GeriSeyahat Şanghay’ın 24 saat yaşayan modern semti, Cennet ve Dünya
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şanghay’ın 24 saat yaşayan modern semti, Cennet ve Dünya

Şanghay’ın 24 saat yaşayan modern semti, Cennet ve Dünya

Günün birinde yolunuz Çin’in en modern kenti Şanghay’a düşerse, merkezdeki gökdelenlerin arasında dolaşmaktan yorulup eski kent dokusunu görmek isterseniz Şintiendi’ye (Xin Tian Di) uğrayın. İsmi Cennet ve Dünya anlamına gelen semtin, sömürge günlerinden kalan iki katlı binaları özenle korunmuş.

İstanbul’un Ortaköy’üne benziyor. Lüks restoran, kafe ve barların, ünlü markaların arasında geçmişin izlerini keşfedeceksiniz.
Çin’in resmi başkenti Pekin’se, ekonomi başkenti de Şanghay. Şanghay’a gelenler, henüz 200 yıl öncesine kadar küçük bir balıkçı köyü olduğunu söylediğimde çok şaşırıyor. Zamanın Batılıları ne zaman Çin’in zenginliklerini sonuna kadar kullanabileceğini keşfetmiş, o zaman yerleşmek için en iyi mekán olan Şanghay’ı seçmiş. Karayoluyla yolculukların zor olduğu bir çağda, deniz kıyısındaki şehir iklimi, ulaşımı, lojistik imkanları açısından ideal tercihti. Çin’in kötü günlerine tanık oldu. Afyon bağımlılığı, Boxer ayaklanmasının bastırılması, Japon işgali... Günümüzde ise Çin’in aynası. Şanghay Belediye Başkanı, Çin Cumhurbaşkanı kadar prestijli. 200 yılda yavaş yavaş gelişen Şanghay, son 20 yılda bir dünya metropolüne dönüştü. Kent halkı geçmişten bu yana yabancılara alışık. Çin’in tüm kentlerinde turistler ilgi çekerken, bu kentte kimse dönüp bakmaz. Hong Kong gibi rahat gezersiniz kenti.

ŞİNTİENDİ’NİN SLOGANI: DÜN YARINLA BULUŞUYOR

Tarihin garip cilvesi, ülkede sömürgeciliğe son verip Çin Halk Cumhuriyeti’nin temellerini atan Çin Komünist Partisi de bu şehirde, bir balıkçı teknesinde kurulmuştu. ÇKP ilk parti kongresini de Şanghay’da yaptı. Şimdilerde bu kongrenin yapıldığı semt, şehrin kalbi ve en lüks bölgesi. Bir açıkhava müzesini andırıyor, kongrenin yapıldığı salon halka açık. Şintiendi, tıpkı İstanbul’un Ortaköy’ü gibi. Biraz daha geniş alana yayılmış ve çevrede klasik Şanghay-Yabancı mimarisi hakim. Modern mimarinin bulunduğu bir bölgeyi de içeriyor. Çinliler burada kıskanılacak bir mekán yaratmış. Adı Türkçe okunuşuyla Şintiendi (Latin harfleriyle yazılışıysa Xin Tian Di) ve anlamı "Cennet ve Dünya" demek.

Semti değerli yapan nedenlerden biri de artık Şanghay’da çok az kalan 1-2 katlı yapıları. Rengi Pekin klasik mimarisinin de etkin olduğu gri briketler. Şintiendi’de Şanghay’ın yüksek binalarının arasında nefes alınıyor. Bu özelliğiyle, dev Şanghay kentinde en ilgi çekici mekan. Tüm taksi şoförlerinin biliyor. Sokakları sadece yayalara açık. Semt eski yerleşim ve yeni yerleşim olarak ikiye ayrılıyor. İki bölgenin arasından küçük bir cadde geçiyor.

Çekiciliğinden ötürü Şintiendi için birçok slogan da türetilmiş "Dün, Yarın’la Şanghay’da Bugün karşılaşıyor" gibi...

ESKİ BİR ŞANGHAY EVİNİ MERAK EDİYORSANIZ

Pekin’e gelenler bilir. Gezmedilerse bile mutlaka duymuşlardır; kentin eski yerleşim yerlerine "hutong" deniyor. Benzeri bir yerleşim ise Şanghay’da var ve adı "longtang". Bunlar ayrı bir yazının konuları ancak Şanghay belediyesi de tıpkı Pekin’in ünlü "hutong"ları gibi "longtang"larını turizme kazandırıp para makinesine dönüştürmüş durumda. Ancak diğer bir yerleşim ise Şikumın (Shikumen) denilen anlamı "taş çerçeveli kapı" olan yerleşim türü. Şıkumınlar ise zamanında daha çok yabancıların oluşturduğu yerleşim yerlerine verilen ad. Mimarisinde Fransız ve Çin hakimiyeti var. Ama belediyeden önce özel sektör adım atmış ve bir Şikumın müzesi bile kurmuş. İşte Şintiendi’deki "Şikumın Açık Ev Müzesi" böyle bir yer. Burası eski bir Şanghay evinin nasıl olduğunu görmek isteyenler için en doğru adres. Eski, küçük bir ev müzeye dönüştürülmüş. İki katlı yapıda toplam 10 oda var. Gramafon, eski Şanghay dergileri, klasik bir Çin mutfağı, yatak odalarıyla eski filmlerden çıkmış gibi. Giriş 20 yüen (yaklaşık 3.8 YTL). Müzenin hemen karşısında "2’inci Kat Çayevi"ne uğrarsanız, keyifli bir çay tadımından sonra, üst katta açılan taş köprüden karşıya geçebilir, ücretsiz olarak müzeyi gezebilirsiniz.

ANABEL LEE’DEKİ TÜRKİYE MAVİSİ

Şintiendi semti kafe ve barlar, Çin ve dünya mutfağının sunulduğu restoranlar, çayevleri, sanatevleri, alış veriş dükkánları, sinema salonlarıyla çevrelemiş. Haliyle buranın en güzel tarafı klasik mimarinin olduğu kuzey bloğu. Uzunlamasına küçük bir meydanı var ve kışın dahi hava yağmurlu değilse oturulabiliyor. Kentin iklimi İstanbul’dan biraz daha ılıman. Buradaki kafelerde Çin’de kolay kolay bulamayacağınız güzel pastaları tadabilirsiniz. Geceleri daha hareketli ve ışıklı. Meydana bakan dükkánlardan birinde şair Poe’nun Annabel Lee’sinin adı verilmiş. Desenli mefruşat, mendil, yatak örtüleri için farklı renkler var.

Şintiendi’de hemen her ülkeden bir imgenin yansımasını görebiliyorsunuz. Türkiye’yi çağrıştıran tek şey Annabel Lee’de satılan desenlerden biri. Turkuaz mavisinin kullanıldığı desene "Türkiye Mavisi" adını vermişler.

Zen mutfağı, adından da anlaşılacağı gibi Doğu mutfağının tüm izlerini taşıyor ve son yemekler derece şık görünümlü. İsteyen yemek çubuğuyla isteyen çatal-kaşık gürültüsüyle yemeğini yiyor. Güney bloktaki caz barda konser veren grubu içeride, sıkışık mekanda dinlemek yerine, dışarıda oturarak dinlemek daha zevkli. Pekin’deki ünlü Yasak Şehir’in içindeki Starbuck’s kafe çehreye uymadığı gerekçesiyle geçen yıl kapatılmıştı (açılmasına izin neden verildiyse!) Şintiendi’de de bir Starbuck’s var (Kafe zinciri bu tür mekanları hiç kaçırmıyor, Çin’deki Türkiye’den önce açmıştı) ve çehreye uyum sağlamış, haliyle kapatılma olasılığı yok. Bu kafenin Çin açısından en güzel tarafı sigara içilmesinin yasak olması. Çok dolu değil, fiyatlar Türkiye’den daha pahalı. Paulaner hafta sonları anlaşılmaz biçimde kalabalık ve müşteriler dışarıya taşıyor.

Güney bloktaki "Yè Shanghai" Şanghay yemeklerini merak edenler için ideal seçim. Ancak Çin’in diğer eyaletlerine göre Şanghay mutfağı pek ağız tadımıza uymuyor. Şintiendi’de 100’e yakın kaliteli restoran, kafe var. Kente geldiğinizde, turist rehberlerini dikkatle inceleyin.

TAKSİCİLER NEHRİ GEÇMEYİ PEK SEVMİYOR

Çin’in diğer kentleriyle kıyaslarsanız, Şanghay’da hayat pahalılığı yüksek. Şintiendi’deki fiyatlar ise kent ortalamasının da üstünde. Bu kentin en kötü tarafı akşamları, hele ki hafta sonuysa ve bir de yağmur yağdıysa, taksi bulamamak. Bulsanız bile Pudong tarafındaysanız karşı tarafa geçmek pek kolay değil. Çünkü taksi şoförleri iki yaka arasındaki güzergaha girmeyi pek sevmiyor. Halbuki Huangpu Nehri’nin üzerindeki köprü de, iki yaka arasındaki tünel de ücretsiz.

Şintiendi’yi modern ve klasik olarak ikiye bölen Şingya (Xing Ye) Caddesi’nin hemen devamında ise Taipingçiao Gölü var. Şintiendi’nin kalabalığından kurtulup nefes almak isteyene alternatif sunuyor. Yürüme mesafesinde ve taksiye de gerek yok!
False