyet Köyü’nün terk edildiğini düşünebilirsiniz.

Köyün içinden geçen asfalt yolu takip edenler, köy evlerine rastlamadan buradan ayrılabilir. Ama eğer köy meydanından sola sapıp ilerlerseniz, evlerin bulunduğu mahalleye varıyorsunuz. Burada, otoyoldan sıyrılıp, yemyeşil ağaçlar arasında yürüyüş yapmak mümkün.

ATLARLA ORMANDA SAFARİ

Cumhuriyet Köyü’nü geçtikten sonra Ayazma Mevkii’ne varıyorsunuz. Burada 10’u aşkın binicilik kulübü ve ata binmeye müsait alanı bulunan tesis var. Bunlardan biri de, Pegasus Binicilik Kulübü. Bu kulübün diğerlerinden bir farkı var. Günbatmadan Turizm, Pegasus’a binicilik turları düzenliyor. Cumhuriyet Köyü çevresinde, yemyeşil arazilerde ata binip, binicilik dersi alabileceğiniz bir organizasyon. Cumhuriyet Köyü’nde binicilik turu, sonbaharla birlikte başlıyor.

Binicilik turunun hocası, Pegasus’un eğitmenlerinden, Emekli Süvari Binbaşı Ertuğrul Fırçasıgüzel. Tura katılmak için en az 10 saat binicilik dersi almış olmak gerekiyor. Binicilikten anlıyorsanız haftasonu atlarla ormanda safari yapmak ilginç bir deneyim olabilir. Ertuğrul Hoca’nın at safarisi dediği bu turda, Cumhuriyet Köyü çevresindeki orman ve yeşil arazide ata biniliyor. Bir saat süren gezi sırasında piknik de yapılıyor.

Eğer binicilik dersi almadıysanız, önce Pegasus’taki derslere katılabilirsiniz. Kulübe ait beş at var. Safari sırasında kulübün atlarına biniliyor. Günde 35 kişinin ata bindiği kulüpte, bir ders 45 dakika sürüyor. Bir ay içinde, haftada en az iki gün ata binerek, safariye hazır hale gelebiliyorsunuz. Bir ders ücreti 40, safarinin ücreti 50 YTL. Kulübu safari için değil, ders almak için ziyaret ederseniz, cumartesi pazar günleri bahçede öğrencilerle birlikte mangal yapıldığını da belirtelim.

‘Şimdi ata binmek için en uygun mevsim’ diyor Ertuğrul Hoca. Zaten kulüp en çok bahar ve kış aylarında yoğun oluyor. Kumu su tutmayan açık pistte kışın da ata binilebiliyor. Ama dileyen önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan kapalı alanı tercih edebilir. .

SONBAHARDA BİR BAŞKA GÜZEL

Köyden binicilik kulübünün bulunduğu Ayazma mevkiine doğru ilerlerken, karşınıza bahçeden elleriyle topladıkları sebze meyveleri satan köylüler çıkıyor. Tezgahlarda, elma, domates, patlıcan, biber, incir, böğürtlen bulabilirsiniz. İncirler yeni yeni çıkıyor tezgaha. Kilosu 3 YTL’ye satılıyor. Haşlanmış mısırın veya sıcak gözlemelerin tadına da bakmalısınız.

Safarideki piknik sizi kesmediyse, yemek için bir dolu seçeneğiniz var. Kendin pişir kendin ye usulü hizmet veren restoranlar, kocaman bahçelerinde mangal keyfi sunuyor. Büyük bölümünün içinde çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları, voleybol sahaları ve geniş otoparklar bulunuyor. ‘Hava bozarsa ne yaparız’ diye dertlenmeye de gerek yok. Hepsinin kapalı restoranları var. En ünlüleri Beyaz Bahçe Restoran, Village Park Otel ve Dere Et Mangal. Cumhuriyet Köyü ve Polonezköy arası kaliteli restoranların, otellerin, bahçeli piknik ve kahvaltı mekanlarının bulunduğu bir yer. Bu bahçeli kır lokantaları, sonbaharda çok daha güzel ve keyifli. Köyde bir günle yetinmek istemiyorsanız, irili ufaklı otel ve pansiyonlarda konaklamanın gecesi 80 YTL’den başlayıp, 150 YTL’ye kadar çıkıyor.

NASIL GİDİLİR?

Günbatmadan Turizm, cumartesi-pazar günleri buraya günübirlik binicilik turu düzenliyor. Beykoz’a 34 km uzaklıktaki Cumhuriyet Köyü’ne otomobilinizle; Kavacık çıkışından 12 km sonra Polonezköy, buradan sonra tabelaları takip ederek 10 km daha ilerleyerek ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasında oturuyorsanız, Beykoz’dan, İETT’nin 137 Beykoz-Riva-Cumhuriyet Köyü hattına bağlı otobüslerini kullanabilirsiniz.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Günbatmadan Turizm: (212) 293 04 38 / 245 59 54/55

Beyaz Bahçe Restoran: (216) 434 51 31

Village Park: (216) 434 59 31-32

Pegasus Binicilik Kulübü: (216) 434 61 49

Dere Et-Mangal: (532) 207 25 20, (536) 423 69 03
False