GeriSeyahat NASA'nın yeni hedefi kuyrukluyıldız
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
NASA'nın yeni hedefi kuyrukluyıldız

NASA'nın yeni hedefi kuyrukluyıldız

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir kuyrukluyıldız çekirdeğine 100 kilometre yaklaşabilmek hedefiyle bir kuyrukluyıldız “kaşifi” uydu fırlattı.İngilizce “Kuyrukluyıldız Çekirdeği Turu”nun kısaltması olan “Contour” adı verilen uydu, Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden, Boeing Delta 2 roketiyle TSİ 09:47’de fırlatıldı.

Bir kuyrukluyıldız çekirdeğine yaklaşarak, güneş sisteminin başlangıcındaki donmuş örneklerin incelenmesi amacıyla fırlatılan uydunun, Dünya yörüngesinde 15 Ağustos’a kadar dönmeye başlaması bekleniyor.

Uydunun, bu tarihlerde de Güneş çevresindeki yörgüngesinde dönen “Enke” kuyrukluyıldızıyla 2003’te karşılaşması amacıyla içindeki roketle bu kuyrukluyıldıza doğru yönlendirilmesi planlanıyor.


Contour uydusunun 2006’da da “Schwassman-Wachman 3” kuyrukluyıldızına yaklaşması hedefleniyor. 


Kuyrukluyıldızların daha yakınına ulaşabilmesi için Contour uydusunun, kuyrukluyıldız çekirdeğinden gelebilecek çok küçük toz parçaları ile donmuş su bombardımanından korunmak için özel bir kalkanı bulunuyor.


NASA, maliyetini 158 milyon dolar olarak açıkladığı çalışmadaContour uydusunun zamanının çoğunu “kış uykusunda” geçireceğini, herkuyrukluyıldız yakınından geçişinde uydunun 4 bilimsel aygıtının yaklaşık 6 dakika çalışacağını bildirdi.


Bilimsel aygıtların bu 6 dakikalık sürelerde yüzlerce fotoğraf ve yaklaşık iki gigabyte veri toplayacağı kaydedildi.


Güneş çevresindeki bir yörüngede dolanan, Güneş’e yaklaştığında yayınık gaz durumunda bir zarf ve çoğu zaman uzun parlak bir kuyruk oluşturan küçük gökcisimleri olan kuyrukluyıldızlar, Güneş sistemindeki öteki gökcisimlerden bulutumsu görünüşleriyle ve yörüngelerinin çok uzun olmasıyla ayrılır.


Bir kuyrukluyıldızın Güneş’ten uzaktayken büyük bir teleskopla görülebilen tek bileşeni olan çekirdeğinin, buz ile karışmış durumdaki kuruma benzer bir maddeden (büyük olasılıkla ince toz halinde karbon olarak düşünülüyor) oluşan düzensiz biçimli bir kütle olduğu biliniyor. 


Güneş sisteminde kuyrukluyıldızların yaygın olarak bulunduğu bilinirken, bazı uzmanlar sayılarının trilyonlarca olabileceğini kaydediyor. 


Bilim adamlarının kuyrukluyıldızlarla ilgili araştırmalarının en önemli nedenini, her kuyrukluyıldızın, gezegenlerin oluştuğu yaklaşık 4.6 milyar yıl önceden donmuş bir çekirdeği olduğuna ve bunların incelenmesiyle çok önemli bilgilere ulaşılabileceğine inanmaları oluşturuyor.


Dinozorların soylarının tükenmesinden, Dünya’da hayatın başlangıcına kadar birçok teori kuyrukluyıldızları da kapsıyor.
 
False