GeriSeyahat Saray karakolunda padişah yemekleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Saray karakolunda padişah yemekleri

Saray karakolunda padişah yemekleri

Tam 14 yıl önce Çırağan Sarayı yanındaki Feriye Karakolu’nu Feriye Restoran yaparak uluslararası bir üne kavuşturan Vedat Başaran

Cahit AKYOL
cakyol@hurriyet.com.tr
 
Tam 14 yıl önce Çırağan Sarayı yanındaki Feriye Karakolu’nu Feriye Restoran yaparak uluslararası bir üne kavuşturan Vedat Başaran, bu kez de ortağı Üstün Karabol ile birlikte Aya İrini Kilisesi’nin yanındaki eski metruk karakolu restorana çevirdi.

Başaran, “Karakol Restoran” adını verdiği mekân için “Burada gelecek yılların Türk mutfağına örnekler hazırladım. Füzyon mutfağı da denilebilir ama klasik Osmanlı mutfağının kendi içindeki dönüşümlerini kullanarak yakıştırmalar yapıyorum. Yenilik adına Türk mutfağının kökünden kopartılmasına karşıyım. Karakol’da Osmanlı mutfağına ait yemekler çağdaş yorumlarla, küçük dokunuşlar yapılarak sunuluyor” diyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçtiğimiz yıl “Sur-u Sultani” (Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı ve Sirkeci Garı’nı içine alan yarımada) adlı bir proje başlattı. Bu projeye göre Topkapı Sarayı surlarının içinde kalan yapıların yenilenmesi kararı alındı. Restore edilen yerlerden biri de Aya İrini Kilisesi’nin hemen yanındaki eski karakol. Bu karakolun restoran olarak hizmet vermesi planlandı. Bina UKTAŞ tarafından projelendirildi. Ardından da işletmesi Osmanlı mutfağında başarısını Ortaköy’deki Feriye Lokantası ile kanıtlayan Vedat Başaran’a verildi.
Başaran binadaki çalışmalara mayıs ayında başladı. 3 milyon dolar harcanarak bina eski görkemine kavuşturuldu. Karakol Restoran geçtiğimiz ekim ayında da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hizmete açıldı.

Vedat Başaran Feriye Lokantası’nın da eskiden bir karakol olmasının tamamen tesadüf olduğunu söylüyor: “Feriye ve Karakol’un geçmişleri aynı olabilir ama tarzları çok farklı. 20 yıldır Osmanlı-Türk mutfağı üzerine araştırma ve denemeler yapıyorum. Burası bu deneyimlerimin sergilendiği bir mekân olacak. Feriye’nin aksine burada Osmanlı Mutfağı’na ait yemekler çağdaş yorumlarla ama hızlı bir şekilde servis edilecek. Tadı kaybolan yemekleri de ortaya çıkartacağız. Konukların büyük bölümü Topkapı Sarayı’na gelen turistler. Bu nedenle de ülkemizin değerlerini tanıtmış oluyoruz. Komşumuz olan Aya İrini’deki konserlere gelenler de 150 kişi kapasiteli Karakol’da keyifli yemekler yiyip daha sonra konserlerini izleyebilecekler” diyor.

ARKA BAHÇESİ ARKEOLOJİK ALAN

Metruk haldeki bu karakol binasının geçmişi 5. yüzyıla kadar uzanıyor. 1700’lü yıllarda Osmanlı Sarayı’nın odun deposu olarak kullanıldı. 1850’lerde ise Topkapı Sarayı’nın birinci avlusu Dış Karakolu’na dönüştürüldü. Restorasyona başlamadan önce birkaç ailenin bir arada yaşadığı bir konut olarak kullanılıyordu.
Vedat Başaran da, restoranın asıl güzelliğinin yemeklerin yanı sıra tarihle iç içe konumu olduğunu düşünüyor: “Arka bahçemizde 5. yüzyıldan kalma Aziz Samson’un Düşkünler Evi’nin kalıntıları var. Bu kalıntılar açık hava arkeoloji alanı gibi. 50 yıl önce yapılan kazılarda yarısı gün ışığına çıkmış olan bu alanda temizleme çalışmaları yapılacak ve muhtemelen üzeri camla kaplanacak. Restoranın sol yanında 6. yüzyılda inşa edilen Aya İrini, sağ yanında ise 15. yüzyılda yapılan Topkapı saray duvarları var. Her yanımız başka bir tarihi kesitte... Böyle bir mekân
çok az bulunur.”

NE KAÇA SATILIYOR?

Restoran sabah saat 09.00’da açılıyor, gece 24.00’e kadar 365 gün açık. İki tür yemek var. Set mönü olarak bilinen başlangıç, ana yemek ve tatlıdan ibaret olan akşam yemeklerinin fiyatı 80 lira. Öğle yemekleri ise 45 lira. Alakart yemeklerin fiyatları ise değişiyor: Soğuk yemekler 19-35, sıcaklar 26-45, salatalar 12-13 lira arasında. Bir kadeh şarap 15, kahve 11, fincan çay ise 9 liradan satılıyor.
 
 
 
 

False