GeriSeyahat Mekke kuzuları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mekke kuzuları

Mekke kuzuları

Milyonlar kutsal ziyaret için Suudi Arabistan’a akarken, hac günleri tatil olan Suudiler, Mekke’de akşamları eğlence turuna çıkıyor. En popüler eğlence merkezi Samakmak’ta Kızıldeniz’in birbirinden lezzetli balık mönüsü göz kamaştırıyor.

KÂBE’ye ev sahipliÄŸi yapan Suudiler hac günlerini tatil ilan ediyor. Çünkü hükümet onlara ancak 5 yılda bir hac hakkı tanıyor. Okul tatili de bayramdan bir hafta önce baÅŸlıyor. Bu dönem Hac yapmayacak Suudiler için izin ve eÄŸlence anlamı taşıyor. Gündüz, sıcaktan evden çıkamayan Suudiler, akÅŸamın ilerleyen saatlerinde kendilerini ya bir ev toplantısına ya da açık havada restoran ve lunaparktan oluÅŸan eÄŸlence mekanlarına atıyor. Mekke’nin eÄŸlence merkezinin adı Samakmak.Â

Yemek ayrı odalardaÂ

Eğlencenin adı ise lunaparkta başınızı döndüren, adrenalininize tavan yaptıran oyuncaklar. Bir de Kızıldeniz’in birbirinden lezzetli balık mönüsünden oluşan bir akşam yemeği keyfi. Samakmak, şehir merkezinden 10 kilometre uzaklıkta, Kâbe’nin ve hacıların konakladığı bölgelerin tamamen dışında. Restoranda masa yok. Her masa ayrı bir oda demek burada. Kimse kimsenin mahremini görmüyor.
Yemek, odanın içinde, yerdeki kilimin üzerinde, yer sofralarında yeniyor. Burada garson gelip ne yiyeceğinizi sormuyor. Buz havuzuna yatırılmış kırmızı, mavi, rengarenk iri balıkları kendiniz seçiyorsunuz. Balıklarımızı seçip, bir kaba koyduktan sonra tarttırıp, pişirmeye veriyorsunuz. Cam bölmenin arkasındaki şeffaf mutfakta balıklarınız ister ocakbaşı ızgarada, ister dev kazanlarda kaynayan yağın içinde pişerken, bir yandan, açılan hamurun tandırda lavaşa dönüşünü izliyoruz.

Servis evin beyinden

SOFRADA balık ziyafetinin ardından meyve, çay ve nargile keyfi yapılıyor. Her odaya bir aile giriyor. Servisi evin beyi kabul ediyor. Garsonu içeri sokmuyor. Mütevazı ancak sokaklarında müzik dahi çalmayan ülke için fantastik denilebilecek bir eğlence mekanı.

Kızıldeniz’in rengârenk balıkları

DEV bir akvaryumdan çıkmış gibi gözalıcı olan Kızıldeniz’e özgü balıkların adları bize yabancı. Papağan anlamına gelen Harid’in tanesi 1.5 kilo geliyor. Kilosu 85 Riyal. Türk parasıyla 40 lira. Şehur’un kilosu 55 Riyal. Renkli ve parlak kabuklu yengeçlerin kilosu ise 50 riyal, yani 25 lira. Mönüdeki en pahalı balık, kırmızı renkli Nacil ve Hebbar dedikleri istakoz. Kilosu 130 Riyal, 65 lira civarında.

False