GeriSeyahat Musevilere özel lokanta
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Musevilere özel lokanta

Musevilere özel lokanta

Cartoon Hotel'deki Cosher Restoran musevi geleneklerine uygun servis yapıyor

İstanbul'da musevilerin dinsel inanışlarına uygun şekilde yemek servisi yapan çok az lokanta var. Bunlardan biri Merit Otel'de, diğeri de Beyoğlu'nda bir yıl önce açılan Cartoon Otel'de bulunuyor. Cartoon Otel'deki Cosher Restoran, hem yerli hem de yabancılara hizmet veriyor.

Yaklaşık bir yıl önce açılan Cartoon Hotel'de ''temizlik, titizlik'' anlamına gelen Cosher adıyla yer alan Musevi Restoranı İstanbul'da yaşayan ve turist olarak bulunan musevilere hizmet ediyor. Museviler için özel açılan restoranın mutfağı, bulaşıkhanesi, tavası, fincanı, kısaca her şeyi otelin diğer lokantalarının eşyalarından ayrı. Eşyaların karışmaması için Cosher Restoranı'nın mutfağına ait her eşya mühürlü.

Musevi mutfağının en önemli özelliği etle sütün birbirine karışmaması. Etle, süt ürünleri, salam, jambon vb. ile beyaz peynir birlikte yenilmiyor. Diğer mutfaklardan ayrılan başka bir özelliği de, yiyeceklerde kanın yasak olması, yani az pişmiş etin veya diğer yiyeceklerin mutfakta yer almaması. Yiyeceklerdeki kan, Kutsal Kitap'tan dualar eşliğinde tuzlanarak alınıyor.

Mutfak denetleniyor

Ana yemekleri et ve balığın oluşturduğu Cosher Restoran'da zeytinyağlılar da var. Yemekleri otelin aşçısı yapıyor ve Hahambaşı tarafından atanan Albert Keduşim yemekleri geleneklere uygun olarak denetleniyor.

Daha çok çevre otellerde kalan ve İstanbul'da yaşayan musevilerin geldiği restorana, Amerikalı, Hollandalı, İngiliz ve Kanadalı turistler de geliyor.

Müslümanların inanışlarıyla benzerlik göstererek, Musevi mutfağına da domuz eti girmiyor. Yemekten önce eller yıkanıyor ve dua ediliyor. Restorana gelen müşteriler kendi orijinal mumlarını yanlarında getiriyorlar, şarap servisini kendileri yapıyorlar. Şaraplar Doluca'nın özel fabrikalarında dualar okunarak üretiliyor. Masadan en son ekmek kalkıyor ve yemek sonunda ekmek duası yapılıyor. Ekmek ufak parçalar şeklinde kesiliyor ve tuza batırılarak dualarla yeniliyor.

Musevi mutfağının başka bir özelliği de kahvaltıların plastik tabak, çatal, kaşık ve bıçaklarla yapılması ve bunların kahvaltı sonrası atılması.

Musevilerin bayram günü kabul edilen Şabad, Cuma günü 16:20'den sonra başlıyor ve Cumartesi 18:00'e kadar devam ediyor. Şabad süresince mum yakılıyor. Ayrıca bayram günlerinde seyahat etmek, ateş tutmak, telefonla konuşmak ve para harcamak yasak. Eğer o günler içinde bir restorana gidilecek veya birşey satın alınacaksa, parasını önceden ödemek şart. Şabad süresince yemek pişirilmiyor, önceden yapılmış yemekler ısıtılıyor. Cumartesi günü saat 18:00'den sonra normal hayat başlıyor.

Cosher Restoran, otelin Restoran Müdürü Murat Gökçe tarafından yönetiliyor. Başka mutfaklardan hiç bir şeyin giremediği Cosher Restoran hafta sonları ve yazları rezervasyonla müşteri kabul ediyor. Fiks menü 6-7 çeşit yemek, 17 dolar. Cartoon Hotel Tel: (212) 238 93 28.

False