Makedonya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Makedonya oturma izni alabilmek için, Oturma ya da çalışma izin başvurusu yapılması gerekmektedir. Başvurunun, Makedonya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Yabancılar Şube’sine yapılması gerekir. Çalışma izni başvurusu yapanlar için Çalışma Ajansının Çalışma Vize onayı vermesi gerekmektedir. Makedonya Oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır? İşte tüm detaylar.
Makedonya oturma izni, İçişleri Bakanlığı Yabancılar Şube’sinden alınmaktadır. İster çalışma ister oturma izni isteniyor olsun. Başvurular Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Yabancılar Şube’sine yapılır. Başvuru dosyası Çalışma Ajansına gönderilir ve onaylanması beklenir. Onaylanan dosya tekrar Dışişleri Bakanlığına gönderilir ve oturum izni alınmış olur. Şirket kurarak ve emlak satın alarak da Makedonya oturum izni alınabilmektedir.
Makedonya Oturma İzni Nasıl Alınır?
Makedonya oturma izni, kolaylıkla alınabilmektedir. Yani pasaportu olan herkes Makedonya seyahati yapabilmektedir. Oturma izni sayılan vize Makedonya için gerekli değildir. Ancak Pasaport sürenizin 6 aydan fazla olması gerekmektedir. Çalışma başvuruları Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Yabancılar Şube’sine yapılır. Dosya Çalışma Ajansına gönderilir, Ajansın onay vermesinden sonra ise tekrar dosya İçişleri Bakanlığına gönderilir.
Makedonya oturma izni alabilmek birden fazla şekilde olabilmektedir. İlk olarak Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı Yabancılar Şube’sine başvuru yapılmalıdır. Gereken inceleme sonucunda dosya çalışma ajansına gönderilerek onaylanması gerekmektedir. Ayrıca turist olarak Makedonya ziyareti yapabilmek için oturma izni gerekmemektedir. Kullanım süresi 6 aydan fazla kullanım süresi bulunan Pasaportunuzun olması yeterlidir. Makedonya sınırları içinde emlak satın alarak da oturum izni alabilirsiniz.
Şartları Nelerdir?
Makedonya Oturma izni şartları arasında ilk sırada Pasaportunuzun olması bulunmaktadır. Ardından Pasaport sürenizin en az 6 ay bulunması gerekmektedir. Turist olarak Makedonya girişi yaptıktan sonra ise 6 ay- 180 gün kalma hakkınız bulunmaktadır. Ancak bu hakkın tamamı bir seferde kullanılamamaktadır. Makedonya’ da 90 gün kaldıktan sonra ülkeden çıkış yapabilir arzu ederseniz tekrar giriş yapabilirsiniz.
Aynı şekilde 2. Girişinizde de 90 gün süreyle kalabilme hakkı almış olursunuz. Fakat 2. Girişinizi 90 gün sonra yapabilirsiniz. Çalışanların oturum izni süresi 20 iş günü eş ve çocuklar için de ayrıca 20 iş günü süre gerekmektedir. Oturma izin süreleri ilk olarak 90 gün daha sonraları duruma göre uzatılabilmektedir.
Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Makedonya oturma izni başvurusu, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına yapılmaktadır. Çalışma izni alabilmek için şirket kurarak da işlem yapabilirsiniz. Şirket kurulduktan sonra güvenlik(Sigorta) primleri ödenmeye başlar. Devamında ise eş ve 18 yaşından küçük çocuklar oturma izni alabilir. Şirket kurulma süresi sadece 7 iş günü olarak belirlenmiştir.
Şirket kurulduktan sonra ilk olarak 6 ay oturum izni verilmektedir. Daha sonrasında 1 yıl süre tanınmaktadır. Devam eden süreçte ise 5 yıl aralıksız oturum yenileyenler için 10 yıllık oturum hakkı oluşmaktadır. İsteğe bağlı olarak eş ve çocuklar da ülkeye alınabilmektedir.