Sen mutluluğun turunu atabilir misin Abidin?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun son araştırmasına göre, ülkemizin en mutlu kenti Sinop. Peki nedir bu mutluluğun şifresi? Hamsilos Fiyordu’ndan Akkum’a, Şahin Tepesi’ne farklı keşif noktalarında huzuru aradık.
18.00
Önce Âşıklar Caddesi’nde yürüyüp Sinop’ta yaşam nasıl akıyor şahitlik edin, ardından Karakum’da bulunan Zinos Hotel’in Lakerda Restaurant’ında yemek yiyin. Şefin çarpan balığıyla yaptığı fajita değişik bir lezzet, canlı müzik de var. Lakerda Kuymak ve kaygana gibi Karadeniz spesiyaliteleri olan kahvaltı için de tercih edilebilecek bir mekân.
08.00
Erken kalkın; kahvaltı öncesinde Gelincik Mahallesi’ndeki köy pazarına uğrayın. Burada herkesin bağından, bahçesinden getirdiği ürünleri en tazesinden bulabilirsiniz. Ya da birkaç domates, tere, biber ve salatalık alıp kahvaltıya hazırlanabilirsiniz.
08.45
Karadeniz’de özellikle Samsun ve Sinop’ta çokça tüketilen bir lezzet nokul. Böreğe benziyor, pek çok türü yapılıyor ama en popüleri kıymalı, cevizli ve cevizli-üzümlüsü. Demirkollar Ekmek Fırını, nokul konusunda bir efsane! Sıcak nokulunuzu kapın!
09.00
Bir sahil şeridinde kahvaltı etmek, yan masalarla tanışmak, keyifli çay içmek için Sinopluların tercihlerinden biri Yalı Kahvesi. Burası her şey için bir merkez sanki. Yiyecek vermeyen ama getireceğiniz her türlü yiyeceği masanıza koyabileceğiniz, yanına da çay söyleyebileceğiniz şahane bir yer. Sadece çay, kahve, su, gazoz, soda var, basit ve net. Mükremin sabahtan akşam üzerine kadar garsonluk yapıyor. Herkesi tanıyor, esprileri tonla; en karışık servisler bile asla unutulmuyor. Tabii pazara gitmeyip direkt buraya gelirseniz de a- her zaman sepetler içinde sıcacık simitlerden alabilirsiniz b- yandaki kahvelerde de kahvaltı edebilirsiniz.
10.00
Akliman için yola çıkın. Merkezden 10 kilometre kadar uzakta. Eşşiz yeşil doğası ile insanı etkiliyor. Burada kamp yapabilir, tekne turuna çıkabilir, yüzebilir, piknik yapabilir ya da kısa bir çay ve doğa molası verebilirsiniz.
11.00
Hamsaroz ya da Hamsilos adıyla anılan Türkiye’nin tek fiyordunu mutlaka görmelisiniz. Osmanlı donanmasının vakti zamanında Rus donanmasından saklandığı bu fiyortta sualtı balıkçılığı da aktif olarak yapılıyor. Doğa muhteşem. Çevrede fotoğraf çekebilir, ağaçlar altında dinlenebilirsiniz. Akliman-Hamsilos (Hamsaroz) yöresi Kültür Bakanlığı tarafından birinci derecede doğal sit alanı ilan edildi.
12.00
Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnce Burun’a gidin, oradaki feneri görün, bol bol fotoğraf çekin. Fener’in yanı başındaki minik tepecikteki kulübede pişilerden yiyip, keyifle çayınızı yudumlayabilirsiniz. Şanslıysanız oradaki hanımefendi size o gün toplanan böğürtlen ya da mevsimlik ne varsa ondan ikram eder.
13.00
İstikamet kızıla yakın sarı kumuyla ünlü Sarıkum. İnce Burun’dan Sarıkum’a giderken sahilden ve orman içinden gieçebilir, harika görüntülere şahit olabilirsiniz. Ayrıca bu bölge göçer ve kalıcı kuş türleriyle ünlü ki, pek çok yerde kuş gözlem evleri göreceksiniz. Fotoğraf meraklıları için de ideal, akçaağaç, göknar, meşe ormanları, sazlıklar da cabası.
15.00
Öğle yemeği için acıktıysanız sıra mantıda. Sinop merkezde en popüler yer ‘Teyze’nin Yeri Mantı Salonu.’ Sinop’taki adı ‘kulak’ olan mantılar gözünüzün önünde açılıp dolduruluyor. Hiç fırınlanmıyor, haşlanıyor. İçi de dolu dolu, cevizli ve sarmısaklı-yoğurtlu yapıyorlar. Sinoplular ‘Melahat’in Mutfağı’ ile ‘Örnek Mantı’yı da öneriyor.
16.30
Ada turu mutlaka yapılmalı ki Sinop şöyle kuşbakışı bir görülebilsin. Sonrası iki denizi de görebilen Şahin Tepesi’ne çıkılıp, adanın Sinop’a bakan yüzünün görülmesi de etkileyici.
18.30
Sinop’a gidip de Şen Pastanesi’ne uğramadan olmaz. Prenses dondurma, revani ve supangle’den tadılmalı. Bayağı büyük ama sadece 3 TL. Niyazi Şen ya da daha sık kullanılan adıyla Şen Pastanesi’nin birkaç şubesi var fakat ilk mekânı her zaman daha sakin. Hani muhallebicide buluşulan zamanları andıran bir hali var.
20.30
Akşam yemeği için önerebileceğim ‘Beyaz Ev’in çok güzel bir plajı var, yemeği de dalga sesleri eşliğinde yeniliyor. Meze seçmiyorsunuz. O gün pazarda ne varsa o ürünlerden yapılan ön yemekler sırayla geliyor. Pilakiden sarmaya, mücverden turşu kavurmasına her şey leziz.
09.00
Dün kendi kahvaltınızı hazırlamış gibi oldunuz. Bugün hazır kahvaltıya oturmak isterseniz merkezdeki Zeyden, Yalı Kahvesi hizasındaki çay bahçeleri ya da otel çatıları bunun için çok uygun.
10.00
Sinop Cezaevi’ni ziyaret edin. Selçukluların 1214 yılında şehri fethettikten sonra yaptırdığı kalenin içinde yer alıyor cezaevi. Türkiye’deki en ilginç turistik yerlerden biri olma unvanını da elinde tutuyor. Cezaevinin mahkûmlarından Sabahattin Ali’nin ünlü “Başın öne eğilmesin- Aldırma gönül aldırma - Ağladığın duyulmasın - Aldırma gönül aldırma” dizelerini burada yazdığı biliniyor. Cezaevine kadar gelmişken hemen karşıya geçip Kumkapı burçlarını görmekte de yarar var.
12.00
Biraz şehir ve sokak gezmesi lazım. Şehir merkezindeki dükkânlar, tekne modelleri yapanlar görülebilir. Cezaevinin arka tarafında denize yakın yerde de hediyelik eşya satanlar gezilebilir.
13.00
Sıra Körfez Pide Salonu’nda Saffet Usta’da öğle yemeğinde. Körfez’de odun fırında pişen Sinop pidesinin peynirli ve kıymalı versiyonunu tadabilirsiniz. Pide fiyatları 8 TL.
14.30
Büyük İskender’e “Gölge etme başka ihsan istemem senden” diyen filozof Diyojen’in doğum yeri Sinop’ta Arkeoloji ve Etnografya müzelerini gezmeden olmaz. Arkeoloji Müzesi’nin birkaç sokak ilerisindeki öğretmenevi çay içmek için ferah ve keyifli bir durak.
17.00
Yalı kahvesinin önünden kısa süre için tekne kiralayabilir, güzel bir deniz ya da kıyı turu atabilirsiniz. Aklınızda olsun Sinop’tan alınacak en güzel hediyelerden biri de tekne model ve magnetleri.
20.00
Yemek vakti geldi! Apart otel ve plaj olarak da hizmet veren Ay Işığı adlı mekân gayet iyi Şef Osman Bey aynı zamanda kasap olduğundan etler harika, az ve öz meze tabakları lezzetli. Yemeklere eşlik eden manzarayı seyrederken Sinop’a bir daha gelmek için düşünmeye başlayın.