GeriSeyahat Modern dünyanın yeÅŸili ve ortaçaÄŸdan kalma ÅŸehirlerin kahverengisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Modern dünyanın yeÅŸili ve ortaçaÄŸdan kalma ÅŸehirlerin kahverengisi

Modern dünyanın yeÅŸili ve ortaçaÄŸdan kalma ÅŸehirlerin kahverengisi

Seyahat, Doluca Åžarapları’nın genç pazarlama müdiresi Sibel Kutman’ın genlerinde var. 28 yaşındaki iÅŸkadınının annesi Porto Rikolu. Daha küçücük bir çocukken ailesiyle New York’a taşınan anne Kutman, Türk olan doktor üvey babası sayesinde 12 yaşındayken Ä°stanbul’a taşınmış.Sibel Kutman da Rodriguez ve Kutman ailesinin Türk olan ikinci kuÅŸak çocuÄŸu olmuÅŸ. Kutman’ın seyahat trafiÄŸi oldukça yoÄŸun. Senede iki kere ‘ikinci evim’ dediÄŸi New York’a, fırsat bulduÄŸunda Londra’ya ve çeÅŸitli seminer ve eÄŸitimler için baÅŸka yabancı ÅŸehirlere gidiyor. Türkiye’deki hayatı ise aÄŸustos gelip de baÄŸbozumu olunca Ä°stanbul ve Mürefte arasında geçiyor. Bunun dışında her sene, görmediÄŸi bir yere tatile gitmeye çalışan Kutman’ın seyahat hayallerinden biri ÅŸubat ayında güney yarımküredeki baÄŸbozumlarına gitmek. Kutman Hürriyet Seyahat için, ÅŸarabın anavatanlarından biri sayılan Ä°talya’nın Toskana bölgesini ve haliyle ÅŸaraplarını anlattı. Röportajı okurken güzel bir Ä°talyan ÅŸarabını hazır bulundurun, çünkü çok canınız çekecek.Toskana deyince aklınıza ilk olarak ne geliyor?- Çok sakin ve huzurlu, romantik bir yer. Aklımda kalan, doÄŸanın yeÅŸili ve ortaçaÄŸdan kalan ÅŸehirlerin kahverengisi. Toskana biraz hüzünlü geldi bana ama gittiÄŸimiz günlerdeki havayla da ilgili olsa gerek. Ä°lkbaharda gitmiÅŸtik.Bir ÅŸarap üreticisi olarak Toskana’ya gitmeniz, bir Müslüman’ın Kabe’ye gitmesi kadar heyecan vericiydi herhalde?- Tabii ki çok profesyonel bir gözle inceliyor insan ilk gittiÄŸinde. BaÄŸları nasıl kurmuÅŸlar, üzümleri nasıl dikmiÅŸler, nasıl üretiyorlar. Onlar neyi daha iyi yapıyor, ne öğrenebilirim, diyor. Bir de hakikaten yörenin romantikliÄŸi ve güzelliÄŸiyle içiniz gidiyor resmen. Toskana’da hayat keyif almak üzerine kurulu ve herkes çok güzel yaşıyor.Toskana bölgesinde nerelere gittiniz?- Geziye Pisa’dan baÅŸladık. Esas hedefimiz Toskana’ydı ama ama oralara kadar gitmiÅŸken Pisa’ya uÄŸramamak olmaz dedik. Pisa Kulesi dışında fazla bir ÅŸey yokmuÅŸ. Bir de yanında vaftizhane var, o ikisini gezdik. Daha sonra bölgenin baÅŸkenti Floransa ve oradan Floransa Roma arasındaki ÅŸehirlere, köylere gittik.Ä°TALYAN DEDİĞİN HAYATTA KÖTÃœ YEMEK YEMEZFloransa nasıldı?- Çok etkileyici. Müzeler çok güzel. Ufizzi müzesine gittik. Bir buçuk saat sırada bekledik, gezmesi de uzun sürüyor. Michelangelo’nun heykellerini gördük. David (Davut) inanılmaz ihtiÅŸamlı bir heykel. Michelangelo’nun David dışında 6-7 tane yarım kalmış heykeli vardı. Canlı gibiydiler. O soÄŸuk mermere nasıl can vermiÅŸ, nasıl meleksi, yuvarlak, yumuÅŸacık hatlar... Meydandaki kilise de çok güzel. Floransa’dan nereye gittiniz?- Ortaçağ’dan kalan San Gimignano’ya gittik. Birkaç gece orada kalıp, civardaki köyleri ve ÅŸehirleri gezdik. Åžehir bir tepede, surların içinde ve büyümesi söz konusu deÄŸil. Manzara tek kelimeyle harika. KuruluÅŸ hikayesini ve tarihini bilmiyorum ama 13 kulesiyle çok etkileyici. Åžehrin neresinden bakarsanız bakın, Toskana Vadisi’ni görüyorsunuz. Tam bir ortaçaÄŸ ÅŸehri. Her tarafa kahverengi ve yeÅŸil renk hakim. Bir baÅŸka güzel tarafı da her türlü lüksün olması, ama doÄŸal dokunun korunmuÅŸ olması.Civar nasıldı?- San Gimignano’nun çok az dışında Poggibonti diye bir yer var. Orası da çok güzel. Otelimiz bu iki yerin arasındaydı. Bir otomobil kiralamıştık. Harita diye hiç dert etmedik çünkü zaten bir tane yol var, bütün yerleÅŸim yerleri de o yolun üzerinde. Her köyde durarak, sokaklarında dolaÅŸarak gezdik. Hepsinin mutlaka çok güzel bir kilisesi var. Yol üstünde bir sürü ÅŸarapçı var, durup hepsinde bir tadım yapıp, beÄŸendiÄŸimiz ÅŸarapları alarak geçti günlerimiz. YediÄŸiniz içtiÄŸiniz sizin olsun, gördüklerinizi anlatın diyeceÄŸim ama Ä°talya’da ne yediniz diye sormadan da geçemeyeceÄŸim. - Ä°talya’da her yemek bir ÅŸenlikti. Öğle yemekleri 2 buçuk, 3 saat sürüyordu. Pisa’da bir tanıdığımızla buluÅŸmuÅŸtuk. Ona nerede yiyelim diye sorduÄŸumuzda çok ilginç bir cevap verdi: Yolda nerede parketmiÅŸ TIR, 18 tekerlekli kamyon görürseniz orada yiyin! Ä°talyan halkı yemeÄŸe o kadar düşkün ki hayatta kötü ÅŸey yemez. Kamyon ÅŸoförü deyip geçmemek lazım, adam binlerce kilometre yol gidiyor, yemeÄŸi en iyi yerde yiyor. Biz de bu tavsiyeyi dinledik, hiç piÅŸman olmadık. Hangi yemeÄŸi anlatsam ki? Sırf zeytinyaÄŸları, ekmekleri bile anlatılamayacak kadar çok ve güzel.SOKAKTA 25 BÄ°N KİŞİLÄ°K YEMEK VE EÄžLENCESiena’yı beÄŸendiniz mi? Toskana’nın açıklığı ve ferahlığından sonra bana çok kasvetli gelmiÅŸti.- Ben en çok Siena’nın meydanı Piazza del Campo’yu sevdim. Özellikle Medici dönemini ve nasıl yaÅŸadıklarını hayal edince daha çok sevdim. Medicilerin önemli ÅŸehirlerinden biriymiÅŸ ne de olsa. Politik kulis hikayeleri hep orada dönermiÅŸ. Siena çok turistik tabii ama güzel. Oraya festivallerin olduÄŸu dönemde gitmek lazım. Mesela Piazza del Campo’da yapılan Palio At Yarışları zamanı. Yarıştan önceki gece sokaklarda, meydanlarda 15-20 metrelik masalar kuruluyor, 25 bin kiÅŸi gece yarılarına kadar sokaklarda yiyor, eÄŸleniyor. Yabancılar aileden biri gibi görülüyor, sofranın orta yerine oturtulup karşılıklı aile hikayeleri anlatılıyor.Montalcino ve Montepulciano’yu gördünüz mü?- Montepulciano o bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Ä°kisi de çok güzel eski ÅŸehirler. Genel olarak bakınca tüm Toskana ve Chianti bölgesinden çok farklı bir ÅŸey yok ama her ÅŸehrin ayrı bir kiÅŸiliÄŸi, karakteri var. Bir de her birinin kendi ÅŸarapları var tabii. Ä°TALYA: YEME İÇME CENNETÄ°Ä°talya’da en büyük keyfimiz yemek ve ÅŸarap oldu. Åžarabın günlük hayatın ne kadar önemli bir parçası olduÄŸunu gördük. Köy meydanında kahveye oturduÄŸunuzda bile merhaba derken ÅŸarap getiriyorlar. Bir tek kırmızı mı beyaz mı diye soruyorlar. En küçük köyde bile çok güzel ÅŸarapçılar var. Zaten her taraf baÄŸ ve ÅŸarap üreticisi dolu. ISABELLA’NIN TEKNOLOJÄ°DEN UZAK EVÄ°NDE ZÄ°YAFETIsabella diye bir kadının evine gittik. Çok varlıklı bir aileden geliyor, 55-60 yaÅŸlarında bekar bir kadın. Yıllarca profesyonel olarak çalıştıktan sonra Toskana’da tepelerin birinin yamacını ve içindeki eski evi satın alıp ÅŸarapçılığa baÅŸlamış. Butik bir üretici. Senede 10-15 bin ÅŸiÅŸe ÅŸarap üretiyor. Isabella yemeÄŸini şöminedeki ocakta piÅŸiriyor, evi yaÄŸ lambalarıyla aydınlanıyor, teknoloji gelmemiÅŸ oraya. Erkek gibi bir kadın zaten. Notre Dame’ın kamburu gibi bir de yardımcısı var, bütün baÄŸ iÅŸlerini birlikte yapıyorlar. Bize muhteÅŸem bir öğle yemeÄŸi yaptı.EN SEVDİĞİ 5 YERNew YorkPragSt. Lucia Adası (Karayipler)Costa RikaPorto Riko seyahatte ne okuyorÅžehirde okuduklarına seyahatte devam ediyor. Ä°lgi alanı felsefe ve mitoloji ama sadece uçaktan uçaÄŸa ‘best seller’ romanları okuyor. ne dinliyorHiçbir ÅŸey.ne yiyor ne içiyorÅžarap ve yerel yemekler. Acı yemeyi sevmiyor. Ä°yi yemek sevdiÄŸi için gitmeden önce yemek yiyeceÄŸi yerleri belirliyor.ne giyiyorRahat giyiniyor ama beÅŸ gün için bile gitse yirmi günlük eÅŸyayla gidiyor. neyle seyahat ediyorUçak ve kısa seyahatler için tekne. GittiÄŸi yerlerde mobil olmayı seviyor ve otomobil kiralıyor.nerede kalıyorÄ°yi otelleri tercih ediyor ama bir karakteri olmasına da özen gösteriyor.kimle seyahat ediyorSeyahatin tipine göre deÄŸiÅŸiyor. Ä°ÅŸ için baÅŸka, keyif için baÅŸka kiÅŸileri tercih ediyor. Büyük grupla seyahat etmeyi sevmiyor.çantasının olmazsa olmazlarıPasaport, cep telefonu ve kredi kartı. ‘DiÄŸer her ÅŸey oralarda temin edilebilir’ diyor.Â
False