Marmara'nın Denizi'nin incileri: Adalar ve Çınarcık
İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan tatil yapmak isteyenler için Marmara Denizi’nin gözde bölgeleri Avşa, Marmara Adaları ile Erdek, Çınarcık, Mudanya ve Gemlik sahilleri mavi denizi, kumsallarıyla sizi bekliyor.
SAHİLLER
MAVİ BAYRAK 6'DAN 7'YE ÇIKTI
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) hizmet kalitesi, güvenlik ve deniz temizliği kriterlerine göre değerlendirme sonucu verdiği Mavi Bayrak, Marmara’da bu yıl arttı. Artık bayrak sayısı 6 değil 7. Mavi Bayrakların ikisi Tekirdağ’daki Şarköy Halk Plajı ve Kocaeli’deki Karamürsel Altınkemer Halk Plajı’nda yer alıyor. Üçü İstanbul’daki Ataköy Marina, West İstanbul Marina ve Kalamış Setur Marina’da, biri Yalova Setur‘da ve biri de Ataköy’deki Armata adlı yatta dalgalanıyor (www.mavibayrak.org.tr).
Çınarcık
Çınarcık’ta turizm bu yazda çok hareketli. Sahili, plajları, kamp ve piknik alanlarıyla yeme-içme ve eğlence mekânlarıyla bölgenin önemli tatil merkezlerinden. Birçok çeşitli etkinlik ve animasyon var. Teşvikiye Kum Plajı’nda Mawish Beach Club tarafından geçtiğimiz yıl faaliyete geçen aquapark, turistlerin ilgisini çekiyor. Akdeniz’deki tatil yerlerinin aksine şezlong ve şemsiyeler makul ücretler karşılığında kiralanabiliyor. Girişlerin ücretsiz olduğu kulüplerde şezlong 7.5, şemsiye 5 lira. Eğlence beach kulüplerde geceleri de devam ediyor.
Marmara Adası
Marmara Adası, sahilleri, doğası, tarihiyle tam bir tatil keyfi sunuyor. Adaya İstanbul’dan gemi ve İDO’yla, Tekirdağ Barbaros, Silivri veya Erdek’ten feribotla ulaşmak mümkün. Marmara Denizi’nin bir diğer önemli adası Avşa’nın her noktasından denize girmek mümkün. Mavi Bayrak sahibi olmamasına rağmen adada su ihtiyacı denizden yapılan arıtmayla sağlanıyor. Ulaşım Bursa’dan BUDO, Erdek’ten aktarmalı arabalı gemiler, İstanbul’dan Yenikapı ve Bostancıdan direkt hatlarla sağlanıyor. Tekirdağ’dan ise günde 3 sefer düzenleniyor.
Mudanya
Bursa’nın Mudanya ve Gemlik sahilleri, güneye inmek istemeyenlerin alternatifi. İstanbul’un arka bahçesi haline gelen Bursa’nın sahilleri son zamanlarda günübirlik kaçış noktası haline geldi. BUDO ve İDO seferleri ile Mudanya’ya, İstanbul Yenikapı ve Kabataş’tan deniz otobüsü ile 1 saat 50 dakikada ulaşım sağlanabiliyor. İlçeye bağlı, Güzelyalı, Trilye ile Kumyaka köyü ve Zeytinbağı Beldesi’ne bağlı Eşkel, Esence, Eğerce, Ayazma sahilleri denizin yanı sıra doğasıyla da tatilcileri çekiyor. Bursa’nın Karacabey Yeniköy sahilleri de, şifa bulmak isteyen tatilciler için ıhlamur ormanlarının yanında denize girme imkânı sunuyor. Erdek’in en popüler sahilleri Pınar, Çuğra, Kurbağalı ve Gedeve. Çuğra sahilleri kumsalı ve tertemiz deniziyle hem eğlenceli hem de kaliteli tatil yapma imkanı sunuyor. Tekne turlarıyla Erdek ve Kapıdağ’ın el değmemiş koylarını keşfedebilirsiniz.
Şarköy Marmara’nın önemli bir tatil beldesi. 35 bin nüfuslu Şarköy, beldeleri Hoşköy ve Mürefte’yle birlikte 3 aylık yaz döneminde nüfusu 400 bine kadar ulaşıyor. Sörfçüler rüzgârın, Mavi Bayraklı Şarköy Belediye Plajı’ndaki tatilcilerse denizin tadını doyasıya çıkarır. Yaz sezonu nedeniyle çarşamba, perşembe, cumartesi ve pazar günleri Şarköy İskelesi’nden her sabah saat 09.30’da Marmara Avşa Adasına günlük tur düzenleniyor ve dönüş 19.30’da yapılıyor. Saat 21.00 –23.00 arasında ise vapurlarla akşam sıcağından bunalanları Mürefte’ye kadar mehtap turuna çıkarılıp serinletiliyor. Şarköy sahili havanın kararmasıyla birlikte günün ilk ışıklarına kadar oldukça hareketli. Müzikli çay bahçeleri, meyhaneler, barlarda canlı müzikler tatilcileri coşturuyor.
LEZZETLER
BALIĞIN FARKLI LEZZETİ: GAROZ VE UNEZ
Çınar Böreği
Çınarcık’ta 1961’den bu yana Çınar Börekçisi’nde üretilen ‘Çınar Böreği’ yerli ve yabancı turistlerin en sevdiği tatlardan biri. Börek Çınarcıkla özdeşleşmiş durumda. Böreğin üreticisi Haki Canbaz tarifi babasından öğrenmiş. Paten başvurusunda bulunmak istiyor. Marmara Adası’a özgü Peynirli Patlıcan yemeği ve ilkbaharda üretilen taze koyun ve keçi peynirlerinden yapılan peynir tatlısı tatmadan dönülmemeli. Ayrıca mayıs ayından itibaren ağustos sonuna kadar avlanan kolyoz ve uskumru balıklarının karaciğerinden yapılan Garoz ile bu balıklardan yapılan Unez size balığın farklı lezzetlerini tanıştırabilir. Mevsimine göre her balığın yenilebildiği Avşa Ada Karası şarabı, zeytinyağı ile meşhur Avşa’da, vatandaşların geçimini sağladığı birbirinden lezzetli zeytin ürünleri ağızları tatlandırıyor. Erdek’te Marmara Denizi’nden çıkan lezzetli lüferi, sahil kenarında deniz ve gün batımı manzarasında tadabilirsiniz.
KONAKLAMA
GEMİ OTEL İLGİ GÖRÜYOR
Avşa Adası
Avşa Adası’nda son dönemde pansiyonlar otele dönüşmeye başladı. Yeni hizmete başlayan Zeus Otel tatilcileri bekliyor. Adanın arkasında yer alan Yiğitler köyü sezon ortasında dahi sakinlik arayanlar için biçilmiş kaftan. Mudanya’da gemi otele dönüştürülen Kadıköy-Eminönü-Sirkeci hattında yıllarca yolcu taşıyan Turan Emeksiz gemisi son dönemde revaçta. Hafta sonu ve hafta içi fiyatların çift kişi 220 lira olduğu gemi otelde, denizin içinde balığınızı yer içkinizi yudumlarken günbatımını seyredebilirsiniz. Eski bir Rum köyü olan Trilye’nin enfes manzarası, tarihi dokusu, şirin evleri, balık restoranları ve butik otelleri ile Mudanya’da görülmesi gereken yerlerden birisi. Trilye’de geçtiğimiz yıl açılan ve sahil kenarındaki ‘Trilya Butik Otel’de eşsiz deniz manzarasında haftaiçi iki kişi 260, hafta sonu 300 liraya konaklayabilirsiniz.
Narlı Otel
Gemlik Körfezi’nin en temiz sahiline sahip Narlı, Marmara’nın saklı incisi. Bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan deniz manzaralı dubleks bungalov evlerde tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Haftaiçi 3 günlük paket programda kişi başı kahvaltı ve akşam yemeği dahil 70 lira. Hafta sonu kişi başı 80 lira. Tekirdağ, Kumbağ’da konaklama genelde fiyatları 60 ile 150 arasındaki ve her yıl sayıları artan apart evlerle sağlanıyor.